Skip to content

Hva spres ved lagdeling? Teknikker for lag

12 de juli de 2021

Hagearbeidere er kjent med forplantning ved å bruke de forskjellige former for frøinnsamling og spiring, samt produksjon av planter gjennom stiklinger, men svært få vet om forplantningsteknikker ved lagdeling.

Denne teknikken innebærer separasjon av de nye plantene fra moderplanten, bare når de har utviklet sitt eget rotsystem, og oppnår en plante som er lik moderplanten.

Ulike teknikker for lagdeling

Formering ved lagdeling anbefales for planter med fleksible, treaktige stengler.

De spredt ved lagdeling Det anbefales i planter med treaktige og fleksible stilker, her er noen teknikker:

Enkelt lag

Kanskje er det den vanligste av teknikkene for lagformering og den består i å bøye stammen til moderplanten, til den kommer i kontakt med jorden.

Deretter lages et kutt i delen som skal være under jorden, og en tannpirker plasseres i kuttet. Den nedgravde stammen er sikret med en U-formet ledning, så denne stammen må forbli med sitt løvverk og med et mål ikke mindre enn 30 centimeter, som er bundet til et slags mønster for å hjelpe den å utvikle seg.

Flere eller serpentine svinger

Når du ønsker å få nye planter, denne teknikken anbefales for planter med fleksible og lange grener som klatreplanter.

Prosessen er ligner på enkel lagdelingsteknikkMed den forskjellen at det utføres en slags sammenveving av stammen med jorden, må delene av stammen som er over bakken inneholde minst en knopp og ett blad, slik at plantene kan spire fra dem.

Luftlagdeling

Er spredteknikk ved lagdeling Det er en av de mest foretrukne på grunn av allsidigheten, fordi det er mulig å ha ufleksible planter, busker, vinstokker osv. For bruk. Hemmeligheten med denne typen lagdeling er at planten er i full utvikling, det er tiden da saften sirkulerer gjennom stammen.

Denne typen forplantning ved lagdeling skjer ved å pakke en forgreningsdel med en sylindrisk pose som inneholder veksthormonpulver, som lukkes rundt grenen i begge ender.

Generelt og plastmaterialer brukes til dette, som f.eks. kan oppnås fra en ikke-gjennomsiktig polyetylen- eller cellofanfolie eller fra en vanlig søppelsekk. Det er viktig at fargen helst er mørk eller svart, slik at den holder varmen og fuktigheten inne.

Jevne mellomrom, innholdet i posen skal fuktes ved hjelp av en sprøyte. Tilstedeværelsen av et varmt og fuktig underlag stimulerer utslipp av røtter fra stammen, og når prosessen er fullført, blir grenen kuttet under sekken og transplantert i en gryte eller i bakken. Luftlagsteknikken er spesielt indikert for formering av tropiske planter og prydplanter, og den beste perioden for praksis er sommeren og mot slutten av våren, når miljøforholdene (temperatur og fuktighet) er optimalisert.

Denne teknikken har sine komplikasjoner, siden den må gjøres i riktig sesong. Som navnet antyder, er spissen av grenen begravet og Som andre lagdelingsteknikker holdes grenen med et tynt metall bøyd i en U. Dette får planten til å vokse nedover, deretter oppover og produsere buede røtter.

Denne teknikken innebærer separasjon av de nye plantene fra moderplantenHaug lagdelt

Denne teknikken er egnet for alle planter, spesielt hardstammede busker og trær, som blåbær, krøllet drue og rips; det brukes også ofte til produksjon av grunnstammer for fruktarter som epletrær.

Denne typen spredt ved lagdeling Det må gjøres om vinteren, når moderplanten er plassert på bakkenivå, slik at den kan vokse, for å fortsette å kutte de nye plantene på bakkenivå.

Maksimal tykkelse bør ikke overstige 30-40 cm, og tilstedeværelsen av fuktige forhold stimulerer utslipp av røtter. Etter roting fjernes det øverste laget av jord, skille de nye stilkene og transplantere dem på den mest hensiktsmessige måten i henhold til arten.