Skip to content

Typer lagdeling

4 de juli de 2021

Du vet kanskje hvordan du kanskje ikke, men Å reprodusere en plante er ikke bare begrenset til å kutte stiklinger, stengler, røtter eller gjennom frø. Det er en metode som svært få mennesker bruker, og den er kjent som albue.

Albue er ikke annet enn en prosedyre som består i å fange en stamme av en plante og få den til å utvikle røtter uten å måtte ty til å kutte stiklinger som det vanligvis gjøres. Det er en praktisk og enkel måte som kan brukes til å reprodusere en plante uten å måtte kutte den. Selvfølgelig er det forskjellige typer lag der hver av dem har en annen prosedyre.

Ulike typer lagdeling

metode for å legge grenene på et tre

Enkelt lag

Denne typen lagdeling tilpasser seg perfekt til krypplanter, så vel som for et stort utvalg av busker. Selvfølgelig vil dens implementering for reproduksjonsformål avhenge av om grenen kan bøyes eller ikke uten å bli skadet.

Blant de typer busker du kan forplante ved hjelp av denne metoden er:

 • Corylus
 • Syringa
 • Magnolia
 • Forsythia
 • Daphne

Nå kan denne prosedyren ikke gjøres når som helst. Du må vente på våren For å starte med albuen og for dette, må du velge de sovende grenene som er omtrent ett år gamle. Imidlertid er det ikke obligatorisk å vente på at våren skal utføre en enkel lagdeling, siden i områder med klima som ligner på Middelhavet, bør det gjøres om høsten.

Fremgangsmåte å følge

 1. Velg en stamme som er lang og fleksibel, helst lav til planten.
 2. Fortsett å lage et lite kutt i området der det har en tendens til å kurve, spesielt i den nedre eller ytre delen av det.
 3. Klippet må være 2,5 cm langt og retningen må være diagonal.
 4. Klipp bladene som er på grenen som skal begraves uten å fjerne bladene helt.
 5. Du må bruke en hårnål for å fikse grenen du har bøyd.
 6. Vanning må være i tørre årstider og det omkringliggende ugresset må telles (hvis den vokser).
 7. Den påfølgende vinteren skal grenen til moderplanten kuttes og klippes akkurat der røttene vokser.

Luftlagdeling

luftlag i treet

Sikkert luftlag er den typen lagdeling som du for det meste vil se på Internett og på plattformer som YouTube i de mange opplæringene som finnes. Og grunnen til dette er forståelig, det kan brukes til multipliser planter, busker og til og med potteplanter.

Når det gjelder tidspunktet for prosedyren, anbefales det at det gjøres om våren. Når kvisten er rotfestet, du må vente til neste høst eller neste vår (avhengig av prosesshastigheten i hvert anlegg).

Når det gjelder varme klima som ligner på Middelhavet, lagdeling bør helst gjøres tidlig på høsten og vent deretter på neste vår for å fortsette med separeringen av laget.

Det er viktig at hvis metoden din er denne, må du vite det det er forbudt å gjøre hele prosedyren om vinteren eller sommeren. Dette er perioder når planten er i hvilemodus, og hvis du har tenkt å ha en høy suksessrate, vil du forstå at høst eller vår er de mest anbefalte tidene.

Nå, hvis prosedyren du vil utføre er i et innendørs anlegg, bør du vite det du kan gjøre det når som helst på året unntatt vinteren. Dette er fordi vekstforholdene er forskjellige fra de utenfor.

Flere eller sammensatte lagdelte

Dette laget er også kjent som serpentine eller serpentine lagdeling og årsaken til dette er at det som sådan er en mer langstrakt eller utvidet versjon av det enkle laget. Det vil si at i stedet for å ha en enkelt busk eller plante i vekstprosessen takket være lagdelingen, vil du ha flere av dem.

Vi kan ikke fortelle deg nøyaktig beløp siden avhenger av hvilken type plante du prøver å legge på lag. Vinplanter har en tendens til å være den mest ideelle for denne typen lagdeling takket være lengden på stilkene, akkurat som klatreplanter, de er perfekte for denne metoden for lagdeling.

I teorien er det den samme fremgangsmåten som enkel lagdeling, bare i stedet for å lage en fold og plante den i bakken, vil du lage flere av disse med samme stamme. Det er en måte å doble eller tredoble resultatene på.

Haug eller kutt lag

lagdeling i druer

Dette er en metode som er noe spesiell, spesielt for planter som:

 • Blåbær
 • Krøllete druer

Nå er dette en type lag hvor planten er kuttet ned til bakkenivå om vinteren. Deretter blir planten stablet med jord, underlag, mulch og andre, rundt de nye skuddene for å stimulere veksten av røttene.

For å gjøre dette (som du kan forestille deg) er grenene dekket av jord. Selvfølgelig for denne prosedyren du bør plassere morplanter på en avstand mer eller mindre 40 cm fra en annen. Dette skal stå der i omtrent et helt år og deretter på sen vinter, et kutt lages på bakkenivå.

Etter hvert som tiden går, vil moderplanten begynne å utvikle nye skudd. Når disse skuddene er over 18 cm høye, er basen gitt på en slik måte at den blir til en haug der nye skudd har større sjanse for å generere røtter.

Når skuddene når en høyde på 254 cm, den samme prosessen gjentas og nok en gang når de blir 40 cm høye. På slutten av høsten vil du ha en lang stamme med flere grener i forskjellige høyder.

På dette punktet vil du begynne å lage et kutt. Antall kutt vil avhenge av høyden at stammen har nådd og antall ganger du gjentok denne prosessen. Den gode nyheten er at hvis du tar godt vare på moderplanten, kan arten lett ta vare på deg i litt over 20 år.

På den annen side må substratet du bør bruke til dette laget være torv, jord eller sagflisPå denne måten vil du garantere anlegget ditt at det ikke vil være vanntett, og mye mindre vil det få problemer med fuktighet.