Skip to content

Hva trenger planter for å leve?

10 de juli de 2021

Hva trenger planter for å leve? Vi pleier å tenke at vann og lys, som er helt sant, men … noe annet? Virkeligheten er at ja. Og det er at disse vesener som gjør oss lykkelige i hagen og / eller hjemmet ikke er så enkle som det ble trodd; faktisk er de ganske komplekse som du skjønner når du går dypere og dypere inn i deres verden. Selvfølgelig har de hatt tid til å utvikle seg: verken mer eller mindre enn 2500 millioner år siden proterozoikumet.

I dag er det hundretusener av plantearter, klassifisert etter forskjellige måter, og er vanlig å gjøre det etter type (trær, palmer, kaktus, klatrere osv.), Og alle har sine egne behov. Men hvis de har noe til felles, bortsett fra deres primitive opprinnelse, er det det de trenger fra miljøet for å leve.

Å forstå planter kan virke veldig vanskelig i begynnelsen; noen ganger gir det til og med inntrykk av at du må studere botanikk for å forstå dem. Utvilsomt, jo mer du lærer, jo bedre, og en universitetsgrad er et veldig godt alternativ for dette, men for å ta godt vare på dem trenger du bare å være nysgjerrig og vil lære. Så la oss se hva de trenger for å være sunne og levende:

Lys

Bladene trenger lys for å utføre prosessene

Sollys er viktig for dem. Det er noe du ikke kan gå glipp av når som helst, siden de trenger det for å gjennomføre fotosyntese, som er en prosess der de konverterer solenergien til maten (spesielt karbohydrater og stivelse). I tillegg absorberer bladene under denne prosessen karbondioksid (CO2) og frigjør oksygen (O2), som som vi vet er en gass vi trenger å puste.

Men vær forsiktig som krever lys, betyr ikke nødvendigvis at de skal plasseres i direkte sol. Dette vil avhenge mye av den aktuelle planten og hvor den har blitt vokst opp til det punktet. Generelt sett bør du vite at de aller fleste ønsker å motta lys direkte, men det er noen som ikke gjør det: bregner, lønn, bromelia (unntatt de som lever i tørt klima), orkideer, etc. Når du er i tvil, spør oss 🙂.

Vann

Planter trenger vann for å leve

Uten vann kunne ingen levende ting eksistere. Når det gjelder planter, er det helt nødvendig siden det er en væske som når de er i kontakt med mineralene i jorden, gjør dem tilgjengelige for dem. På samme måte kan vi ikke glemme at den dyrebare væsken består av to molekyler av hydrogen og en av oksygen (H2O): begge er gasser som kreves for å kunne utføre alle prosessene med total normalitet.

Men ikke, ikke for mer vann som vi tilfører, vil være sunnere. Ekstremer er veldig skadelige, ikke bare for planter, men for alle. Og er det at hvis vi gir dem mer enn de trenger, kveles deres røtter bokstavelig talt; porene tettes og blir fratatt oksygen som et resultat. Symptomene tar ikke lang tid å dukke opp: råte, blader som blir gule og deretter brune, og begynner med de eldste, blomsterdråpe, …

Tvert imot, hvis vi gir dem mindre, tørker rotsystemet, atrofi, så avhengig av tyngdekraften, slutter sekundærrøttene (de endelige, som er ansvarlige for å tilføre vann til stilkene, bladene og andre), å få jobben din ferdig. . Bladene begynner også å tørke ut, og begynner med de nyeste; og planten svekkes.

VIKTIG NOTAT: Bladene kan ikke absorbere vann direkteDet er derfor det ikke er nødvendig å fukte dem, ellers ville de råtne.

Luft

Løvetann er en urt som trenger luft for å spre frøene

Luften … Dette er et tema som ofte skaper mye forvirring. Planter trenger luft for å puste, siden gir dem oksygen, som de trenger for å være i live. Men i tillegg er det mange arter som bruker vinden slik at blomstene blir pollinert, og / eller slik at frøene deres bæres så langt som mulig fra foreldrene.

Nå, som i alt i livet, overdreven er dårlig. De som bor i veldig blåsende områder har måttet utvikle strukturer (bagasjerom, grener) som er i stand til å tåle disse kulene. For eksempel har de som er på steder med fare for orkaner (som for eksempel kokospalmen) petiolate blader, med petioles (stammen som forbinder bladet med stammen) noe lange og fremfor alt harde, ellers vil de ville bryte lett.

På den andre siden, når luft mangler eller er knapp, mottar ikke planter alt oksygen de trenger, og blir følgelig svake og kan dø. Av denne grunn bør de aldri pakkes inn i plastposer, og hvis de plasseres i esker, er det viktig å lage noen hull i dem slik at luften kan sirkulere.

Næringsstoffer

Trerøtter

Næringsstoffer er klassifisert i to typer:

Makronæringsstoffer

Det er de som trenger i større mengder. Ikke at de er de viktigste – alle næringsstoffer er – men uten disse ville det være umulig for planter å være helt sunne:

 • Nitrogen: det er ansvarlig for veksten av planter, noe som skaper plantemassen.
 • Kamp: favoriserer utviklingen av røtter, blomster og frukt.
 • Kalium: det er en regulator som akkumuleres i knoller og frukt, noe som gir dem farge og konsistens og forbedrer størrelsen.
 • Magnesium: det er viktig at klorofyll, det grønne pigmentet som er viktig for fotosyntese, blir produsert.
 • Kalsium: det er viktig for vekst, siden det griper inn i celledelingen.
 • Svovel: det er viktig for dannelsen av klorofyll. I tillegg hjelper det å metabolisere nitrogen.

Mikronæringsstoffer

De er de som trenger, men i mindre mengder. De bør ikke forsømmes, da mangelen kan forårsake problemer for plantene. Er disse:

 • Jern: griper inn i dannelsen av klorofyll, og favoriserer absorpsjonen av fosfor.
 • Mangan: viktig også for klorofyllmolekyler, og for at mange enzymatiske prosesser skal finne sted.
 • Sink: deltar i enzymatiske prosesser.
 • Kobber: det er viktig for respirasjon av planter.
 • Bor: det er viktig for pollen, da det favoriserer produksjon og modning.
 • Molybden: det er viktig å syntetisere aminosyrer, og slik at belgfrukter kan fiksere nitrogen i jorden gjennom de symbiotiske bakteriene de har i røttene.

Vi håper du har lært mye om plantens behov 🙂.