Skip to content

Hvilke planter har bladbladet?

10 de juli de 2021

For å overleve har planter måtte tilpasse seg miljøet de finnes i. Når man tar i betraktning at for å være i stand til å leve må man kunne puste, og at respirasjonen innebærer en betydelig vannforbruk, er det noen grønnsaker som har aksikulært blad.

Og fordi? Fordi dette, i motsetning til det brede bladet, den trenger ikke så mye vann for å holde seg i toppform, og i tillegg er den mye bedre motstandsdyktig mot dårlig vær. Av denne grunn er plantene som produserer den eviggrønne, siden det samme bladet kan forbli på grenen i årevis.

Hva kjennetegner aksikulærbladet?

Utsikt over Pinus ponderosa

Grovt sett kan bladene til planter klassifiseres på mange måter, og en er etter formen. Vi har de som er brede, som for eksempel Aesculus, og de som de er ganske tynne, lange og spisse. Sistnevnte kalles nåler, som er et begrep som kommer fra vulgær latin acūcŭla, som er diminutivet til acūs som betyr nål. I noen regioner er de også kjent som furunåler.

Hvilke planter produserer dem?

Cedrus atlantica 'Glauca' i hagen

Hvis du er nysgjerrig på å vite hvilke planter som har bladbladet, er det på tide å snakke om det 🙂. Dermed er de viktigste og mest populære furutrær, den gran og sedertre, som har felles tilhørelse av gymnospermfamilien. Gymnospermer var de første plantene som koloniserte jorden for rundt 300 millioner år siden, så de kan også være kjent som primitive planter.

Hva er fordelene og ulempene med nålebladet?

Abies grandis

Sammenlignet med bredbladet er disse:

Fordel

Fordelene er som følger:

  • Mye mindre vann og energi går tapt i å produsere dem, siden de er mindre.
  • De blir mye lenger (år), mens de brede bladene har en levetid på måneder, enten de er eviggrønne eller løvfellende planter.
  • De er mye mer motstandsdyktige til dårlig vær (spesielt snø).

Ulemper

Ikke alt er proff 🙂:

  • Vekstraten er tregere. Dette skyldes at bladet, på grunn av sin mindre størrelse, ikke har mye færre porer og mindre fotosyntetisk overflate, så det absorberer mindre karbondioksid, og følgelig produserer planten mindre mat.
  • Tåler ikke å tåle ekstreme høye temperaturer godt, 40 ° C eller mer.

Hva syntes du om dette emnet?