Skip to content

Hvor får planter energi fra?

8 de juli de 2021

Når vi noen ganger dyrker planter, befinner vi oss i en situasjon at de er svake, mangler energi. Men hva betyr dette egentlig? Disse vesenene for å holde seg i live gjør noe som ingen dyr er i stand til: forvandle sollys til mat, bare med vann og luft; Men når de er dårlige, reduseres deres vitale funksjoner, og som et resultat blir deres utseende trist.

For å vite hvor viktig det er å vanne og gjødsle dem, er det interessant å spørre hvor får planter energi fra. Og det er nettopp det vi skal snakke om i denne artikkelen, slik at når du er ferdig med å lese den, vil du vite mer om hvor fantastiske planter er.

Energi, ett ord, men hva et ord. På samme måte som mennesker uten energi ikke kan gjøre noe, når planter mangler det, stagnerer de, svekkes og sist men ikke minst blir de sårbare for insekter som kan bli skadedyr og mikroorganismer (virus, sopp og bakterier) som forårsaker infeksjoner.

Vi tenker ofte ikke på dette; Ikke overraskende lever plantevesener på en tidsskala som er veldig forskjellig fra vår. Faktisk, mens folk kan reise i gjennomsnitt 89 meter i løpet av et minutt, tar den følsomme mimosaen for eksempel mellom 8 og 10 minutter å åpne de brettede arkene.

Uten energi kan du nesten si at det ikke er noe liv, det er derfor vi skal forklare …:

Hvordan spiser planter?

Planter utfører forskjellige funksjoner

Planter trenger å mate hver dag. Det vil være noen måneder hvor mengden mat som røttene absorberer, vil være mindre, for eksempel når temperaturene er for lave eller for høye til at de kan vokse i god hastighet, men det vil ikke være noen dag da de ikke mate . Rotsystemet ditt vil strekke seg så lenge det tar å finne vann, som vil bli ført nedover stammen til bladene.

Bladene er plantens matfabrikker. I løpet av dagen, absorbere solenergi og karbondioksid (CO2) fra luften som de senere vil forvandle seg til mat i en prosess kjent som fotosyntese.

Hva er de viktige funksjonene til planter?

Planter må utføre en rekke funksjoner for å eksistere og være det de er. Selv om de gjør det lydløst, og fra vårt synspunkt som mennesker sakte, er deres overlevelsesmekanisme perfekt. Bevis på dette er at planteriket begynte sin utvikling for mer enn 1500 millioner år siden, i form av alger; og de første «moderne» plantene, gymnospermer, for rundt 325 millioner år siden. Angiospermer, det vil si blomstrende planter, er enda nyere: de dukket opp for 130 millioner år siden.

Hva med mennesker? Vel, de første hominidene for bare 4,2 millioner år siden; som tilsvarer et blink hvis vi sammenligner det med tiden som plantene tar. Men la oss ikke avvike.

La oss se hva som er viktige funksjoner hvor godt de gjør det:

Puster

Ja, ja, planter puster også 24 timer i døgnet. Faktisk, hvis de ikke gjorde det, kunne de ikke være i live. De gjør det på samme måte som vi gjør: absorberer oksygen og driver ut karbondioksid. Dermed er alle kroppens celler oksygenerte, slik at de kan utføre sine funksjoner. Interessant, ikke sant?

Fôring

Vann er viktig, men uten «mat» kunne de ikke leve lenge. Røttene – når de har dem, da det er visse planter som kalles parasitter som ikke produserer dem – at det de gjør er å absorbere næringsstoffene som de finner i landet der de vokser.

Når jorden er dårlig, utvikler planten seg gjennom århundrene og årtusener til den finner en mekanisme som gjør at den kan eksistere. Dette er hva rovdyrene gjorde, for eksempel: de bodde i land hvor vannet bærer alle næringsstoffene med seg, og de utviklet stadig mer sofistikerte feller for å fange små insekter som de spiser på.

Voks mot solen

Blader og blomsterknopper av Plumeria eller Frangipani

Alle planter trenger lys for å vokse; noen trenger det direkte, og andre i stedet på en filtrert måte gjennom trærne. Men, Hvordan vet du at du må vokse opp og røttene ned? Svaret på denne stimulansen er kjent som fototropisme.: i det første tilfellet ville det være positiv fototropisme, og i tilfelle røtter er det negativt.

Lys forårsaker en hormonell reaksjon forårsaket av auxin, som er konsentrert i regionen motsatt forekomsten av lys når den fototropiske responsen er negativ, eller tvert imot i regionen der lysforekomsten er direkte når den fototropiske responsen er positiv.

Vi håper at denne artikkelen har vært av interesse for deg å vite mer om planter og deres verden. Å kjenne dem kan hjelpe, og mye, med å ta bedre vare på dem 😉.