Skip to content

Hvor lenge lever et oliventre?

6 de juli de 2021

Oliventreet, hvis vitenskapelige navn er Olea europaea, er et eviggrønt frukttre innfødt i Middelhavsregionen som dyrkes i alle de varme tempererte områdene i verden. I tillegg til å produsere slike deilige oliven, er det en art som over tid blir vakrere.

Arr og sprekker, og til og med hull laget av noen fugler og insekter, får den gamle stammen til dette treet til å se spektakulær ut. Vi kan fortelle at den har lang forventet levetid bare ved å se på den, men … Hvor lenge lever et oliventre nøyaktig?

Hva er din forventede levealder?

Oliventrær lever årtusener

Trær som har langsom vekst, som eik, redwood eller bøk, selv om de er veldig forskjellige fra hverandre, har noe til felles: de kan leve i mer enn tusen årFaktisk, bare for å gi oss en ide om hvor lenge de kan være, er det funnet prøver av Giant Sequoia som har nådd 3200 år. Mye mer enn noe dyr. Men hovedtreet vårt har ikke ressurser fra eik eller bøk.

Oliven, et tre som er hjemmehørende i Middelhavsregionen, Det vokser ikke sakte fordi det er kaldt, men fordi den årlige nedbøren er så lav og jorden er så fattig i næringsstoffer at den rett og slett ikke kan vokse raskere. Når den dyrkes i en gryte eller i en gjødselhage, ser planten ut merkbart større fra år til år, men overlatt til seg selv, vil det ta flere dusin år å vokse til et beundringsverdig eksemplar.

Forventet levealder er like svimlende: omtrent 3000 år.. Ja, ja, tre tusen år. En utrolig alder for et eviggrønt tre.

Hva er det eldste oliventreet i verden?

I Spania har vi «la Farga de Arion», som er et eksemplar funnet i Tarragona-byen Ulldecona som ble plantet i 314, i mandatet til keiser Konstantin I (306-337 e.Kr.), som derfor har mer enn 1700 år. I tillegg vokser en 2310-åring på øya Menorca; Og vi har fortsatt en annen i landet som er verdt å merke seg: Rundt 20 kilometer nord for Lisboa er en 2850-åring funnet. Men … selv de er unge sammenlignet med andre på den iberiske halvøya og i resten av verden.

Når vi forlater spansk territorium og drar til Portugal, vil vi finne en kjent som Mouchao-oliventreet, som er ca 3350 år gammelt ifølge forsker José Luis Lousada, fra UTAD (University of Trás-os-Montes). Den er 3,2 meter høy, og kofferten er veldig tykk, med en omkrets på 11 meter.

Men vi må til Palestina for å se det eldste oliventreet i verden. I byen Betlehem sies det at noen mellom 4000 og 5000 år bor.

Hvor mye vokser et oliventre per år?

Oliventreet er et tre som vokser sakte, men hvis klimaet og jordforholdene er tilstrekkelige og det mottar vann hver gang det trenger det, i ungdomsårene og spesielt I løpet av de to første årene av sitt liv (fra frø) vil den vokse med en god hastighet, med en hastighet på omtrent 40 centimeter per år.

Fra det tredje og fremfor alt femte året vil det begynne å avta, så det er normalt at den øker høyden med omtrent 30 centimeter per sesong. Så snart den blomstrer for første gang, noe den vil gjøre etter fem år eller så, vil vekstraten avta enda mer.

Når den når sin endelige høyde, vil den fortsette å bruke energi i tykkelsen av kofferten og i produksjonen av grener, blomster og frukt., men ikke i å fortsette å vokse vertikalt. På den annen side er det viktig å vite at utviklingen av røttene vil fortsette, noe som fører meg til følgende spørsmål:

Hvor lenge er røttene til et voksent oliventre?

Oliventrestammen kan bli veldig tykk

Middelhavets trerøtter er vanligvis veldig lange og dype. Tørke er et så alvorlig problem at det kan ta måneder før det regner igjen (i mitt område tar det for eksempel vanligvis omtrent fem til seks måneder før nedbøren kommer tilbake). Derfor er det avgjørende at røttene vokser mye for å kunne nå et område der det er noe fuktighet.

Derfor når du planter et oliventre i hagen Det må tas i betraktning at den kan ha røtter som vokser opp til 12 meter horisontalt, og omtrent 6 meter vertikalt mot det indre av jorden.

Visste du at oliventrær kunne leve så lenge?