Skip to content

Hvor nyttig er kalk for planter?

4 de juli de 2021

Når jorda du har er for sur med en pH på 5,5 eller lavere, er det en jord som på grunn av sammensetningen blokkerer noen viktige mineraler for planter som jern og magnesium. Selv om det er mange arter som vokser fantastisk i det, det er andre som har mange problemer. For å løse dem, eller til og med for å forhindre dem, anbefales det sterkt å tilsette kalk. Men visste du at det er forskjellige typer? Hver av dem har forskjellige verktøy, så vi kommer til å se dem alle for å kjøpe den vi trenger.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite er de forskjellige typer kalk, deres bruk og deres egenskaper.

Hva er det

kalk i hagearbeid

Kalkstein finnes i naturen, som hovedsakelig består av kalsiumkarbonat (CaCO3). Når CaCO3 overføres til ovner med en temperatur på 1200 ° C, oppnås kalsiumoksyd (CaO), det som er kjent som kalk. Med dette i bakhodet er det tre typer kalk:

 • Landbrukskalk, som ikke er noe annet enn kalsiumkarbonat (CaCO3)
 • Rask kalk, som er kalsiumoksid (CaO). Det er den mest kjente.
 • Død eller slakt kalk, som er kalsiumhydroksid (Ca (OH) 2)

Typer kalk

pH-korreksjon

Hver type kalk anbefales til forskjellige bruksområder, som er:

Landbrukskalk

Denne kalken er den mest brukte i hagearbeid til forbedre jorda og øke pH. Ved å gjøre det oppnås det at plantene kan assimilere næringsstoffene mye bedre, og det er ikke å nevne at det gir kalsium. Det brukes også til kontroll sopp typisk for sure jordarter. Det er ikke noe annet enn et alkaliserende materiale som regnes som en utmerket nøytraliseringsmiddel for jordens surhet og en pH-korrigerer. Det meste av tiden har jorda surhetsproblemer på grunn av overdreven gjennomtrengning av regnet. Det kan også skje at jorden begynner å bli surere siden vi bruker for mye forsurende gjødsel, tillater vi at avfallsrester spaltes og påfører organisk gjødsel på avlinger.

Alle de ovennevnte årsakene gjør jorden surere, og jordbrukskalk kan bidra til å lindre disse problemene. La oss se hva som er fordelene med å bruke jordbrukskalk:

 • Jordens surhet synker, slik at den kan øke produksjonen i avlingene igjen.
 • Bland toksisiteten til aluminium. For mange avlinger er dette metallet mer giftig, og med påføring av jordbrukskalk blir det mindre giftig.
 • Forbedrer bruken av gjødsel siden de blir mer effektive.
 • Tilfører kalsium til jorden.
 • Det forbedrer de fysiske forholdene i jorden ved å være mindre sure.
 • Ved å ha bedre forhold forbedres tilgjengeligheten av næringsstoffer i jorden.
 • En større spaltning av organisk materiale oppnås.
 • Øker absorpsjonen av både vann og luft
 • Fosfor blir mer brukbar i jorden
 • Stimulere aktiviteten til nitrogenfikserende bakterier i luften. Det gjør også nitrogenet som tilhører gjødselet mer brukbart.
 • Reduserer skaden forårsaket av sopp i noen av de vanligste sykdommene i avlingene.

Rask kalk

Den brukes i hagearbeid til tilbered buljong (som Bordeaux-blanding) som eliminerer skadedyr som påvirker planter, som et herbicid, og som gjødsel siden det gir kalsium som, til tross for at det er et mikronæringsstoff, er viktig for riktig utvikling og vedlikehold av planter. Selvfølgelig må du være veldig forsiktig og sett den aldri på eller rundt plantene, siden det ville dehydrere dem.

Det brukes ofte som et desinfeksjonsmiddel for ørkenbrønner og organisk rusk. Det hjelper også med å eliminere dårlig lukt. Du må bare strø det på overflaten og tilsett en tilsvarende mengde vann etter noen minutter. Løsningen som dannes har en alkalisk pH, og det tjener derfor som soppdrepende og bakteriedrepende middel. Quicklime kjennetegnes av allsidigheten siden den kan brukes i nesten alle industrielle prosesser, enten som nøytraliseringsmiddel, flussmiddel, smøremiddel, tørkemiddel, sementeringsmiddel, absorberende, utfelling, desinfeksjonsmiddel, vanntettingsmiddel og som råmateriale.

Slaked kalk

Kan brukes i skaffe kompost, Hva biocid og til forbedre jordegenskapene, både surhet og porøsitet. Dette materialet har flere verdifulle fordeler i forhold til andre hagematerialer. La oss se hva disse fordelene er:

 • Den er i stand til å beskytte overflaten mot fuktighet. Mange planter trenger beskyttelse mot overdreven fuktighet fra både jord og miljø.
 • Det har en desinfiserende effekt. Denne effekten er ganske interessant fra synspunktet på invasjonen av mulige skadedyr og sykdommer til avlingene våre.
 • Forbedrer kvaliteten på ulike konkrete løsninger. Dette er mer industrielt enn hagearbeid. Du kan imidlertid forbedre disse løsningene for å gjøre dem mer effektive på byggeplasser.

Hva er doseringen?

jord ph

Mengden kalk som skal brukes er det jorden trenger. Jorda vil trenge en mengde kalk avhengig av pH og konsistens. Det mest tilrådelige er at et profesjonelt laboratorium utfører jordanalyser for å vite hvor mye du skal bruke. Gresset tåler en pH på mellom 5,5 og 7,5Derfor kreves det ca 10-25 kilo kalkstein for hver 300 kvadratmeter overflate for å kunne korrigere en plen som har en litt sur pH. Hvis vi vil øke pH-verdien på 30 kvadratmeter sandjordjord, trenger du 3 kilo, for middels leirjord 4 kilo og for tung leirejord 5 kilo.

Den generelle dosen er 1 til 2 gram per kilo jord, en gang i året. Men du må gjøre en kjemisk analyse av jorden på forhånd for å bestemme den nøyaktige mengden. Når du har tilsatt kalk i jorden, vil du merke endringer, selv om det kan ta mellom et halvt år og et helt år å oppløse seg helt. Det vil si at du ikke vil kunne se den fulle effekten før den oppløses.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om bruken av kalk og dens egenskaper.