Skip to content

Hvordan akklimatisere planter til sol og kulde

25 de juli de 2021

Hvor mange ganger har vi kjøpt en plante, og så snart vi kommer til hagen eller terrassen har vi satt den direkte i solen? Jeg innrømmer at ikke en, mange, spesielt når de nye oppkjøpene har vært kaktus eller grov. Dette, hvis det gjøres om våren, når solstrålene fremdeles ikke er veldig sterke, skjer det vanligvis ingenting, men hvis det gjøres om sommeren … neste dag vil vi finne de nye plantene våre ganske dårlige.

For å forhindre at dette skjer med deg, vil vi forklare deg trinn for trinn hvordan man akklimatiserer planter i solen og i kulden.

Potte sukkulenter

Tilpass dem til solen

De heliofile planter, det vil si de som vokser utsatt for solen, som kaktus, mange sukkulenter, sesongblomster, de fleste trær og busker (oliven, kirsebær, mastiks, johannesbrød, cicas, blant andre) og mange palmer (Phoenix, Sabal, Livistona, blant andre), når de dyrkes i barnehager, er de vanligvis i det vi kan kalle halvskygge. De dyrkes ofte i drivhus, hvor solen ikke når dem direkte, og når de blir tatt utenfor, plasseres de i lune hjørner fra solen.

Hva å gjøre? Kjøp dem om våren. Og selv om vi vet at de må eksponeres for solen, er det best å plassere dem i et område der direkte sollys gir dem en eller to timer om morgenen når det går opp eller om ettermiddagen når det blir mørkt. Vi vil ha dem der i to til tre uker, til vi ser dem vokse. Fra den tredje eller fjerde uken kan vi gi dem en eller to timer til med direkte sollys, og gradvis øke antall timer etter hvert som ukene går med en hastighet på 1-2 timer hver syvende dag.

Tilpass dem til kulde

Dette koster litt mer, men det er ikke umulig. Hvis vi nylig har anskaffet planter, og selv om de er motstandsdyktige mot kulde, må vi beskytte dem, i det minste det første året, siden de ellers kan ha dårlig tid og til og med kunne gå til grunne. For det, om høsten-vinteren må du:

  • Sett en polstring på dem: du kan bruke bjeffer, urter, dekorative steiner …
  • Beskytt dem med et termisk teppe: hvis de er litt på kanten, bør de dekkes med et termisk anleggsteppe.
  • Sett dem i et drivhus: hvis de er veldig følsomme for kulde, vil det ikke være noe annet valg enn å sette dem i et drivhus.
  • Betal dem: vel, snarere er det et spørsmål om å legge til en spiseskje Nitrofoska en gang i måneden slik at røttene ikke blir kalde. Det fungerer 😉.

De som du kjenner som tåler klimaet i området ditt godt, året etter trenger du ikke å beskytte dem. For å vite dette, anbefales det sterkt å få en værstasjon.

Terracotta potteplante

Jeg håper disse tipsene hjelper deg med å akklimatisere plantene dine til kulde og sol.