Skip to content

Hvordan beskjære pepperplanter

2 de januar de 2023

Teorier florerer om beste praksis for dyrking av grønnsaker – og et tema som er åpent for debatt er hvorvidt man skal beskjære pepperplanter eller ikke. Selv om det ikke er nødvendig å beskjære paprika, er det absolutt fordeler med å gjøre det. Lær hvorfor beskjæring forbedrer plantehelsen og avlingene, og hvordan du beskjærer pepperplanter for å høste disse fordelene.

Hvorfor beskjære pepperplanter

Hovedårsakene til å beskjære paprika er å forbedre forgrening, etablere sunnere røtter og modne frukter fra sensesongen. Når vi fjerner plantemateriale gjennom beskjæring, endrer vi vekstmønsteret til planter. For eksempel fører beskjæring av spisser i tidlig sesong til at plantene forgrener seg, noe som resulterer i en kraftigere plante med sterkere stengler som bedre tåler vind. Høyere forgrening fører også til mer fruktproduksjon senere i sesongen. Beskjæringskutt gir forskjellige resultater på forskjellige stadier i planteutviklingen, så det er viktig å begynne med å forstå riktig tidspunkt for beskjæring av paprika.

Når skal du beskjære paprika

Det er to primære tidsrammer for beskjæring av paprika: i etableringsperioden om våren, og sent på sesongen når frosttrusselen nærmer seg. Målene våre for beskjæring på disse to tidspunktene er ganske forskjellige. Tidlig beskjæring gjøres for å oppnå tre ting: å etablere en sterk grenstruktur, oppmuntre til rotutvikling og håndtere sykdom. Sensesongbeskjæring gjøres for å fremskynde fruktmodningen når frosten truer. La oss se på hvordan du beskjærer pepperplanter for å oppnå hvert av disse målene.

Hvordan beskjære pepperplanter

Grunnleggende for beskjæring er det samme uavhengig av tidspunkt. Bruk en ren, skarp håndskjærer og kutt rett over en gren eller bladknute. Det er viktig å holde beskjæringsverktøy desinficert mellom planter for å forhindre spredning av sykdom. Desinfiser verktøy enkelt ved å dyppe dem i en 10 % blekeløsning. Når du beskjærer, kast alt sykt materiale i søppelet i stedet for komposten.

Tidlig sesongbeskjæring

De fleste gartnere dyrker pepperplanter fra transplantasjoner kjøpt i butikken. Tidlig sesongbeskjæring i etableringsfasen skjer ved transplantasjonen og i løpet av de første ukene etter at transplantasjonene er flyttet til hagen.

Etablering av grenstruktur

I etableringsfasen styrer pepperplanter energien sin til å utvikle røtter samt voksende blader og greiner. Mange peppertransplantasjoner har en enkelt, lang stilk som ofte er ganske svak på grunn av dyrking innendørs. Når plantene er omtrent 12 tommer høye, kutt eller klyp stilken av mindre peppervarianter som jalapeno, shishito og Thai tilbake til det andre eller tredje settet med blader. Dette kalles topping eller spissbeskjæring. Plantene reagerer ved å sende ut greiner langs stilken, noe som resulterer i en fyldigere og sterkere plante. Tipping er mindre viktig for større varianter som klokke-, cubanelle- og poblano-pepper, som har en tendens til å utvikle et sterkt Y-formet forgreningsmønster. For disse variantene, identifiser de sterke stilkene som danner en Y-dette vil være hovedstrukturen til planten. Beskjær bort eventuelle mindre grener eller suger, pass på å ikke skade de viktigste Y-formede grenene.

Rotutvikling

Husk at unge planter også setter røtter. Du kan oppmuntre til sunnere rotutvikling ved å fjerne den første flushen av blomster. Dette gjør at plantene kan bruke energi på å etablere et omfattende rotsystem i stedet for å fokusere den energien på fruktproduksjon. Dette kan virke motintuitivt, men sunne røtter vil føre til høyere avling gjennom sesongen.

Sykdomskontroll

Til slutt, opprettholde god luftsirkulasjon og håndtere sykdom ved å tynne nedre blader akkurat som du gjør med tomater, en prosess som ofte refereres til som bunnbeskjæring. Når plantene er omtrent to fot høye, beskjærer du løvet fra de nederste 12″ av større peppervarianter som bell-, cubanelle- og poblano-pepper. For mindre varianter som jalapeno, shishito og thai-pepper, fjern løvet fra de nedre 6- 8″ stilker. Fjerning av de nedre bladene bidrar til å forhindre plantesykdommer ved å redusere sjansen for at jordbårne patogener spruter på løvverk.

Sensesongbeskjæring

Bortsett fra sporadisk fjerning av suckers gjennom sommeren, krever paprika svært lite beskjæring utover etablering. Men, avhengig av klimaet ditt, kan det hende du må beskjære sent på sesongen for å oppmuntre eventuelle gjenværende frukter på planten til å modnes når kaldt vær nærmer seg. Paprika er møre planter og ganske utsatt for frost, så det er viktig å høste frukt før den første frosten. Paprika bruker lang tid på å modnes, spesielt de som utvikler farge. Mens hvilken som helst pepper kan spises i det grønne stadiet, utvikler ikke smaken av mange varianter seg helt før fruktfargen modnes. Når høsten nærmer seg, oppmuntre frukt til å modnes ved å fjerne løvverk som skygger fruktene. Dette lar varmen fra solen nå utviklende paprika. Mer alvorlig beskjæring omtrent tre til fire uker før den første forventede frosten tvinger gjenværende frukt til å modnes. Beskjær plantene tungt ved å kutte alle skudd og sidegrener tilbake med omtrent seks tommer, eller til et punkt like over den øverste frukten. Fjern grener som ikke holder noen frukter. Fjern til slutt eventuelle blomster du ser på planten samt små frukter som ikke rekker å modnes før den første frosten. Dette omdirigerer plantens energi til kun de fruktene som har en sjanse til å modnes.