Skip to content

Hvordan beskjære tomatplanter

17 de juni de 2023

Hvis du nøye sjekker tomatplantene dine mer enn en gang om dagen, vet du sannsynligvis allerede at beskjæring kan være en viktig del av plantepleierutinen din. Beskjæring av tomatplanter er en valgfri, men likevel anbefalt, teknikk som noen gartnere bruker for å holde plantene ryddige, manipulere fruktstørrelsen og til og med fremskynde modningen. Før vi snakker om hvordan du beskjærer tomatplanter, la oss snakke om hvorfor og hvilke typer tomatplanter du bør beskjære.

Hvorfor du bør beskjære tomater

Selv om beskjæring ikke er nødvendig for tomatplanter, beskjærer noen gartnere dem for å forbedre produksjonen. Hvis du beskjærer tomatplantene dine, sørg for at de er ubestemte varianter, som fortsetter å vokse hele sesongen og kan dra nytte av regelmessig vedlikehold. Beskjæring kan bidra til å holde størrelsen under kontroll, spesielt for containerplanter. Den lar alle blader motta nok sollys og fjerner blader på bakken som kan være i kontakt med våt jord og i konstant skygge. Beskjæring hjelper planten med å fokusere på frukten i stedet for å bruke energi på å dyrke flere blader.

Bestemte vs. ubestemte tomater

Når du kjøper en tomatplante fra en barnehage, skal beholderetiketten identifisere planten som enten bestemt eller ubestemt. Bestemte tomatvarianter blir ofte referert til som «busk»-tomater fordi de ikke fortsetter å strekke seg i lengde gjennom sesongen. Å dyrke en bestemt variant, for eksempel Roma, er praktisk når du vil ha mange tomater på en gang for frysing eller hermetikk, og er ideell for å lage tomatsauser. Bestemte tomater trenger ikke å beskjæres. Fordi de utvikler all frukten sin på en gang, kan beskjæring føre til at du ofrer tomater uten grunn.

Ubestemte tomatvarianter, som biff og brandywine, er vinplanter som fortsetter å strekke seg i lengde og produsere frukt gjennom hele vekstsesongen. Beskjæring av ubestemmeligheter kan bidra til å holde de enorme vinstokkene i kontroll og oppmuntre plantene til å produsere tomater som er store nok for din klassiske BLT-sandwich eller tomatpai, i stedet for mye løvverk og mange mindre tomater. Mange cherrytomatvarianter er også ubestemte, og riktig beskjæring vil garantere tomatklynger gjennom hele sesongen.

Beskjæring betyr forbedret luftstrøm

Færre blader betyr at planten er mindre tett, noe som gjør at mer luft kan strømme mellom stilkene. En godt beskåret plante vil også tørke raskere etter regn, så de er mindre utsatt for sykdommer som utvikler seg fra langvarig fuktighet, fuktig vær og dårlig luftsirkulasjon. Sopp-, bakterie- og virussykdommer kan alle infisere tomatplanter. Blant de vanligste, og kanskje de mest skadelige, er sensyke, forårsaket av Phytophthora infestans-soppen. Den kan drepe hele planten og er svært smittsom, og sprer seg ved å frigjøre sporer i vinden. Andre sykdommer å lese seg opp på og se opp for inkluderer tidlig rødme, sørlig rødme, fusariumvisne, bukråte, blomstrende enderåte, septoria-bladflekk, grå vegg, antraknose, verticillium-visne og bakterieflekker. Færre blader gjør det også lettere å oppdage skadeinsekter som liker å gjemme seg i tykke baldakiner av blader. Vanlige fiender av tomatplanter er bladlus, hornorm, trips, hvitfluer, tomatpsyllid, fruktorm og loppebiller.

Beskjæring betyr større frukt

Beskjæring til rett tid styrer plantens energi mot å skape og modne frukt i stedet for å lage flere blader. Totalt sett vil du sannsynligvis ha mindre frukt på en beskåret plante, men frukten vil til slutt vokse til å bli større. Og siden beskjærte planter kan settes litt tettere sammen i bakken fordi veksten er så vertikal, kan du ha flere generelle planter i hjemmehagen din. Når en plante har færre blader og mindre frukt å ta vare på, modnes denne frukten raskere. Dette kan hjelpe i kortsesongklima, hvor å få en tomathøst ofte er et kappløp med tiden, takket være tidlig høstfrost.

Når skal du beskjære tomater

Beskjær tomatplanter tidlig om morgenen, og sørg for at plantene er tørre. Hvis de er våte av regn, dugg eller sprinkleranlegg, gi dem tid til å tørke. Beskjær tomatplanten når sugene er to til fire tommer lange, slik at planten ikke bruker energi på å dyrke nye grener fra de viktigste. Beskjær ubestemte tomater annenhver uke mens de fortsetter å vokse.

Beskjær en tomatplante

Hvordan beskjære tomater

Beskjæring er egentlig en enkel prosess. Se etter tomat-«suckers», som er sideskuddene som vokser i «V»-rommet mellom hovedstammen og hovedgrenene på planten din. Hvis de blir stående alene, vil disse sugene til slutt vokse til grener i full størrelse – og legge til mye løvverk og til slutt noen få frukter. Dette vil også resultere i en tomatplante som raskt vokser ut av plassen sin i hagen. For å beskjære, fjern ganske enkelt sugene. Hvis de er under 2 tommer lange, kan du klype sugekoppen av med fingrene, men bruk et par rene hageskjærer for større. Desinfiser alltid beskjærerne med blekemiddel når du flytter fra en plante til en annen for å forhindre spredning av sykdom. Hold øye med tomatplantene dine, slik at du kan fjerne suger etter hvert som de dukker opp. Å fjerne store mengder løvverk på en gang kan være stressende for planten. Sett opp eller fjern grener som er lavthengende eller som berører bakken; løvverk som berører bakken kan være mottakelig for mange av de nevnte bakteriene, soppene og virusinfeksjonene som kan spre seg gjennom resten av planten.

Vanlige beskjæringsfeil

For å unngå å legge til stress på planten din eller introdusere skadelige bakterier, er det et par ting du bør unngå når du beskjærer.

  • Bruk av skitne verktøy kan introdusere bakterier og sopp. Rengjør verktøyene dine med rødsprit eller blekemiddel etter bruk på hver plante.
  • Beskjæring av for mange blader på en gang kan stresse planten. Fjern eventuelle gule blader, nedre blader og suger for å øke plantens helse.
  • Beskjæring av våte planter kan oppmuntre til spredning av bakterier eller sopp som kan skade planten din. Vent til planten er tørr før du beskjærer.
  • Beskjæring av bestemte planter vil redusere utbyttet. Beskjær kun ubestemte tomatplanter.
  • Å vente for lenge med å fjerne suger betyr at planten bruker energi på unødvendig vekst som kan brukes på frukten.

Kilder

Southern Living er forpliktet til å bruke anerkjente kilder av høy kvalitet for å støtte fakta i artiklene våre. Les våre redaksjonelle retningslinjer for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker innholdet vårt for nøyaktighet.

  1. University of New Hampshire Extension. Beskjæring av tomatplanter [Fact Sheet].
  2. Clemson Cooperative Extension. Tomatsykdommer og lidelser.
  3. NC State Extension. Skadedyr av tomat.