Skip to content

8 Problem som forårsaker feil Tomatplanteavlere gjør!

27 de februar de 2021

Det er ingenting bedre enn å ha friske, hjemmelagde tomater når som helst på året. Du kan bare ikke erstatte smaken av friske tomater med kjøpte varianter. Alt begynner med det rette tomatplantepleie.

Noen mennesker har veldig lett for å dyrke tomater i hagen sin. De har alltid sunne, friske, modne tomater, men ikke alle av oss har riktig informasjon eller talent for å gjøre det.

I denne artikkelen ser vi på noen av feilene du må unngå når du planter tomater, for å øke størrelsen, smaken og den totale planteeffekten.

Les videre for å lære mer om hvordan du planter tomatplanter.

Feil nr. 1 – Glemme å herde frøplanter

Å unnlate å herde tomatplanter er en av de vanligste feilene mange gjør. Det er faktisk en av de viktigste tingene for å sikre deres overlevelse.

“Herdingsprosessen” gjør det mulig for tomatplanteplanter å tilpasse seg endringene i temperatur eller eksponering for vær som vind og regn. Her er noen av måtene å hjelpe deg med å herde tomatplantene i vekstsesongen.

 • Gradvis øke plantens eksponering for de naturlige omgivelsene omtrent en måned etter spiring.
 • I løpet av de første eksponeringsdagene, hold planter utenfor direkte sollys og ikke ta dem ut i kulden. Utsett dem i noen timer og ta dem tilbake til såbedet.

For å få de beste resultatene, må du sørge for at du utsetter plantene for disse elementene i syv eller flere dager før du transplanterer tomatplanter i hagen utenfor.

Hvis du utsetter dem for sollys, luftsirkulasjon, regn og vind vil de herde dem og gjøre dem klare for utendørs.

Feil nr. 2 – Gjør ikke noe med jorden

Mange nye i hagearbeid vet ikke forskjellen mellom jord og skitt. Smuss er bare skitt og hagejord er alt for planter.

God, godt drenert jord vil mate tomatavlingen din og fremme sunn tomatvekst. God luftet jord fremmer også sunn plantevekst.

Husk tomatene som smaker best, plantene vokser i jord rik på næringsstoffer og godt endret med organisk kompost.

Relatert lesing: Best Tasting & Sweeter Tomatoes Secret – Epsom Salts.

Feil nr. 3 – Planting av tomater for nært

Noen mener at å plante mange planter i et lite område vil øke utbyttet av tomater. Dette er imidlertid ikke tilfelle. Når du planter tomatplanter nær hverandre, hindrer du tomatplanteveksten og forårsaker et fall i fruktproduksjonen.

Siden plantene er overfylte, vil noen av dem ikke nå direkte sollys, som de trenger for optimal vekst.

Mangel på nok sollys gjør også at plantene blir det perfekte grobunn for soppsykdommer og de som elsker de fuktige forholdene.

 • Pulveraktig muggsopp
 • Fusarium Wilt
 • Verticillium Wilt
 • Senblødning
 • Bladflekk
 • Bakteriell flekk
 • Bakteriell Canker

Følg denne retningen for å sikre at plantene har tilstrekkelig avstand.

Når du planter tomater oppreist i tomatbur, er det lurt å gi planter minst en og en halv fot mellom seg, selv om to fot er den ideelle avstanden.

De viltvoksende tomatene vil kreve avstand på ca 3′-4 ′ føtter. Det er viktig å støtte planter slik at de ikke faller på bakken.

Feil nr. 4 – Planting av feil tomatsorter

Etter å ha etablert riktig avstand, må du også sørge for at du velger riktig type tomater for landet du har. Det er to hovedkategorier av tomatplanter.

Bestem tomater

Bestem tomater som vokser for å oppnå en viss størrelse. Disse varianter av tomater kan vokse med eller uten støtte og krever ikke beskjæring. Bestem tomater, legg ut alle fruktene, og slipp dem og dør.

Ubestemte tomater

Ubestemte tomatplanter vil vokse for å oppnå størrelsen du vil ha dem til. Av denne grunn trenger de mer plass og krever at du gir litt støtte fra et tomatbur eller en stav.

Denne typen tomater vil sette ut frukt hele sesongen og noen ganger til den første frosten.

Å plukke riktig type tomater å plante i hagen din vil hjelpe deg med å produsere en sunn tomatavling gjennom sesongen. Tomatvarianten hjelper deg også å vite hvor mye plass tomaten krever. Det hjelper også å velge sykdomsresistente tomatkulturer.

Feil nr. 5 – Planting av tomater i skyggen

Så hvor mye full sol trenger tomatplanter?

I likhet med andre fruktbærende planter vokser tomatplanter best med omtrent syv timers sol per dag.

Når du planter frøplanter i et område med skygge, vil det frata tomatene sollyset de trenger, og ha innvirkning på hvordan planten din vokser, evnen til å sette frukt og tomatavlingen den produserer.

Husk at fruktproduksjon krever mye energi. Hovedkilden til energien deres er solen. Sørg for at plantene får nok sollys hver dag.

Også planter som ikke får nok sol, vil produsere mye løvverk og bære små frukter. Så pen som bladene kanskje, kan du ikke bruke dem til å smake maten.

Feil nr. 6 – Ikke beskjæring av tomatplanter

Hvis du har god plass, vil vi råde deg til å velge de ubestemte tomatsortene. Imidlertid vil disse plantene kreve beskjæring som en del av vedlikeholdet. Her er noen av grunnene til at du trenger å beskjære plantene dine. Vi liker disse håndskjærene.

Relatert lesing: Hvorfor Felco nr. 2 beskjæringssaks er de beste håndbeskjæringsapparatene på markedet

 • Beskjæring av tomater fjerner unødvendige blader og suger som gjør publikum til et område og gir bedre luftsirkulasjon. Husk at en overfylt hage vil gjøre det lettere for blæresykdommer og skadedyr å spre seg.
 • Løvverket på overfylte planter tørk mye saktere, og oppmuntre til en rekke problemer med tomatplanter
 • Når du beskjærer tomatplanter, næringsstoffene er rettet mot fruktvekst i stedet for å hjelpe utviklingen av blader.

Når du ikke beskjærer, har planter en tendens til å produsere mindre frukt. Gjengroing kan også gi det perfekte miljøet for tomatsykdommer og skadedyr.

For å unngå å smitte andre planter, må du sterilisere beskjæringssaksene etter beskjæring av en plante som har sykdomssymptomer.

Feil nr. 7 – Ikke klar for tidlig lys

Tidlig rørsykdom er en alvorlig sykdom, og hvis den ikke blir tatt vare på ordentlig, kan den få planter til å miste alt sitt løvverk. Hvis du ikke er forberedt på å takle dette problemet, sprer tidlig rødme seg raskt til de andre plantene.

Årsaken til «tidlig rødhet» kommer fra sopp som kan overvintre i jorden. Hvis du opplevde det samme problemet forrige sesong, må du unngå å plante i det området.

Å oppdage denne tilstanden er ganske enkelt. Det vises først på de eldre nedre bladene i form av brune flekker som ser ut som målene, hvorved tomatbladene begynner å gulne rundt det. Bladene blir til slutt brune, dør og faller av.

Den beste måten å forhindre at tidlig rødhet påvirker tomatene dine, er med avling. Du kan gjøre dette ved å flytte dem til et annet område av hagen med frisk jord.

Men hvis du merker at planten allerede hadde blitt påvirket av denne tilstanden, kan du prøve å behandle den med et organisk soppdrepende middel.

Feil nr. 8 – Problemer med pleie av tomatplanter forårsaket av overgjødsling

Det er sant at å mate tomatplanter med de nødvendige næringsstoffene er avgjørende for plantene. Å mate dem for mye kan imidlertid ha samme effekt som å ikke mate dem i det hele tatt.

Hvis du bruker gjødsel for ofte, vil det bygge seg opp i jorden og forårsake noen alvorlige problemer for planten. For eksempel er det viktig å bruke gjødsel med nitrogen for en sunn tomatplante.

Imidlertid fører overflødig nitrogen til at plantene legger mer energi i de voksende bladene enn å dyrke tomater (frukt).

For å forhindre disse problemene, må du sørge for at du bruker den beste gjødsel til tomater eller velger naturlig kompost.

Feil nr. 9 i tomatdyrking – ikke vanning av planter riktig

Når du ikke er konsistent i vanningsøvingen din, kan det føre til utvikling av flere problemer for tomatplantene dine, inkludert kalsiummangel, og forårsake rotråte. Her er tipsene som hjelper deg med å vanne plantene ordentlig.

 • Utvikle en jevn vanningsplan (soaker slanger). Når du dyrker tomatplanter, skal de tørke ut litt slik at de ikke sitter i et vannbasseng, men vær sikker på at plantene har nok vann til å opprettholde dem.
 • Forsikre deg om at du vanner planter tidlig før solen eller etter solen. Fuktige blader kan få bladforbrenning eller føre til andre problemer fra dvelende vann.

Feil nr. 10 – Å tenke at å starte en opp ned tomathage er like enkelt som å plante og henge beholderne

Hvis du planlegger å dyrke tomater opp ned, trenger du disse tipsene for å gjøre det riktig.

Velg først riktig tomatsort å plante. Hvis du velger et stort utvalg og det vokser først, vil du sannsynligvis ha mange problemer.

Med begrenset jordareal i container hagearbeid, vil store planter ikke få nok næringsstoffer til å opprettholde dem.

Du bør også unngå å henge tomater i beholdere rett etter plantingen. Hvis du henger tomater uten å la dem utvikle noen røtter, dør planten vanligvis.

Du trenger også en sterk krok for å støtte containeren på plass.

Hvis kroken er svak, vil containeren sannsynligvis falle på en stormfull dag. Du ender opp med en ødelagt plante og mye rot å rydde opp. Det er også viktig å holde tomatene oppe på vannet.

Disse tipsene er nyttige for å sikre at du vokser stor, sunn og fersk tomatavling på den begrensede plassen.

Selv om de ikke hjelper med å løse alle problemene i hagen din, er de gode når du vil dyrke sunne planter gjennom våren og sommeren.

Husk at en god hage tar lang tid, krefter og forebyggende tiltak for at den skal produsere maksimalt.