Skip to content

Hvordan bruke rothormoner?

8 de juli de 2021

Ønsker du å skaffe nye planter med stiklinger på en enkel måte og ha garantier for suksess? Da anbefaler jeg at du anskaffer deg rotte hormoner, som du finner i barnehager og hagebutikker. Enten i pulver eller væske, brukt riktig, kan de være svært nyttige.

A) Ja, din skjæring vil være i stand til å ta ut nye røtter på kortere tid enn du forestiller deg.

Hva er rothormoner, og når brukes de?

Skjæring

Rothormoner er ikke annet enn auxiner. Auxins er plantehormoner, også kalt fytohormoner, som regulerer plantevekst. De syntetiseres i de meristematiske områdene på stilkens toppunkt, hvorfra de beveger seg til andre deler av planten.

De har lenge hatt forskjellige bruksområder i jordbruk og hagearbeid, for eksempel:

 • Favoriser fruktenes fall: i noen avlinger er det nødvendig at en viss mengde frukt faller for å sikre at de som er igjen på treet har større størrelse og bedre kvalitet. Av denne grunn påføres en type auxin, spesielt 1-naftaleneddiksyre, i noen slik at embryoet aborterer og frukten faller.
 • Fruktretensjon: de kan også brukes motsatt av det ovennevnte: for å holde fruktene allerede modne lenger på treet. I dette tilfellet påføres ANA eller 2,4-D auxins.
 • Herbicid: Det er visse forbindelser, for eksempel 2,4-D, som i store doser er et godt herbicid for noen planter, forårsaker vekststans, foldede blader og fortykning av stammen.
 • Aseksuell forplantning: det er utvilsomt den mest utbredte applikasjonen. En av metodene for multiplisering av mange planter er forplantning med stiklinger eller stiklinger. For dette påføres auxiner, spesielt indolsmørsyre (eller IBA), selv om 1-naftaleneddiksyre (ANA) også brukes i mindre grad.

De anbefales spesielt når vi har en skjæring som vi vil rote. Men i tillegg er de også veldig nyttige når en plante er veldig syk, eller når den har fått overflødig vanning. Rothormoner kan hjelpe deg mye å komme deg.

Hvordan brukes de?

Disse produktene er veldig enkle å bruke. Når vi har en gren uten røtter, er det første vi må gjøre å fjerne barken (av den delen som var nærmest bagasjerommet eller hovedgrenen) ca 2 cm oppover fra slutten og som en gang fuktet med vann impregnerer vi den med pulverformede rotthormoner. På denne måten, når du planter den i en gryte, som må fylles med underlag som har god drenering, for eksempel akadama eller svart torv blandet med perlit i like store deler, kan den begynne å rote.

I tilfelle at vi har en syk plante, er flytende hormoner mye mer tilrådelig, siden de vil nå røttene raskere enn de som kommer i pulver. Vi vil legge litt på overflaten av underlaget, og vi vil vanne.

Hvordan er pulverformede rotningshormoner forskjellige fra flytende?

I hovedsak er de de samme: auxins, men produktene som selges kan være pulverisert eller flytende. Når skal du bruke noen og når andre? Vel, de gjelder virkelig om hverandre når det er nødvendig, men fra min egen erfaring Jeg anbefaler å bruke de som er pulverisert i stiklinger, og de flytende når du har en syk plante.

Typer hjemmelagde rothormoner

Hvis du vil vite hvordan du får rothormoner hjemme, merk:

Med linser

Du må følge dette trinn for trinn:

 1. Kok en halv kopp linser i en gryte med destillert vann, hvis mulig organisk.
 2. Fjern nå vannet og kast det. Hold deg til kornene.
 3. Sett linsene tilbake i beholderen med destillert vann i 24 timer hvis det er vinter eller 16 timer hvis det er sommer.
 4. Etter den tiden knuser du linsene godt med vannet, og lar det hvile i 2-3 dager på et mørkt sted ved omtrent 19-20 ºC.

Og så kan du bruke dem.

Med kaffe

Følg dette trinn for trinn:

 1. Først kokes rundt 60 gram malt kaffe i en halv liter vann.
 2. Deretter blir alt anstrengt og restene blir fjernet.
 3. Og klar! 😉

Med kanel

Kanel, et godt rotmiddel for plantene dine

Du må følge dette trinn for trinn:

 1. Tilsett 3 ss kanel i 1 liter vann.
 2. Og til slutt, la den sitte over natten.

Hvor får man kjøpt?

Få pulveriserte rotningshormoner ved å jabbing og flytende.

Vi håper det har vært nyttig for deg 🙂.