Skip to content

Hvordan drepe sorte bladlus

27 de februar de 2021

Hvis du har et antall planter hjemme eller ute og ikke har opplevd skadedyrsproblemer, kan du betrakte deg som heldig.

Hvis du har hatt din andel av små sorte insekter som angriper favorittplantene dine, kan du betrakte deg som normal.

En koloni med sorte bladlus som fôrer på et blad Akchamczuk-DepositBilder
Bladlus skadedyr ser ut til å finne en måte å plante på en eller annen måte. Noen skadedyr er vanskeligere å fjerne enn andre. Men der det er en vilje, er det en spray.

Svarte bladlus (aka Melon bladlus – Aphis gossypii) er små, ovale insekter som formerer seg raskt og ødelegger planten din mens de suger saften ut av den. Heldigvis finnes det en rekke spray og andre behandlinger for å holde disse skadedyrene i sjakk.

Innholdsfortegnelse

 • Hva er svarte bladlus?
 • Hvilken skade forårsaker svartbladlus?
 • Hvordan kontrollere svarte bladlus
  • Vann
  • Kjemiske sprøytemidler
  • Ultraraffinert oljespray
 • Bunnlinjen

Hva er svarte bladlus?

Svarte bladlus er små insekter som ikke er lengre enn ⅛ ”tommer lange som fester seg til plantene dine, gjennomborer dem og begynner å suge ut saften.

De sorte plantelusene gjør det samme som røde, oransje, brune, grønne, gule og rosa arter av bladlus – de ødelegger. Bladlus har også følgende navn:

 • Plantelus
 • Blackfly
 • Greenfly

Bladlus er så liten at de først sniker seg inn på planten din. Du kan ikke legge merke til dem før du ser en honningduggrest på bladene, eller verre, en svart sopp.

Disse bladlusene trenger ikke en partner for å reprodusere; de vil gjøre det selv for å øke bladluspopulasjonen, og raskt.

Noen få bladlus på en dag kan bli hundrevis av bladlus ved slutten av uken. Kvinnelige bladlus kan føde andre kvinner, kalt nymfer, som allerede er gravide når de blir født.

Gitt denne utrolige tilpasningen, er sjansene for eksponentiell vekst på kort tid stor.

På høsten kan kvinnelige bladlus ha vinger som gjør at de kan fly til de andre plantene i hjemmet ditt. Så jo før du tar vare på dette problemet, jo bedre.

Hvilken skade forårsaker svartbladlus?

Svarte bladlus kan forårsake skade på noen få kontoer.

Saften er plantens livsnerven, full av næringsstoffer planter trenger for å overleve. Bladlus suger saften ut av planten, noe som betyr at hundrevis av bladlus kan suge livet ut av planten.

Når den svarte bladlusen gjennomborer plantens overflate og drikker saften, skiller bladlusen honningdugg. Aphid honningdugg er en sukkerrik, klebrig, skinnende rest som blir igjen på planten etter at bladlusene spiser.

Bladlus kan ikke innta all saften som skyter ut når de gjennomborer overflaten, så honningdugg sprer seg snart over planten når bladlusen spiser.

I sin tur tiltrekker denne honningdugg en svart sopp, også kjent som en sotaktig form, som lever av honningdugg. Maur tiltrekkes også av det sukkerholdige stoffet.

Så med bladlus har du potensialet til å ha et trekantet problem i stedet for bare ett.

Når bladlus suger ut saften, vil planten slite med å overleve. Til slutt svekkes den berørte planten, og dens vekst stunts. Hvis den blir ubehandlet, vil planten gå til grunne.

Hvordan kontrollere svarte bladlus

Det er flere alternativer for å kontrollere bladlusangrep. De spenner fra helt naturlige til helt kjemiske. Å velge riktig avhenger av omfanget av angrepet og om du vil bruke et naturlig eller kjemisk alternativ.

Vann

Hvis været tillater det, ta innendørsplanten utenfor for å skylle av bladlusene. Bruk en kraftig sprengning av vann, men vær forsiktig så du ikke skader planten din i prosessen. Sprøyting med såpevann er enda bedre.

(Hvis potteplanten din er spesielt delikat, kan dette ikke være alternativet for deg.)

Når du har skylt av planten, må du følge den nøye med. Sjansen er at du må gjenta dette trinnet.

Kjemiske sprøytemidler

Det er flere plantevernmidler laget spesielt for innendørs bruk på potteplanter. Men hvis været er behagelig, er sprøyting optimalt.

Det finnes også flere naturlige plantevernmidler som er 100% trygge for plantene dine.

 • Neem oljesprayer
 • Food Grade Diatomaceous Earth
 • Insekt såpespray eller lag din egen med flytende oppvaskmiddel

Ultraraffinert oljespray

Mange hageforsyningsbutikker selger konsentrerte oljer som er trygge for planten. Når den påføres riktig, kveler oljene bladlusene og hindrer dem i å suge på planten.

De fleste av disse hagebrukoljene er trygge for planter, men sarte planter kan være mer følsomme for stoffet.

Sprøyt disse oljene KUN UTENDØRS. Les og følg merkede anvisninger.

MERK: Kontroller en alvorlig bladlusangrep på planter utendørs, med gunstige insekter som grønn lacewing er også et alternativ.

Bunnlinjen

Den beste måten å behandle bladlus er å forhindre dem så mye som mulig.

Inspiser potteplanter regelmessig og begynn behandlingen ved første tegn på angrep.

Du kan alltid bruke en månedlig forebyggende plantevernmiddelbehandling for å holde bladlus i sjakk.