Skip to content

Hvordan dyrke dine egne tomater

5 de mars de 2023

Vi er alle for lokalt dyrket mat – og du kan ikke få noe mer lokalt enn rett utenfor døren din. Selv en liten, solrik jordflekk kan bli et plantebed. Om sommeren er det ikke noe enklere eller deiligere enn en tomatsmørbrød servert på hvitt brød med litt majo. Trinn opp og lag en BLT, eller kombiner tomater i skiver med fersk basilikum og mozzarella for en sommersalat. Uansett hvilken oppskrift du velger, vil det å dyrke nøkkelingrediensen selv definitivt gjøre den spesiell. Og tro oss – det vil også smake bedre.

Plukke ut

De minste tomatene er omtrent på størrelse med en baseball; de største kan være større enn en softball. Velg mellom hybrider eller arvestykker i en regnbue av nyanser – rød, rosa, svart, oransje eller gul. For klassiske røde, prøv «Big Boy», «Better Boy» og «Celebrity». For rosa, velg «Arkansas Traveler», «Pink Girl» og «Watermelon Beefsteak». Sorte utvalg tilbyr noen av de mest smakfulle tomatene. Prøv «Black Krim» eller «Cherokee Purple». Oransje som «Persimmon» og «Kellogg’s Breakfast» har fruktige smaker, mens gule som «Taxi» og «Lemon Boy» er søte. Kjøp dem på nett fra totallytomato.com.

Prøve

Nytt for mange gartnere er podede tomater, skapt når en plante kuttes og settes sammen med en annen med kraftig grunnstamme. Poding gir forbedret utbytte og sykdomsresistens. Det kan være et godt valg hvis plassen er begrenset og du trenger maksimal produksjon fra hvert anlegg. Noen arvestykketomater, for eksempel, er ikke like produktive som nye hybrider, men hvis du elsker smakene deres og ønsker et større utbytte, kan du prøve et podet arvestykke for det beste fra begge verdener. Fordelene med poding kommer til en pris – opptil $12 for en podet tomatplante i en 1-liters beholder. Mindre, rimeligere podede planter er tilgjengelig online fra burpee.com.

SE: Slik planter du en tomatplante

Vokse

Tomater elsker full sol, enten det er i grønnsakshagen eller store beholdere (earthbox.com). De liker jord som har blitt endret med mye organisk materiale, for eksempel soppkompost, hakkede blader eller jordforbedringsmiddel. Rik jord vil gi næring til plantene dine. Tilskuddsfôring med organisk gjødsel. For å holde vinstokker fra bakken, bruk hyssing til å binde dem til økonomiske bambus- eller trestaver. Du må kanskje binde planter annenhver dag når de vokser. Hvis du har kort tid, invester i praktiske, gjenbrukbare tomatbur; prøve tomatocage.com.