Skip to content

Hvordan dyrke gressløk

7 de november de 2022

Gressløk er hardføre stauder som er attraktive, velsmakende og enkle å dyrke. Disse robuste urtene vokser i frodige gresslignende klumper som reiser seg fra en klynge med små løker. De klippede bladene gir en behagelig touch til supper, salater og grønnsaksretter, og gir både farge og en mild løk- eller hvitløksmak. Om våren og sommeren kan gressløk skryte av klodelignende blomster som er populære som spiselig pynt.

Dyrking av gressløk i landskapet

Bruk gressløk som flerårig kant eller kantplante i et blomsterbed eller urtehage. Avhengig av utvalget vokser gressløk 10 til 20 tommer høy og har det samme ryddige utseendet som dekorativ liriope. På slutten av våren og sommeren vil lavendel og hvite blomster gi frisk farge til hagen din. Gressløk vokser også godt i containere.

Planting og stell av gressløk

Plant gressløk i full sol; planter vil overleve i delvis skygge, men haugene vil ikke være like fulle. For raskest resultat, start med kjøpte planter eller transplantasjoner og sett dem ut i hagen tidlig på våren. I den nedre delen og Gulf South, plant gressløk om høsten for en vinterhøst. Du kan også dyrke gressløk fra frø, men det vil ta et år å produsere en klump stor nok til å bruke. Så frø direkte i hagen etter siste frost. Når frøplanter er omtrent 3 tommer høye, tynn dem til 8 tommer fra hverandre. Gressløk liker rik, godt drenert jord med en pH på 6,0 til 7,0. Legg en saktefrigjørende gjødsel til jorden før eller under planting. Hold falmede blomster klemt tilbake for å fremme bladvekst. Hvis du høster ofte, gjødsle plantene annenhver uke med en balansert flytende gjødsel fortynnet i henhold til instruksjonene på etiketten. Omtrent hvert tredje til fjerde år, del klumpene tidlig på våren eller etter blomstring, da løkene kan bli for overfylte.

Gressløk Arter og utvalg

Vanlig gressløk (Allium schoenoprasum) ha hule blader med mild løksmak. Planter vokser til 10 til 12 tommer høye. Bladene forsvinner om høsten ved første frysing og dukker opp igjen tidlig på våren. Like etter produserer plantene lavendelblomster som kan brukes til å lage en rosefarget eddik. Utvalget Profusion har langvarige spiselige blomster som ikke danner frø. Hvitløk gressløk (Allium tuberosum) kalles også kinesisk gressløk. De vokser omtrent dobbelt så store som vanlig gressløk og har flatere, bredere blader. Hvitløkgressløk har en mild hvitløksmak og er populær i asiatisk matlaging. De er også verdsatt i blomsterbed, hvor de vokser til 20 tommer høye når de blomstrer. Deres hvite skjerm av blomster, den flate eller avrundede blomsterklasen som springer ut fra samme punkt, dukker opp midt på sommeren når mange andre stauder har begynt å falme. Hvitløkgressløk er eviggrønn i områder der vintrene er milde. Hvis blomstene blir stående å gå til frø, vil mange frøplanter spire neste vår.

Høsting, lagring og bruk av gressløk

Høst gressløk etter behov. I Gulf South er det spesielt viktig å høste ofte for å oppmuntre til ny vekst. I stedet for å klippe hele planten, velg blader fra utsiden av klumpen og kutt hver av dem omtrent 1/2 tomme over jordnivå. Å kutte dem høyere kan etterlate stygge brune stubber. Har du mer gressløk enn du kan bruke for øyeblikket, hakk friske blader og frys dem ned i vann i isbitbrett. Fyll oljer med fersk gressløk eller bevar urtene i smør og eddik. Tilsett gressløk i rettene på slutten av tilberedningsprosessen, siden den milde smaken kan ødelegges av varme. Gressløk er utmerket i eggeretter, poteter, sauser og med grønnsaker. Pynt kalde supper og salater, inkludert hage-, pasta- og potetsalater, med blader og blomster av hvitløk.

Feilsøking av gressløk

Når du høster gressløk, må du ikke kutte ned hele klumpen fordi planten trenger noen av bladene for å sikre fremtidig vekst.