Skip to content

More Harbingers of Spring: Gressløk

3 de april de 2021
  • Nye vårløk med fioler Foto / illustrasjon: bilder av Susan Belsinger
  • Rad med blomstrende gressløk på Epcot i Mickey and Minnie’s Kitchen Garden
  • Tidlig vår gressløk
  • Ny gressløkvekst
  • Vanlig gressløk, Allium schoenprasum har nydelige, sfæriske lilla blomster på våren i hage til sone 7.
  • Hvitløk Gressløk Allium tuberosum er flatbladede og kraftige dyrkere.

Allium schoenoprasum, A. tuberosum

Gressløk, Hvitløksløk

Innfødt habitat: Europa og Asia

Plantetype: Flerårig, Hardy i sonene 3 til 9

Medlemmer av løkfamilien, både vanlig gressløk og hvitløk er hardføre stauder. Jeg har funnet ut at jeg må dyrke to varianter av gressløk. Den vanligste, Allium schoenoprasum, har veldig små rørformede blader og når omtrent halvannen til to meter i høyden, og legger frem sfæriske, rødlilla blomster tidlig på våren. Hvitløksløk, Allium tuberosum, har flate brede blader og kan vokse til to og en halv fot, og mye senere på sesongen vil dekkes med rene hvite, stjerneformede blomster som bæres på umbels. Hvitløksløk (noen ganger kalt kinesisk gressløk) har en mye sterkere, hvitløklignende smak; Jeg liker den finere smaken av vanlig gressløk med lettere mat og hvitløkssmaken med robuste retter.

Hvordan vokse

Du kan spre begge typer gressløk ved å så frø om våren eller ved rotdeling på våren eller høsten. Planter dem i full sol i en godt drenert jord endret med humus, og på et sted med god luftsirkulasjon. Hvitløksløk har en tendens til å frø og vil vokse så tykt at de kveler hverandre, så sørg for å dele når de blir tykke. Klipp begge plantene tilbake etter at de blomstrer for å oppmuntre til ny vekst. De er en av de første urtene som dukker opp igjen om våren.

Kulinariske bruksområder

Høstblader fra tidlig vår til sen høst. De slanke mørkegrønne bladene krever minimal pleie og trives ved konstant snipping for å drysse over den vanligste salaten eller den enkleste suppen. Når smaken av ferske gressløk er etablert i kokens smak, vil den foreslå seg selv som et behagelig preg på mange klassiske og improviserte retter.

Fersk gressløk har er så mye bedre enn tørket; Jeg bruker ikke sistnevnte. Noen ganger klipper jeg ferske gressløk i en frysebeholder og holder dem på frysedøren for enkelhets skyld. Siden gressløk er lett å dyrke innendørs og ute, motstandsdyktig mot insekter og kulde, tilfører de mye for lite til den essensielle urtevarianten som stimulerer fantasien og smaksløkene.

Bladene skal klippes fra bunnen, omtrent en halv tomme over jordnivået. Friske gressløk og blomstene deres smaker smør, eddik, sauser, supper og grønnsaker, og er veldig bra med ost og eggretter, poteter, tomater og de fleste grønnsaker. En spesielt velsmakende grønn ris kan lages ved å tilsette like store mengder gressløk og hakket persille etter smak. Gressløksmør laget av en halv kopp gressløk og blomster og et halvt kilo myknet usaltet smør, bør ikke være begrenset til poteter; den er utmerket med grillede hagetomater, fersk mais, søte erter og sommer squash. Med tilsetning av en spiseskje eller så sitronsaft, pryder den den fineste fersk hummer eller grillet kjøtt.

Når blomsterknoppene dukker opp, ser jeg frem til å bruke blomstene som en garnityr med løksmak. I min Maryland-hage blomstrer den vanlige gressløken i løpet av mai måned og hvitløkslaken blomstrer sent i juni til juli og ut august. Jeg lar alltid noen gressløk blomstre, slik at jeg kan bruke dem til å pynte en rekke matvarer. Høstblomster, som har en sterk løklignende smak og aroma på sitt høydepunkt, kutter blomstene fra stilkene og sprer dem over supper, grønnsaker, pasta, kanapeer og salater. Hvis sommerhagen din har rikelig gressløk, kutt lavendel eller hvite blomster og brett dem i hvitvin eller risvineddik for en saltseddik med alliumsmak. Vanlige gressløkblomster gir eddik en vakker lavendelfarge. For en sjelden hagegods, dypp hvitløk gressløk blomster i en lett røre og stek dem forsiktig til de er gyldenbrune.