Skip to content

Hvordan dyrke kakao

4 de juli de 2021

Sjokoladeelsker? I så fall har du sikkert ønsket å ha en konstant forventning om dette søte, ikke sant? Og det er deilig. Men selv om du kan gå direkte til et supermarked for å kjøpe nettbrett, foreslår jeg det vokse det selv, hjemme. Vi kommer ikke til å lure oss selv: det er ikke veldig lett hvis du lever i et kjølig klima, men sannheten er at det er vel verdt å prøve. Lær hvordan du kan dyrke kakao.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om hvordan du kan dyrke kakao og hvilke krav den trenger.

Hovedtrekkene

kakaodyrking

Kakao kommer fra treet vitenskapelig kjent som Theobroma kakao. Den vokser til en høyde på ca 6m, med eviggrønne og lansettformede blader. Den vokser i skyggen av andre høyere arboreale planter, som palmetreet Cocos nucifera i Amazonasbassenget. Det er derfor tropisk, veldig følsomt for kulde, så Den kan bare dyrkes utendørs i områder der minimumstemperaturer alltid er over 10 ° C..

Hvis du fortsatt vil prøve, du kan ha det hjemme i de kaldere månedene, i et veldig lyst rom, og beskyttet mot trekk. På denne måten kan du ha din egen kakaoplante selv om vinterklimaet ikke passer best for det. Når dette treet vokser fritt og i intens skygge, kan det nå høyder på opptil 20 meter. Den har en tett krone med avrundet form og en diameter på 7-9 meter. Stammen kan utvikle seg på forskjellige måter, avhengig av vekstforholdene.

De har vanligvis ikke veldig dype røtter, siden de fleste av dem er omtrent en fot over bakken. Når det gjelder bladene, er de grønne og varierende. Det er noen eksemplarer som har lysebrune, lilla eller lysere grønne blader. Blomstene har ingen dekorativ interesse siden de er små. De dannes i små klynger og rundt de gamle bladene. Blomstens kalyx har en rosa farge, mens corolla har en hvit farge.

Frukten, som er kakao, har variabel størrelse og form. Den er generelt bærformet og måler 12 tommer lang og 4 tommer i diameter. De er vanligvis delt inn i 5 celler.

Krav til dyrking av kakao

vokse kakao

Det første av alt er å kjenne til klimakravene som kakao trenger for å kunne vokse. De genetiske faktorene som påvirker utviklingen for å dyrke som drepte temperaturen og nedbøren. Vind og lys påvirker dem, men i mindre grad. Det må tas i betraktning at kakaoen som det er en plante som må utvikles i skyggen. Derfor må den være plassert på et sted der den ikke oppfatter en lysstråle direkte. Å være i skyggen må du kontrollere fuktighetsgraden mye siden de kan bidra til spredning av noen sykdommer.

Alle disse klimatiske kravene betyr at det meste av kakaoavlingene i verden finnes i tropiske områder.

Temperatur og vann

Kakao støtter ikke veldig lave temperaturer, den gjennomsnittlige årlige grensen er ca 21 grader. Som du kanskje forventer, må du leve i en klimasone med høye temperaturer for at kakao skal dyrkes. På den annen side, hvis temperaturene er ekstremt høye, kan det føre til fysiologiske problemer i treet. Dette gjør det viktig at treet må være i skyggen slik at solstrålene ikke blokkeres direkte på bladene og temperaturen øker ytterligere.

Temperaturen er det som bestemmer mengden informasjon til blomstene. Når det er under 21 grader, er blomstringen mye mindre. Dette fører til at produksjonen i visse soner er sesongbasert. I noen uker kan det hende at det ikke blir høsting så lenge temperaturene holder seg innenfor det nevnte området.

Når det gjelder vann, er det en type plante som er ganske følsom for vannmangel. Det tåler ikke for lenge i tørke, så det er nødvendig å opprettholde en tilstrekkelig fuktighetsgrad slik at røttene ikke lider. På den annen side tåler den heller ikke vannlogging. Dette betyr at vi må dyrke kakao i jord som har god drenering. Stagnasjon av vann kan forårsake kvelning av røttene og deres død på kort tid. Vannbehov De varierer fra omtrent 1500-2500 mm i de varmeste områdene og 1200-1500 mm i de kaldeste områdene.

Dyrk kakao

kakaotre

Dette er en plante som frøene spiser veldig bra. Det første du må gjøre er, åpenbart, anskaffe dem. Hvis du kan, ta dem direkte fra treet, og hvis ikke, kan du kjøpe dem i nettbutikker. Når du har dem hjemme, må du fjerne den hvite slimhinnen som omgir frøkjolen. For å gjøre det lettere, legg dem i et glass kokende vann i 1 sekund og 24 timer i et annet glass med vann ved romtemperatur.

De blir så plantet i frøplanker eller potter, setter maksimalt 2 i hver. Bruk et porøst underlag, for eksempel følgende blanding: 60% svart torv + 30% perlit + 10% ormstøp (eller annen organisk gjødsel). Hold den fuktig, men ikke vannet, og fremfor alt varm. Dermed er den ideelle såtiden vår eller, enda mer anbefalt, sommer.

Når de er ca 10 cm høye, kan du transplantere dem til individuelle potter med samme substratblanding, eller til jord hvis du bor i et frostfritt klima. Sett dem i et område der de ikke mottar solen direkte, og vann dem ofte, mellom 3 og 4 ganger i uken om sommeren og mellom 2-3 resten av året.

Som du kan se er dyrking av kakao ganske enkel så lenge de litt mer krevende miljøforholdene det krever når det gjelder klima og behov for skygge.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om hvordan du kan dyrke kakao og dens krav.