Skip to content

Hvordan dyrke og ta vare på «knock out»-roser

25 de juli de 2023

Som en av de lengst blomstrende rosene er «Knock Out»-rosen (Rosa «Knock Out») er et utmerket alternativ for en blomst med lite vedlikehold. «Knock Out»-rosen er relativt motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer, og har kontinuerlig blomster på 1,5 cm i diameter i koraller, gule, rosa og hvite varianter. De attraktive blomstene dannes i doble kronblader sammen med blankt, mørkegrønt løvverk. «Knock Out»-rosen er en busk som blir opptil seks fot høy og kan spre seg fire fot bred. Nyt sesongens blomster med denne kompakte roseplanten.

Planteattributter

Planteattributter
Vanlig navn: Slå ut Rose
Botanisk navn: Rosa «Knock Out»
Familie: Rosaceae
Plantetype: Flerårig, Rose, Busk
Voksen størrelse: 3-6 fot høy, 3-4 fot bred
Soleksponering: Full
Jordtype: Fuktig men godt drenert
Jord pH: Nøytral (5,5 til 7,0)
Blomstringstid: Vår, sommer, høst
Blomsterfarge: Rød, rosa, gul, hvit
Hardførhetssoner: Sone 5–9 (USDA)
Opprinnelig område: Nord Amerika

«Knock Out» Rose Care

«Knock Out» er relativt lettere å vedlikeholde enn andre roser. Den er tøff, vokser i nesten hvilken som helst godt drenert jord på et solrikt sted, og trenger ikke sprøyting for svartflekksopp – en vanlig lidelse for roser.

«Knock Out»-roser kan begynne små og kompakte, men de vil bare forbli slik en stund. Disse plantene fortsetter å vokse seg større og større for hvert år. Siden «Knock Out» blomstrer på ny vekst, kan du beskjære den når som helst på året. Husk imidlertid å bruke skinnhansker, siden det er en av de mest tornete plantene du finner. Du kan kutte den ned til en fot høy hvis du vil. Som svar vil det sende ut massevis av ny vekst og oppblomstring.

Lys

Disse rosene vokser best i full sol, minst seks timer daglig. Jo mer sol den får, vil den oppleve hyppigere oppblomstring og bli mer prangende. Unngå sykdommer, som mugg, ved å gi plantene morgensol og filtrert eller delvis ettermiddagsskygge.

Jord

Gjennomsnittlig jord med en litt sur til nøytral pH er best for disse plantene. Legg til organisk kompost eller mulch for å opprettholde jordforhold, inkludert tilsetning av nitrogen som et supplement.

Vann

Yngre planter trenger mer konsekvent vanning enn etablerte roser når de blir relativt tørkebestandige. Vann røttene om morgenen for å forhindre at bladene utvikler en sopp fra vått løvverk. Planter vil også trenge mer regelmessig vanning i vekstsesongen.

Temperatur og fuktighet

«Knock Out»-roser er kuldebestandige og varmetolerante. Disse blomstene tåler temperaturer ned til 10°F og perioder med frost før de går i dvale. I kaldere klima, bidra til å isolere plantens røtter ved å legge til et lag med organisk mulch, for eksempel halm, nær basen. Hvis den dyrkes i beholdere, legg til en beskyttet omslag rundt planten for å beskytte den mot frost.

Gjødsel

Disse rosene drar nytte av en rosespesifikk gjødsel med høyt nitrogen hver måned, eller annenhver måned, i vekstsesongen. Klargjør plantene for vinteren ved å stoppe gjødslingen på sensommeren, men bruk en siste gjødsel om høsten etter at alle blomstene har falmet.

Typer «Knock Out»-roser

Populariteten til «Knock Out»-rosen oppmuntret til flere kultivarianter. Utvalgene er vanligvis varemerkebeskyttede, så vurder å kjøpe en av disse variantene til hagen din:

  • Sunny «Knock Out»: En busk med gule-til-kremfargede blomster og mørkegrønt, halvblankt løvverk.
  • Orange Glow «Knock Out»: Denne litt velduftende varianten har oransje blomster infundert med nyanser av koraller, gult og rosa, sammen med grønt løvverk.
  • Peachy «Knock Out»: Denne mellomstore blomsten har rosa kronblader og et gult senter med dypgrønt, halvblankt løvverk.
  • Easy Bee-zy «Knock Out»: Lett, sitrusduftende busk med gule blomster og grønt løvverk.
  • Blushing «Knock Out»: En lys rosa kronbladsblomst med mellomstore blomster sammen med mosegrønt løvverk tonet med blå nyanser.

Beskjæring

Beskjær disse rosene på senvinteren eller tidlig på våren når ny vekst dukker opp. Trimming av busken tilbake to tredjedeler av veien til bakken med noen års mellomrom vil bidra til å opprettholde plantens form. Det er unødvendig å deadhead blomstene, men for å holde planten sunn mens den blomstrer kontinuerlig, stelle grenene ved å klippe av de falmede blomstene. Hvis du forlater dem, vil de danne nyper med frø inni, og blomstringen vil sakte til å krype. Pleie av «Knock Out»-rosen hver uke eller så ansporer til ny vekst med nye roseknopper.

Forplanter «Knock Out»-roser

«Knock Out»-rosen er beskyttet mot forplantning som en varemerkebeskyttet kultivar. Å dyrke disse blomstene fra frø eller andre formeringsmetoder er et brudd på opphavsretten, så det er alltid best å kjøpe disse rosene direkte fra en bekreftet selger.

Potting og ompotting av «Knock Out»-roser

Repot «Knock Out»-roser hvert annet til tredje år ettersom de vil vokse ut av beholderen. Når du transplanterer roser, velg en beholder med god drenering minst to ganger større enn den nåværende potten, slik at planten har plass til å utvide seg. Om våren fjerner du rosen forsiktig fra den eldre beholderen og rist av overflødig skitt. Legg rotklumpen til en ny beholder fylt med fersk pottejord og vann to ganger i uken mens røttene etablerer seg. I kaldere klima, flytt roser til et varmt sted om vinteren, slik at røttene ikke fryser.

Overvintring

Vinterpleie vil variere avhengig av hvor du dyrker «Knock Out»-roser. Legg til et to-til-tre-tommers lag med organisk mulch når du vokser i bakken. Bruk blader, furu eller halm for å beskytte plantens røtter og bidra til å isolere den gjennom vinteren. Å legge til et burlap-deksel rundt planten kan også bidra til å beskytte planten mot tøffe værforhold. Når du dyrker roser i beholdere, la planten stå utendørs for sesongens første frost for å hjelpe den med å tilpasse seg hviletilstanden. Plasser deretter beholderne på et kjølig, mørkt område for resten av vinteren. Fortsett å ta vare på roser, og pass på at de ikke tørker helt ut.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Bare fordi «Knock Out» ikke trenger spraying for den svarte flekksykdommen, betyr det ikke at du ikke av og til har andre problemer å ta tak i. I varmt, tørt vær kan bittesmå edderkoppmidd på undersiden av bladene suge ut saften og få bladene til å se flekkete eller bronse ut. Deretter må du spraye med hagebruksolje eller insektmiddelsåpe. Spraying av løvet med en vannstråle fungerer også fordi edderkoppmidd elsker tørt løvverk og hater vått løvverk. Et annet vanlig problem er blader prikket med små hull. Synderen er en sagflue som legger bittesmå egg på undersiden av bladene. Eggene klekkes til larver som kalles rosenegler som tygger bort på bladene fra undersiden, og etterlater små «vinduer» og hull. Spraying av bladets underside med neemolje vil kontrollere dette. Neem olje virker også mot en annen skadedyr som liker å spise «Knock Out»-rosen, den japanske billen. Bare ikke spray blomstene, da neem er giftig for bier.

Hvordan få «knock out»-roser til å blomstre

Det er ikke nødvendig å deadhead blomster for å oppmuntre til ny vekst, men å opprettholde riktig pleie, for eksempel mye sollys, fuktig jord og tilstrekkelig befruktning, vil bidra til å beskytte plantens blomster og løvverk.

Vanlige problemer med «Knock Out»-roser

Til tross for at den er relativt motstandsdyktig mot sykdom og skadedyr, er det fortsatt noen problemer ved dyrking og omsorg for «Knock Out»-roser.

Curling Blader

Rosesykdommer, som pulveraktig mugg, rust og noen ganger svart flekk, kan påvirke disse rosene. Likevel er rosenrosett et virus som sprer seg fra eriophyid midd og kan forårsake forvrengte stengler og blader. «Knock Out»-roser er mottakelige for dette viruset, og den beste måten å behandle det på er ved å grave opp planten og fjerne de syke delene.

Hull i løvverk

«Knock Out»-roser er mottakelige for japansk billeangrep, men hvis du oppdager hull i løvet, kan andre skadedyr som rosenegler eller sagfluer være på undersiden. Beskytt planteløvverk ved å bruke neemolje eller insektdrepende såpe.