Skip to content

Hvordan og når du skal beskjære «Knock Out»-roser

25 de april de 2023

En av våre trofaste lesere, Mandi Villa, skriver: «Jeg elsker «Knock Out»-rosen min, men den blir for stor. Kan jeg beskjære den uten å drepe den?» Ja, Mandi, du kan beskjære uten å drepe rosen din. Faktisk kan du gjøre nesten hva som helst med en «Knock Out»-rose uten å drepe den uten å skyte den inn i solen. Roser, lenge en gartnerens favoritt og landets nasjonalblomst, lider fortsatt av ryktet om å være vanskelig å dyrke. I virkeligheten er roser tøffe, langlivede, blomstrende busker. Ingen plante er mer fleksibel, mer allsidig og morsommere enn rosen i alle dens utallige former. Sørlige gartnere har nå tilgang til et bredere utvalg av lettstelte roser enn noen gang. Nå bredt tilgjengelig gjennom barnehager og postordre er moderne utvalg spesielt utviklet for tung, gjentatt blomstring og enkel pleie, samt arvestykkefavoritter som alltid har vært gode landskapsutøvere. Roseentusiaster kan fylle hodet med grenseløs informasjon om disse elskede plantene. Men for nybegynnere og helgegartnere er det ingen grunn til å være kresen på hvilken klasse en rose tilhører eller når den ble introdusert. Enten en rose er ny eller gammel, er dens viktigste funksjon hvordan den fungerer i hagen din. Velg riktig rose, og du kan fylle hvilken som helst nisje eller tom plass i hagen med omtrent hvilken som helst farge og størrelse du ønsker.

Hvorfor du bør dyrke en «Knock Out»-rose

Det skal mye til for å imponere Grumpy. Men imponert er han når det kommer til «Knock Out»-rosen. Denne All-America Selections-vinneren kan meget vel være den beste landskapsrosen som finnes. Tre egenskaper kombineres for å vinne stor ros i hele Sør. Først blomstrer store klaser av lett duftende, kirsebærrøde blomster fra våren til høstens første harde frost. Gartnere i kystnære og tropiske sør kan forvente oppblomstring året rundt. For det andre danner den en kompakt, buskete busk ca 3 til 4 fot høy og bred. Dette gjør den ideell for å plante i containere, blande med ettårige og stauder i en kant, eller vokse i en fei som en lav, uformell hekk. Til slutt – og dette er stort – trenger den aldri spraying for svart flekk. Du trenger ikke å dynke den i soppdrepende middel hver 10. dag for å holde det dypgrønne løvet ser bra ut.

Typer «Knock Out»-roser

For langvarig, enkel farge, plant noen «Knock Out»-roser. Lite vedlikehold og sykdomsbestandig, de elsker å blomstre. Den originale «Knock Out»-rosen har kirsebærrøde enkeltblader. «Pink Knock Out» har vakre rosa enkeltblader. Det finnes også doble blomsterformer av både rødt og rosa. «Blushing Knock Out» tilbyr lys rosa blomster. Den nyeste av «Knock Out»-rosene er den gule «Sunny Knock Out». «Rainbow Knock Out» har en rekke farger fra lys rosa til gul til korall med en gul senter. Plant dem massevis – de lager flotte uformelle hekker. De blomstrer best på et solrikt sted (minst seks timer om dagen) med god drenering. Det er ikke nødvendig å holde blomstene preparerte; de er selvrensende. Men hvis du vil at den skal følge beskjæringen med snesevis av blomster på en ryddig plante, må du følge Grumpys regler for når, hvorfor og hvordan det skal gjøres.

Når og hvorfor skal du beskjære «Knock Out»-roser

«Knock Out»-roser (røde, rosa, doble, etc.) blomstrer ved ny vekst. Dette betyr at du kan beskjære den nesten når du vil uten å ødelegge sesongens blomstring. Beskjærer du tidlig på våren, fjerner du noen blomsterknopper og forsinker blomstringen, men du får massevis av blomster i løpet av et par uker. I løpet av vekstsesongen eksploderer «Knock Out» vanligvis i blomst i noen uker, går inn i en hvilefase og eksploderer deretter i blomst igjen. En hvilefase er et godt tidspunkt å beskjære. Omtrent den eneste tiden å ikke beskjære er sensommeren og tidlig høst, da dette kan oppmuntre til sen vekst som ikke vil stivne i tide til vinteren. I nord er ikke vinteren en god tid å beskjære, men vinteren er helt fin i sør. Selv om «Knock Out» markedsføres som en kompakt busk, blir den over tid ganske stor. En nabo av meg har en «Knock Out»-hekk som er 6 fot høy. Så periodisk beskjæring er nødvendig for å holde det håndterbart. «Knock Out» har også en tendens til å produsere mye frukt, kalt «nype», som hemmer fremtidig blomstring. Trimming av disse bringer den tilbake i blomst.

Slik beskjærer du rosen din

Ta først på noen tunge skinnhansker. Grumpy vet bare om én ting som har mer ondskapsfulle våpen enn tornene til «Knock Out»-rosen. Nå som du har hansker på, la oss fortsette. Bruk et par gode håndskjærere for å forkorte små grener som er en halv tomme tykke eller mindre, og grener for tykkere. Klipp tilbake til et blad eller en utadvendt knopp. Fjern døde, overfylte eller kryssende grener for å åpne plantens sentrum. Kutt ned aggressivt hvis du vil, men ikke ned til graftforeningen. Det er knotten i bunnen der røttene og stilkene møtes.

Generelle retningslinjer for rosebeskjæring

Følgende beskjæringspraksis gjelder for alle roser bortsett fra enkelte busk- og arterroser. Spesielle instruksjoner for beskjæring av disse rosene er inkludert senere i denne delen. Bruk skarpe beskjærere. Fjern tre som åpenbart er dødt og tre som ikke har noen sunn vekst fra seg, grener som krysser gjennom plantens senter og alle som gnis mot større stokker, grener som får busken til å virke skjev, og alle gamle og uproduktive stokker som er sterke nye. har erstattet i løpet av den siste sesongen. Kutt tilbake veksten produsert i løpet av det foregående året, og gjør kutt over utadvendte knopper (bortsett fra svært spredte valg: noen kutt til innvendige knopper vil fremme mer høyde uten å produsere mange kryssende grener). Som en generell regel, fjern fra en tredjedel til ikke mer enn halvparten av lengden av forrige sesongs vekst. Det ideelle resultatet er en V-formet busk med et relativt åpent senter. Hvis det er noen sugere (vekst produsert fra grunnstammen), fjern dem helt. Grav ned til der suger vokser fra grunnstammen og trekk dem av med en nedadgående bevegelse; som fjerner vekstknopper som ville ha produsert flere sugere i de påfølgende årene. La såret lufttørke før du erstatter jorda rundt det. Vær sikker på at du fjerner en suger i stedet for en ny stokk som vokser fra knoppforeningen til spiret utvalg. Vanligvis kan du merke en tydelig forskjell i bladstørrelse, form og farge og i størrelsen på torner ved sugevekst. Hvis du er i tvil, la den antatte sugeren vokse til du kan fastslå at den vokser fra grunnstammen, ikke knoppet rose. Blomstene til en suger vil være annerledes; en blomsterløs, klatrestokk fra en buskrose er nesten helt sikkert en suger. Vurder å kutte blomster som en form for beskjæring. Klipp av nok stilk til å støtte blomsten i vasen, men ikke frata planten for mye løvverk; la en stilk være med minst to sett med fembladsblader. Beskjær til en utadvoksende knopp eller til et fembladsblad.

Få roser til å se bra ut etter en varm sommer

En annen leser, Marilyn, spør: «Er det en måte å få mine «Knock Out»-roser til å se bra ut etter denne varme sommeren? Hvordan og når bør jeg beskjære dem?» Til og med en «Knock Out» ser sløv ut etter måneder med sørlandsvarme. Så ta på deg noen skinnhansker for å beskytte deg mot de ondskapsfulle tornene, og bruk deretter håndskjærere for å kutte plantene ned med omtrent en tredjedel. Deretter gjødsles dem i henhold til instruksjonene på etiketten med Miracle-Gro Water Soluble Rose Plant Food. Så snart været avkjøles og du får litt regn, vil «Knock Out»-rosene dine leve opp til navnet sitt, sende ut friskt løvverk og blomstre resten av høsten.

Hvordan dyrke roser

Rosen er utvilsomt den mest elskede blomsten og mest plantede busken i Sør og alle andre tempererte deler av verden. Selv om de for det meste er løvfellende, kan roser være eviggrønne i mildt klima. Århundrer med hybridisering har gitt oss det bredest mulige spekteret av former og farger. Det er fothøye miniatyrer, trekvelende klatrere, blomster så små som et miniatyrbilde eller store som en salattallerken, og alle mulige variasjoner i mellom. Rødt, rosa og hvitt er de tradisjonelle fargene, men du finner også blomster i krem, gul, oransje blandinger og tofarger, samt magenta, lilla, lavendel og til og med brun og brun. Til tross for det delikate utseendet til blomstene deres, er roser ofte ganske spenstige planter. Å dyrke dem er ikke vanskelig, forutsatt at du velger typer som passer til klimaet ditt, kjøper sunne planter, finner og planter dem riktig, og ivaretar deres grunnleggende behov – vann, næringsstoffer, skadedyr- og sykdomsbekjempelse og beskjæring.

Plassering. Velg et sted i full sol (lett ettermiddagsskygge i de varmeste områdene). I delvis sol produserer den færre blomster. Et åpent område med god luftsirkulasjon bidrar til å motvirke bladsykdommer. Ikke plant der røttene til trær eller andre busker vil konkurrere med roserøtter. Før planting, grav et hull like dypt som rotklumpen og minst tre ganger så bredt. Arbeid i mye organisk materiale, som hagekompost, oppkuttede blader, kompostert gjødsel, sphagnum torvmose eller malt bark. Mens du arbeider opp jorda, bland inn litt rosegjødsel med langsom frigjøring (tilgjengelig på alle lokale barnehager eller hjemmesenter) med den hastigheten som er anbefalt på etiketten.

Drenering. Pass på at jorda er rimelig godt drenert.

Vanning. Regelmessig fuktighet er avgjørende for god vekst og blomstring av de mest populære hagerosene. Mulch jord under plantene for å spare fuktighet.

Gjødsling. Gjentatte blomstrende roser klarer seg best med gjentatte fôringer gjennom hele vekstsesongen. En gang-blomstrende roser trenger mindre gjødsel: gi dem en gang når veksten begynner og en gang etter at blomstringen stopper.

Beskjæring. Som nevnt ovenfor. Alle roser vil være mer produktive og attraktive med litt beskjæring. Tynn ut døde, svake og gamle; reduser plantestørrelsen i henhold til rosetypen og kravene til klimaet ditt.

Bekjempelse av skadedyr og sykdommer. Det kan være nødvendig å hindre ulike bråkmakere, spesielt hvis du dyrker moderne roser.


Kilder

Southern Living er forpliktet til å bruke anerkjente kilder av høy kvalitet for å støtte fakta i artiklene våre. Les våre redaksjonelle retningslinjer for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker innholdet vårt for nøyaktighet.

  1. American Rose Society. Nasjonalt blomsteremblem.
  2. Missouri botaniske hage. Rosa «Radrazz» Knock Out.
  3. University of Florida Institute of Food & Agricultural Sciences. Slå ut roser.
  4. University of Maryland Extension. Guide til beskjæring av roser.
  5. NC State Extension. Rosa hybridia «Radrazz» PP #11836.