Skip to content

Hvordan dyrke og ta vare på søtpotetranker

30 de april de 2023

Nært beslektet med ekte søtpoteter, søtpotetranker (Ipomoea batatas) danner ikke spiselige knoller. Deres iøynefallende løvverk skaper raskt en sprut av dramatiske farger. Denne lettdyrkede planten fungerer godt som bunndekke eller søling fra containerpotter – søtpotetranker sprer seg over hagebed, border og kompakte utvalg. Bladene kan være mørke nyanser av svart, rødt og lilla eller lyse chartreuse-nyanser av lime og gulgrønt og til og med spraglete. De kan være tre-fliket, hjerteformede eller dypt kuttet som et japansk lønneblad. Som selvformerende planter kan søtpotetranken raskt bli invasiv i områder.

Planteattributter

Planteattributter
Vanlig navn: Søtpotetranke, dekorativ søtpotet
Botanisk navn: Ipomoea batatas
Familie: Convolvulaceae
Plantetype: Flerårig, bunndekke, vinranke, urteaktig
Voksen størrelse: 6-10 fot lang, 6-12 tommer bred
Soleksponering: Full, delvis
Jordtype: Fuktig, godt drenert, rik
Jord pH: Syrlig (5,6 til 6,5)
Blomstringstid: Vår sommer
Blomsterfarge: Lilla
Hardførhetssoner: Sone 9–11 (USDA)
Opprinnelig område: Mellom-Amerika, Sør-Amerika

Pleie av søtpotetvinstokker

Søtpotetranker trenger rikelige mengder varme og direkte sollys. Jo mer de får, jo bedre gjør de det. Disse plantene vil vokse i lys skygge, men fargene deres vil være matte. Gi dem fuktig, fruktbar, godt drenert jord. Spray planter i beholdere med flytende gjødsel annenhver uke. De er vinterharde i USDA-sonene 9 til 11. Noen varianter, som «Margarita», danner store knoller du kan grave og spare over vinteren i kaldere soner, men de andre gjør det ikke. Som en invasiv krypende plante vil søtpotetranker spre seg voldsomt som et bunndekke hvis de ikke trimmes.

Lys

Søtpotetranker trives best når de mottar minst seks timers daglig sollys. Noen vil vokse i delvis skygge, men løvet vil være rikere, mer levende og kraftig når det plantes i solen.

Jord

Godt drenerende jord er avgjørende for søtpotetranker, da den er utsatt for rotråte. Disse plantene vil tolerere de fleste jord-pH-er, men litt sur til nøytral foretrekkes. Velg en allsidig pottejord med næringsstoffer eller organisk materiale hvis du vokser i beholdere. Endre jorda utenfor med kompost.

Vann

Søtpotetranker bør få minst en tomme vann ukentlig gjennom nedbør eller vanning. Hold jorden fuktig, men godt drenerende selv om disse plantene er relativt tørketolerante når de først er etablert. Riktig vannpleie hjelper søtpotetranker med å produsere levende løvverk og forhindrer visning. Vann oftere om sommeren eller lengre perioder med varme.

Temperatur og fuktighet

Vent til den siste frosten går over før du planter om våren eller forsommeren. Søtpotetranker krever natttemperaturer over 40 °F for å forhindre skade. Forlengede perioder med lavere temperaturer, rundt 55°F, kan bremse veksten. Som andre tropiske planter trives søtpotetranker i varmt, fuktig klima, men krever ikke høye fuktighetsnivåer for å overleve. I lengre perioder med varme, vann oftere slik at planten ikke tørker.

Gjødsel

Bruk en velbalansert gjødsel med langsom frigjøring under planting og gjennom hele vekstsesongen. For å øke løvets livlighet, legg til en vannløselig månedlig gjødsel, for eksempel en 5-10-10. Denne gjødselen vil øke søtpotetrankers naturlige vekst og livskraftige natur.

Typer søtpotetranker

Søtpotetranker er enkle å dyrke ettårige planter som brukes som beholderspillere eller bunndekke. De er spreke dyrkere og kan lett erobre andre fyllekompanjoner, så bruk store beholdere eller kutt dem når de kommer ut av hånden. Noen varianter har en mer kompakt voksende serie for et ryddigere utseende. Her er noen varianter av søtpotetvinstokker:

 • «Margarita»: Bright chartreuse «Margarita» (også kalt «Marguerite») har hjerteformede blader, og som en av de første søtpotetrankene som tilbys, har den blitt en klassisk årlig spiller i beholdere. «Margarita» er svært kraftig og kan vokse åtte til 10 fot på en enkelt sesong.
 • «Spades ess»: «Spades ess» har hjerteformede, lilla blader. Det er litt mindre utbredt enn «Margarita», selv om seks fots vekst på en sesong fortsatt er mulig.
 • «Goldfinger»: «Goldfinger» har trefligede, lyse chartreuse-blader. Et kraftig alternativ, men sprer seg fortsatt 24 til 36 tommer.
 • Søt Caroline «Raven»: Søt Caroline «Raven» har mørk lilla-svart løvverk med en dypt skåret, tre-fliket bladform. Den er busket og kompakt, og vokser bare to til fire fot.
 • Illusion «Garnet Lace»: Illusion «Garnet Lace» har femfligede blader i en rødlilla farge med grønnskvett. Denne sprer seg to til fire fot.

Beskjæring

Beskjær søtpotetranker etter behov gjennom våren, sommeren eller høsten. Fjern døde, skadede eller syke vinstokker med en sterilisert beskjæringssaks. Bruk beskjæring som en måte å begrense vinstokker fra å spre seg utover grensene. Når de dyrkes i direkte sollys og med riktig pleie, trenger søtpotetranker trimmes for å unngå overbefolkning og potensielt forbikjøring av andre arter. Alternativt er beskjæring en måte å oppmuntre flere vinstokker til å dukke opp. Bruk hagesaks til å kutte omtrent en fjerdedel av en tomme over bladknuten for å stimulere ny vekst.

Formering av søtpotetranker

Søtpotetranker forplanter seg raskt ved hjelp av stiklinger fra eksisterende planter, eller i noen varianter, ved å dele knollene om våren. Noen typer er patentert, noe som betyr at du ikke har lov til å forplante. Slik forplanter du søtpotetranker med stiklinger:

 1. Velg en vintreet som er minst seks til 12 tommer lang om våren eller sommeren, som inneholder flere blader, eller du kan vente til høsten så lenge det er før den første frosten.
 2. Bruk en sterilisert beskjæringssaks, klipp under bladknuten og bruk fingrene til å fjerne bladene fra de nedre to tredjedeler av skjæringen.
 3. Fyll en beholder med torvmose, perlitt og vermikulitt – vannjordblanding.
 4. Bruk en blyant eller fingeren for å lage hull i pottejorda. Før du plasserer en stikling i hvert mellomrom, dypp den kuttede enden i et rothormon for å stimulere veksten.
 5. Pakk jorda rundt stiklingene og dekk hele beholderen med en plastpose for å øke luftfuktigheten.
 6. Pakk i indirekte lys mens røttene kommer frem og dugg med vann for å fukte jorden til neste vår.
 7. Introduser vintreet gradvis til kaldere temperaturer før du transplanterer det utendørs, eller fortsett å dyrke det i en beholder.

Hvordan dyrke søtpotetranker fra frø

Å dyrke søtpotetranker fra frø er utfordrende. Sterile varianter har ikke frø – det er mye lettere å vokse fra stiklinger eller knoller. Det er fortsatt mulig, så her er hvordan du dyrker søtpotetranker fra frø:

 1. Plasser frøene i varmt vann i minst 12 timer for å starte spiring.
 2. Bruk et frøstartbrett og spre frøene med noen få centimeters mellomrom. Dekk til med en jordblanding som starter med frø.
 3. Hold brettet varm, dugg til jorden for å holde den fuktig, og bruk en plastpose eller beholder for å øke fuktigheten.
 4. Flytt beholderen inn i direkte sollys når frøplanter dukker opp. Transplant så snart som mulig til det endelige stedet, enten det er en beholder eller hagebed. Hvis du beveger deg utendørs, utsett frøplanter gradvis for kaldere temperaturer før planting.

Overvintring

Avhengig av klimaet ditt, kan kaldharde søtpotetvinknoller gå i dvale i frostfrie områder, og spire nye vinstokker for å erstatte de døde vinstokkene om våren. Hvis området ditt opplever temperaturer under 40 °F, hjelper flytting av søtpotetrankestikk innendørs eller oppbevaring av knoller å starte planter neste vår. La stiklinger ligge i vann til våren, eller transplanter dem inn i en beholder for å vokse gjennom vinteren.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Det vanligste problemet med søtpotetranker er å oppdage blader fulle av hull. Hull er håndverket til den sleipe gullskilpaddebillen. For å kontrollere dette skadedyret, plant et annet utvalg eller spray plantene dine i henhold til etiketten med neemolje eller spinosad. Avhengig av hvor du befinner deg, inkluderer andre potensielle skadedyrangrep bladlus, larver, hvitfluer og snutebiller. Sopp som verticillium visne eller fusarium kan infisere jorden rundt søtpotet vinstokker. Disse soppinfeksjonene, som starter med gulnende blader ved bunnen, sprer seg og forårsaker kronråte.

Vanlige problemer med søtpotetranker

Søtpotetranker er utsatt for skadedyr og soppinfeksjoner, men riktig pleie og tidlig oppdagelse kan bidra til å eliminere og behandle mange av problemene. Her er noen problemer som påvirker søtpotetranker:

Curling Blader

Under vanning får bladene til søtpotetranker å krølle seg. Hold løvet levende ved å vanne dypt hver gang, noe som gjør jorden konsekvent fuktig, men ikke vannmettet. Også, hvis bladene ser ut til å være fylt med hull, kan en skilpaddebille eller annet skadedyr være til stede. Bruk såpevann eller neemolje for å gjenopprette bladene.

Bladene blir svarte/brune

Bladverket til søtpotetrankene blir svart hvis de opplever frostskader eller soppinfeksjon. Hvis været ikke er årsaken, forårsaket sannsynligvis rotråte de svarte bladene. Fra og med å gulne eller brune blader, vil søtpotetranker begynne med å visne, vanligvis fra overvanning. Behandle sopp ved alltid å bruke riktig vannavløp og sprøyte med soppdrepende midler. Oppretthold god luftstrøm mellom vinstokkene og rikelig med soleksponering.