Skip to content

Hvordan dyrke sitrustrær innendørs

5 de juni de 2023

Du drømmer kanskje om å dyrke dine egne sitrusfrukter, men med mindre du er i de sørligste delene av landet, er sjansene dine for suksess, dessverre, ganske små. Du kan imidlertid dyrke mange forskjellige dvergsitrustre innendørs. Med sine blanke blader, duftende blomster og spiselig frukt, er de et must for enhver planteelsker. «Det er flere typer sitrustrær som er enkle å dyrke i containere,» sier Danny Trejo, grunnlegger av Via Citrus, en sitrustredyrker i Florida. «De er faktisk den ideelle terrasseplanten. De kan gå utendørs om sommeren, og deretter komme tilbake til vinteren før nattetemperaturene faller ned i 40-årene.» Den mest populære og lettest å dyrke dvergsitrus er Calamondin appelsin (Citrus mitus), en krysning mellom en mandarin og en kumquat. Den har flere flush av vakre, duftende blomster gjennom året, fulgt dannelsen av kvartstore appelsiner. Hele appelsinen, inkludert skallet er spiselig, sier Trejo. Andre gode alternativer for nybegynnere inkluderer Meyer sitron (Sitrus x meyeri) og Key lime (Citrus aurantifolia).

Hvordan tar jeg vare på et innendørs sitrustre?

Selvfølgelig, utendørs elsker sitrustrær å slikke full sol, som regnes som seks eller flere timer med direkte sollys. Innendørs kan du plassere dem på en solrik øst-, vest- eller sørvendt vinduskarm, men de vil klare seg bedre med et vekstlys. Hold lyset på for planten din i 8 til 12 timer, men ikke over natten, sier Trejo. Alle planter trenger også mørke som en del av vekstsyklusen. La heller ikke lyset komme for nær planten, ellers kan du svi bladene; les produsentens anvisninger for hvor nær den skal plasseres for ulike typer planter.

Hvordan gjødsle sitrustreet

Det er også nyttig å gjødsle sitrustreet ditt to ganger i året, rundt Memorial Day og Labor Day. Bruk en granulær forlenget frigjøring av sitrustrærgjødsel, som vanligvis er høyere i nitrogen (N). Følg pakkens instruksjoner, og ikke bruk mer enn anbefalt.

Slik vanner du innendørs sitrustreet

Mye avhenger av miljøforhold. Hjemmene våre har en tendens til å være tørrere innendørs om vinteren, så sitrustreet ditt kan trenge vanning oftere. Å kjøre en luftfukter, eller gruppere andre planter sammen, som kan øke fuktigheten rundt dem, vil hjelpe. Også et tre med blomster eller frukt kan trenge vanning oftere. Sørg for at potten din har dreneringshull også, for ingen planter liker bløte føtter. Sjekk for å se om det er på tide å vanne ved å stikke en finger omtrent 1 ½ tommer ned i jorden. Hvis jorden føles tørr, gi den en drink. Men hvis jord fester seg til fingrene, vent en dag eller to og test igjen. Etter at du har vannet, tøm eventuelt stående vann i skålen under gryten.

Er sitrustrær giftige for kjæledyr?

Hvis du har en katt eller hund som liker å nøste på potteplantene dine, er det best å holde disse plantene utenfor rekkevidde. Frukten er spiselig, men kjæledyr som får i seg huden eller løvet kan oppleve magesmerter, så vel som dermatitt på grunn av de essensielle oljene, ifølge ASPCA.

Hvorfor slipper mitt innendørs sitrustre blomster eller frukt?

«Dette er normalt,» sier Trejo. «Trær er smarte og vet hva de kan støtte.» Ta en nærmere titt; teeny frukt kan være like bak. De fleste sitrustrær vil produsere mange blomster, som blir til frukt, men de holder bare på omtrent 25 prosent av frukten. Det er ikke noe å bekymre seg for, spesielt hvis treet ditt ser grønt og frodig ut. Hvis individuelle fruktbiter begynner å tynge grener, støtt dem med en veltet plantekrukke eller stablede bøker.

Kan jeg ta et innendørs sitrustre ut til sommeren?

Det er ikke nødvendig, men sitrustrær elsker å være ute, spesielt under de kjøligere temperaturene på våren og høsten. Vent til det ikke lenger blir under 40 grader om natten før du tar dem ut. Tilpass treet gradvis til full sol slik at det ikke blir svidd, ved å la det stå ute i noen timer, deretter flytte det inn i skygge, og til slutt jobbe opp til full solforhold. Før temperaturen faller ned i 40-årene og du må ta den med innendørs for vinteren, behandle den med en insektdrepende såpe for å sikre at det ikke er haikedyr. Sitrustrær er temperamentsfulle når du endrer plassering, så ikke bli overrasket om det feller noen blader en gang innendørs fordi det er stresset. Den vil vanligvis sprette tilbake innen omtrent to uker hvis du gir den rikelig med lys og vanner riktig. Veksten reduseres innendørs om vinteren, men det er fortsatt en nydelig stueplante å nyte året rundt med den morsomme fordelen av spiselig frukt.


Kilder

Southern Living er forpliktet til å bruke anerkjente kilder av høy kvalitet for å støtte fakta i artiklene våre. Les våre redaksjonelle retningslinjer for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker innholdet vårt for nøyaktighet.

  1. American Society for the Prevention of Cruelity to Animals. Calamondin appelsin.