Skip to content

Hvordan dyrkes vaniljesaus?

3 de juli de 2021

De vaniljesaus, hvis vitenskapelige navn er Annona cherimola, er et løvfrukttre som på grunn av størrelsen kan vokse i små til mellomstore hager. Dyrking, selv om det kan se annerledes ut, er ikke vanskelig, selv om det er sant at det er nødvendig å ha en rekke ting slik at den kan vokse og utvikle seg Ikke noe problem.

Ting som vi skal fortelle deg i denne spesialen, slik at du kan smake på en av de deiligste tropiske fruktene uten å måtte gå til supermarkedet.

Karakteristikker av vaniljesaus

Annona cherimolatre, en tropisk plante

Før vi går inn i emnet, la oss først se hva som kjennetegner dette treet, slik at det er enkelt for deg å identifisere det. Vaniljesaus eller vaniljesaus er en arboreal plante som er hjemmehørende i Nord-Peru og vokser sakte kan nå en høyde på ikke mer enn 8 meter. Den har et oppreist lager og en mer eller mindre parasoll, høyforgrenet krone.

Bladene er løvfellende, enkle, hele, med en eggformet-lansettform og med en tomentose underside, de måler ca 12 mm. Blomstene har seks gule kronblader flettet med lilla, de er hermafrodittiske og svært aromatiske.

Hvordan er vaniljesausen på vaniljesaus?

Frukten kan veie mellom 200 og 800 gram, og har en tynn hud som kan være lysegrønn til mørkegrønn. En serie med svarte linjer som avgrenser hvert frø, kan sees med det blotte øye.

Massen er hvit, kremaktig og ganske saftig, og lett å tygge fordi den er myk. Smaken er søt. Dette er en veldig viktig del for vaniljesausen, siden den beskytter frøene, som er svarte eller mørkebrune og er omtrent en centimeter lange.

Avhengig av egenskapene til hvert vaniljesaus, forskjellige varianter er kjent:

 • Lisa: som er en som har et glatt skall der det er vanskelig å sette pris på de linjene vi snakket om før som skiller frøene.
 • Skrevet ut: der linjene er avrundet.
 • Umbonata: frukten har fordypninger på toppen.
 • Mamilata: med »klumper» formet som et bryst.
 • Tuberculata: der du kan se buler ferdig i et punkt.

Hva er egenskapene til vaniljesaus?

Frukten av denne planten har interessante ernæringsmessige og medisinske egenskaper. Og det er at fruktene har en høy i vitaminer, spesielt C, som hjelper til med å helbrede sår bedre, A som tar vare på helsen til øynene våre, og B som griper inn i vekst og mental utvikling.

Hva mer, anbefales for vekttap fordi den har veldig lite fett og tvert imot har en stor mengde kalium (382 mg / 100 g) som bidrar til å forhindre væskeretensjon.

Hvordan spiser du vaniljesaus?

Det er veldig, veldig enkelt. Alt du trenger å gjøre er å kutte den i to, og plukke massen med en skje. Frøene er ikke spiselige, siden de også er veldig harde, så du må fjerne dem og oppbevare dem i et glass for eksempel for å så dem senere.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Blad av Annona cherimola, eller vaniljesaus

Hvis du vil ha ett eller flere eksemplarer, ta hensyn til rådene våre slik at de vokser godt:

plassering

Plasser treet ditt i Ytre, helst i full sol. Imidlertid, hvis været er veldig varmt, vil det gjøre det bedre i halvskygge. I alle fall er det viktig å vite at cherimoya er mer produktiv når temperaturene holder seg mellom minimum 10 ° C og maksimalt 30 ° C, og når et minimum på 800 mm nedbør faller per år. Den samme luftfuktigheten må være over 70%.

I kaldere eller varmere eller tørrere klima vil det være vanskelig for deg å tilpasse deg. Og det er en plante som ikke liker ekstremer for mye.

Irrigasjon

Må være hyppig, men unngå vannlogging. Bruk regnvann når det er mulig, da det er best egnet for vaniljesaus. Unngå å la jorden eller underlaget forbli tørt i lang tid, da det er bedre hvis det alltid er noe fuktig.

Hvis du er i tvil, anbefaler vi å bruke en fuktighetsmåler eller sette inn en tynn tre- eller plastpinne. Hvis du velger det siste, hvis du ser at når du fjerner det, har mye jord holdt seg til det, vil det bety at det fortsatt er vått.

Mer eller mindre, og avhengig av nedbør i hvert område, du må vanne 2 eller 3 ganger i uken om sommeren. Om høsten og vinteren blir det vannet mindre.

Abonnent

Det er viktig for riktig utvikling av treet gjødsle gjennom hele vekstsesongen (vår og sommer) med organisk gjødsel, som guano (til salgs) eller gjødsel, enten væske etter indikasjonene som er angitt på pakken, eller pulver – legging av et 1-2 cm lag rundt bagasjerommet-.

Transplantasjon

Enten du vil gi den til hagen eller til en større gryte, som du forresten må gjøre hvert annet år, må du vente på vår og risikoen for frost har gått.

Hvordan plante vaniljesaus?

Hvis du vil vite hvordan du planter et vaniljesaus, kan du gjøre det slik:

 • Blomsterpotte: Først og fremst må du se etter en som har hull i basen, og som er omtrent 5-10 centimeter bredere og høyere enn den du allerede har. Fyll den deretter med litt mulch (til salgs) eller urban hagesubstrat (til salgs), med tanke på høyden på den gamle potten, siden planten ikke skal være for høy eller for lav. Trekk deretter ut vaniljesausen og legg den i den nye gryten, og fyll deretter på den. Dermed vil du bare måtte vanne.
 • I hagen: Hvis du skal plante den i hagen eller frukthagen, må du finne et solrikt område for den. I tillegg er det viktig at landet er fruktbart og har god drenering. Hvis disse vilkårene er oppfylt, må du lage et hull som er stort nok til at vaniljesausen passer godt. Det ideelle er å lage det 1 x 1 meter, siden på denne måten vil røttene ha flere fasiliteter å rote når de finner jord som er fjernet. Fyll den med jord eller underlag, og før deretter planten inn i den. I tilfelle det er veldig lavt eller veldig høyt, ikke nøl med å legge til eller fjerne smuss. Deretter fyller du ferdig og lager et trerist. Så det eneste som mangler er vanning.

Men før du gjør noe, må du huske på at du ikke skal fjerne vaniljesaus fra den »gamle» gryten hvis den ikke har rotet før, da ellers ville det kvernede brødet, eller også kalt rotkule, smuldre opp og planten ville ha mange problemer med å komme gjennom transplantasjonen. Så sjekk om røtter kommer ut av dreneringshullene, for hvis det er tilfelle, kan du transplantere det uten problemer.

Beskjæring

Kan beskjæres inn falle eller i vår, fjerne de tørre, svake eller syke grenene og de som har vokst i overkant, og kutte de som er nødvendige for å gi den et gråtende lager. Smokker fjernes også.

Innhøsting

Cherimoya er en tropisk plante

Fruktene dine vil være klare for innsamling når de har fått en litt lysere tone, og når du trykker på dem, hvis du gjør noe press, merker du at fingeren synker litt.

Plager og sykdommer

Det er et ganske motstandsdyktig frukttre, men det kan påvirkes av:

Skadedyr

 • Fruktflue (Ceratitis capitata): hunnene legger eggene under fruktens overhud. Når de klekker, spiser larvene all masse. De bekjempes ved å plassere feller for dem og med en attraktiv væske.
 • Bomullsmeldyr (Planococcus citri): den er avsatt på bladbladene og på undersiden, hvorfra den lever av plantens saft. De er lette å se da de ser ut som en «ball» av bomull. De kan fjernes for hånd eller med Neem Oil.

Sykdommer

 • Halsråte (Phytophthora cinnamomi): bladene blir gule, deretter brune til de endelig faller av. Planten kan dø på grunn av overdreven vanning eller dårlig drenering av underlaget eller jorda.
  Det kan forebygges ved å bruke godt drenert jord, og ved å gjøre forebyggende behandlinger med naturlige soppdrepende midler som selges i barnehager, eller med kobber eller svovel om våren og høsten.
 • Rotrot (Armillaria mellea): Som i forrige tilfelle blir bladene gule til de tørker og faller.
  Forebyggingsmetoden er den samme som Phytophthora.

Multiplikasjon

Du kan få nye eksemplarer ved å så dem frø, men det blir utført mer av pode på frømønster fra samme sort som skal brukes som en sort. La oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Hvordan spire vaniljesaus?

Cherimoya frø er svarte

For å så vaniljesaus på vaniljesaus må du følge dette Steg for steg:

 1. Det første du må gjøre er å rense frøene godt med vann, om våren.
 2. Ha dem deretter i et glass vann i 24 timer.
 3. Neste dag, så dem i skogplanter eller i potter med universelt voksende medium (til salgs) blandet med 50% perlit (til salgs).
 4. Dekk dem med litt underlag, slik at vinden ikke fører dem bort.
 5. Vann.
 6. Og til slutt, plasser såbedet i et område der det får direkte sollys.

De vil spire snart, om to eller tre uker.

Pode

Når stammen på planten er ca 2 cm tykk, sett den inn i en pigg ca 50 cm fra bakken. For å gjøre dette må du lage et langsgående kutt gjennom midten av grenen av mønsteret, sette inn grenen til den nye sorten, og bli med dem godt med raffiatau og vokse alt med tetningspasta.

Rustikk

Vaniljesaus er et tre som støtter mild frost på opptil -2 ° C.

Så hvis du leter etter en plante som er lett å dyrke, og som også hjelper deg med å opprettholde linjen din, er cherimoya et utmerket alternativ for deg … og hagen eller terrassen din, selv om den blir sett mer på som en hagebruk. , sannheten er at dekorasjonsverdien er veldig høy, tror du ikke?