Skip to content

Hvordan eliminere pelargonormen

24 de juli de 2021

Geranium er en plante som med bare noen få grunnleggende pleie vokser og blomstrer som det er en glede å se. Imidlertid har han en potensiell fiende som i verste fall kan fullføre ham. Dens vitenskapelige navn er Cacyreus marshalli, selv om det er bedre kjent med navnene på geranium orm eller geranium borer.

Dette insektet er en sommerfugl som måler ca 2 cm som legger eggene i blomsterknoppene, slik at larvene fullfører syklusen ved å mate på stilkene til planten. Men, Kan noe gjøres for å kontrollere det?

Lær å skille det

Cacyreus marshalli larve

Geraniumsommerfuglen er et insekt hjemmehørende i Afrika. Den ankom Spania i 1987, da den kom inn på øya Mallorca, ved hjelp av en skjæring som var angrepet av egg eller larver. Derfra spredte den seg over hele landet og forårsaket veldig alvorlig skade, siden selv om den i utgangspunktet har naturlige fiender, har det ennå ikke blitt funnet noen her, så pesten sprer seg bare.

I voksenfasen er det en sommerfugl som måler ca 2 cm, og skaden de forårsaker er å avsette eggene i pelargonene. Larvene derimot er lysegrønne som du kan se på bildet over, hårete, og det er de som begynner å svekke plantene. Valpene, også hårete, er mørkegrønne og blir brune en eller to dager før de blir voksne.

Hvilken skade forårsaker de?

Det er et skadedyr som virker veldig raskt, så mange ganger når vi ser de første symptomene, trenger planten en god beskjæring for å komme seg helt. Larvene spiser og tømmer stilkene og gjennomborer dem. Følgelig svekkelsen av planten er rask, og bladene visner i løpet av noen dager.

Kan noe gjøres? Heldigvis ja.

Geranium sommerfugl kontroll

Geranium blomster

Dette er hva du kan gjøre for å holde geraniumene sunne hele året:

  • Behandle en gang i uken med cypermetrin 10%, sprøyting av planten (tidlig morgen eller kveld) og vanning av underlaget. Det kan tjene som både en forebyggende og en kurativ.
  • Hvis du foretrekker å bruke naturlige midler, du kan gjøre forebyggende behandlinger med naturlige pyretriner påføres med et fuktemiddel (for eksempel kaliumsåpe, for eksempel) hver 3-4 dager i de varmere månedene.
  • Før du kjøper, inspiser alle deler av planten godt, spesielt stilkene. Hvis du ser hull i dem, visne blader eller noe annet du ikke liker, ikke kjøp det, da det ellers kan smitte andre geraniumer.
  • Gjødsel og vann regelmessig for å holde deg frisk.
  • I tilfelle den allerede er infisert, kutt de berørte stilkene.

Med disse tipsene vil geranium sikkert vokse uten problemer 🙂.