Skip to content

Hvordan er ernæring av plantene?

4 de juli de 2021

Planter, som levende vesener som de er, trenger å mate, og for dette er det viktig at de har en viss mengde vann, lys og luft, samt næringsstoffer som røttene deres vil absorbere fra jorden. Måten de gjør på det er veldig forskjellig fra hvordan vi mennesker gjør det, men det er nettopp derfor de aldri slutter å forbløffe oss.

I motsetning til oss holder de seg alltid på samme sted: der frøet falt og spiret. Så de klarer å gi næring uten å ha evnen til å bevege seg. Spørsmålet er, Hvordan er ernæring av plantene? Ulike, ja, men … hva er fasene? Vi forklarer det i detalj nedenfor, slik at du kan lære mer om dem.

Hvordan lager planter sin egen mat?

Alt starter med røttene. De absorberer vann og næringsstoffer fra jorden, og som et resultat planter kan lage maten så lenge de har lys og luft. Dette gjør de uten avbrudd; Ikke overraskende er det disse prosessene som holder dem i live. Nå, for å forstå det bedre, må vi vite at ernæring av planter er delt inn i fire trinn:

  • Næringsstoffabsorpsjon
  • Fotosyntese
  • Puster
  • Svette

Stadier av planteernæring

Hver av delene av plantene oppfyller sin funksjon, og mange er involvert i matproduksjonen.

Opptak av vann og salt

Røttene absorberer vann og salter

Absorpsjonen av vann (H2O) og salter er en funksjon utført av røttene. Disse, uansett om de vokser under jorden, i vann eller klatrer på tregrener, er alltid på utkikk etter fuktighet og / eller salter. Når de finner dem, absorberer de dem og sender dem til bladene gjennom de treaktige karene (xylem) som de har inni.

Dette stoffet er det vi kjenner som rå saft, og det er det som senere blir mat til planter.

Fotosyntese

Fotosyntese er viktig for planter

Fotosyntese er den neste prosessen med planteernæring. Som navnet antyder, trenger planter lys for å kunne utføre det, så de gjør det bare om dagen. Så det, når rå saft har nådd bladene, kombineres den med karbondioksid (CO2) som tidligere har blitt absorbert gjennom stomata (porene vi ser i løvet), som gir opphav til den forseggjorte saften: maten de trenger for å vokse.

Dette vil bli transportert av de liberiske fartøyene (flommen) til den når alle deler av plantene, og hjelper cellene til å forbli aktive og fungere skikkelig.

Som et resultat av fotosyntese, slipp ut en gass som vi alle er avhengige av: oksygen (O2).

Puster

Planter puster, dag og natt, og De gjør det ved å ta oksygen og utvise karbondioksid. Av denne grunn har det kommet til å bli tenkt, og faktisk er det en dypt inngrodd tro i dag, at man ikke skal holde blomsterpotter på soverommet, da de kunne «stjele» oksygenet vårt.

Men for at vi skulle få problemer med dem, måtte vi sette mange, mange planter i rommet, til det punktet at mer enn et soverom ville ende opp med å ha en jungel, som ingen ville gjort. For en eller to planter som følger deg mens du drømmer, vil ingenting skje med deg. De trenger en veldig liten mengde oksygen.

Og det er mer: takket være en studie kalt NASA Clean Air Study, fant NASA-forskere det det er noen planter som ofte dyrkes innendørs som renser lufteneliminering av giftige stoffer slik som benzen eller formaldehyd.

Svette

Til slutt har vi svette. For å leve må du puste, og i løpet av prosessen er det uunngåelig å miste vann. I tillegg, hvis det er veldig varmt, er det normalt at mer går tapt enn når det er kjøligere. Også, planter gjør dette ved å slippe vann i form av damp.

Hvis det er slik at røttene absorberer mengden vann de trenger, vil ingenting skje: bladene forblir grønne og blomstene intakte; men hvis ikke, det kan være noen av disse tilfellene:

  • De absorberer mindre vann enn nødvendig: bladene begynner å bli brune, det vil si å tørke ut.
  • De absorberer mer vann enn nødvendig: med mindre jorden er i stand til å tømme det raskt, kan planten ende med å drukne.

Hva er rollen til planteernæring?

Blomster produseres takket være ernæring av planter

I utgangspunktet holde dem i live. Ved å kunne gi næring til seg selv, kan de vokse, blomstre og produsere frukt (bære frukt). Dette er de viktige funksjonene til planter. Men hvis det er noe galt, for eksempel hvis de får mer vann enn nødvendig, eller hvis de lever under forhold som ikke passer for dem, vil de ikke kunne ha det bra.

For eksempel, under en ekstrem værhendelse, for eksempel en tørke som varer i flere uker eller måneder, forblir jorden så tørr og så varm at veksten er null. Noen arter, som mange arborescent aloes som Aloidendron dikotomum (før Aloe-dikotom) i disse forholdene velger å ofre hele grener. Årsaken er enkel: færre grener, mindre sløsing med vann.

I kultivering trenger de imidlertid ikke å møte slike problemer, eller ikke alltid. Mennesker tar vare på dem, vi gir dem vann og mat, noen ganger for mye, til det punktet at overflødig velvære kan gjøre dem veldig sårbare for angrep av insekter som raskt blir skadedyr. Dermed, hvis vi går overbord med nitrogen, som er et næringsstoff som stimulerer deres vekst, er det normalt at de svekkes over tid.

Av denne grunn, og for å fullføre, insisterer jeg mye på det bruk god gjødsel og gjødsel. Les etikettene, følg instruksjonene og ikke misbruk dem. Først da har vi sunne og vakre planter og blomster.

Dessuten, hvis du kan, prioritere bruken av produkter som er egnet for økologisk jordbruk, siden det er de som gir deg mest fordeler, uten å skade miljøet.