Skip to content

Hvordan er sandjorden?

5 de juli de 2021

Det er lett å tenke på stranden når man snakker om sandjord. Og selvfølgelig, på dette stedet er det vanligvis ingenting, i det minste ikke ved strandpromenaden. Dette kunne selvfølgelig ikke være annerledes, siden jo nærmere havet en plante vokser, jo mindre næringsstoffer vil den kunne få, og jo mer presserende vil den måtte tilpasse seg et miljø med en stor mengde saltpeter.

Men sannheten er det det er mange typer sand, så det er ingen eneste type sandjord. Av denne grunn har vi muligheten til å lage en vakker hage på den jorda. Det kan være nødvendig å gjøre noen forbedringer, men det er absolutt ikke urimelig å forestille seg et lite planteparadis på et slikt sted.

Sandjordegenskaper

Sandjord danner ørkener

En sandjord er en som har en veldig høy andel sand (mer enn 70%), hvis granulometri varierer mellom 0,004 og 2 mm. Dens organiske stoffinnhold er veldig lavt, men på den annen side er det den typen jord som har best drenering.. Å være lett og veldig porøs, filtrerer vannet veldig raskt. Men dette er også en ulempe, da den knapt holder på fuktighet, slik at bare planter med lave ernæringsbehov vil kunne vokse i den.

I henhold til opprinnelsen til sanden, de skiller seg fra tre forskjellige typer:

  • Alluvial sand: det er det som transporteres med vann, som for eksempel en elv. Den er ikke så erodert, så et større utvalg av planter kan vokse i den.
  • Vind sand: det er rikt på kvarts eller karbonater, og det er vinden som for eksempel deponerer i sanddyner og strender.
  • Restsand: det er et resultat av slitasje på bergarter som er rike på granitt, kvarts eller sandstein.

Typer sandjord

Avhengig av sammensetningen og stedet hvor vi er, kan vi skille mellom forskjellige typer sandjord:

Tørre soner

Sandjord i tørre områder er vanligvis rik på kvarts eller karbonater, og er dannet av vindsand. Det er en liten mengde næringsstoffer og en veldig lav fuktighetsretensjonskapasitet. For eksempel vil vi se dette i ørkener, hvor bare noen planter kan vokse de få stedene der det er mer vann og næringsstoffer.

Tempererte soner

Den i tempererte soner er dannet av alluvial sand. Som oftest, kommer fra vanntanker som ble dannet i løpet av en istid; selv om det også kan transporteres fra havet, eller til og med med vinden.

Fuktige områder

I denne typen områder, som det ofte regner, sandjord er vanligvis ung, kommer fra sand brakt av vann eller vind. Imidlertid, når bergartene slites, lager de også jord.

Hvor finnes sandjord?

I Australia er det et stort område med sandjord

Sandjord Den finnes hovedsakelig i de tørre og halvtørre områdene på planeten, men i virkeligheten er det også i fuktige klima. I alle fall bør du vite at det er i ørkener, som Sahara i Afrika eller Sonora i Nord-Amerika. I Australia er det mye sandjord, spesielt de sentrale og vestlige områdene.

Hvis vi blir i Spania, har vi alle kystene. I tillegg er det i Andalucía på kysten av Cádiz, Almería og Huelva.

Hvordan forbedre en sandjord?

Gitt at de to viktigste ulempene med denne typen jord er mangel på organisk materiale på den ene siden, og den dårlige vannretensjonskapasiteten, er det vi kan gjøre for å forbedre det:

Gi organisk gjødsel

Slik som kyllinggjødsel eller guano. Begge er veldig rik på næringsstoffer, så de vil tjene til å gjøre jorden mer fruktbar, og også til å gradvis beholde mer fuktighet.

Spred et tykt lag, omtrent 10 centimeter minimum, over hele området du vil forbedre, og bland det med en hakke eller, hvis du har en, med en rotor. Gjenta fra tid til annen, en gang i måneden eller annenhver måned.

Bestill en lastebil med leirejord, eller i det minste silty

Når du har det travelt, og bakken er veldig sand, er det noen ganger den beste løsningen å velge å be om en lastebil med leire eller siltrik jord. Når du har det, blandes det godt med jorden vi har, og det er det.. Du må imidlertid kanskje be om mer etter hvert som regn og / eller vind kan gjenopprette jorden til sin opprinnelige tilstand.

Hvilke planter kan dyrkes i sandjord?

Hvis du har en sandjord og du ikke vet hvilke planter du skal vokse, anbefaler vi følgende:

Caesalpinia gilliesii

Geitefugl vokser på sandjord

Kjent som goatee, dette er en eviggrønn busk som vokser over 2 meter høyt. Bladene er paripinnate, glatte i farger og 6 til 28 centimeter store. Om våren produserer den klynger av gule blomster. Motstår opptil -4 ° C.

Casuarina equisetifolia

Casuarina equisetifolia er et tre som kan vokse i sandjord

Kjent som horsetail casuarina, det er et halvgrønne tre som når en høyde på 25 til 30 meter. Den har tynne blader, som ligner på nåler av furu. Blomstene er ikke veldig prangende, så de blir vanligvis ubemerket. Den motstår frost ned til -7 ° C.

Cytisus scoparius

Cytisus scoparius er en liten busk

De Cytisus scoparius er en løvfellende busk som når 3 meter i høyden. Den har mørkegrønne blader, men de er veldig små. Blomstene er derimot veldig prangende, gule i farger og omtrent 2 centimeter i størrelse. Den blomstrer om våren. Motstår opptil -5 ° C.

Lavandula dentata

Lavandula dentata er en aromatisk plante

Kjent som krøllete lavendel eller lavendel, det er en eviggrønn plante som når en maksimal høyde på 45 centimeter. Bladene er mørkegrønne, lineære og aromatiske. Blomstene er lilla pigger, og dukker opp om våren. Motstår opptil -7 ° C.

Tamarix gallica

Tamarix gallica er et lite tre som vokser i sandjord

Kjent som taray eller taraje, det er et løvtre som vokser mellom 6 og 8 meter høy. Grenene er fleksible, og de vokser på en slik måte at de gir planten et noe «gråtende» utseende. Bladene er veldig små, skjellete og grønne i grønne farger. Hvite eller blekrosa blomster blomstrer om våren og sommeren. Motstår opptil -7 ° C.

Vil du vite flere planter som kan vokse i sandjord? Klikk her nedenfor: