Skip to content

Hva er god hagelam?

25 de februar de 2021

Når jordkrav er spesifisert for ulike typer hagearbeid, henvises det ofte til «god jord», «vanlig hagelam», «god hagjord» eller «god hagelamjord.»

For eksempel krever en pottejordblanding for fuchsiaer to deler «god hageslam.» Nøyaktig hva slags jord menes? Hva er «god hagejordjord?»

Vi kan si at det er jordtypen som gir en god avling av salat, bønner, rødbeter, gulrøtter eller andre grønnsaker. Eller som produserer fine zinnias, lite krevende kosmos eller ringblomster.

mørk smuldrende hagejordjordMen det er ikke klart nok.

Loamy jord blir bygget over tid

Når du undersøker en håndfull «god hagesmør». Loamy jordfarge er mørk, myk og smuldret i tekstur, myk og fuktig å ta på som torvmos.

Alle jordkomponentene har lenge vært fulle av organisk materiale. For utallige aldre startet solen og vinden, luften og vannet oppløsningen av jordens steinete skorpe. Lichens og mosser fikk fotfeste i de smulete fragmentene i spaltene på klippene … levde, døde og forfalt.

Etter hvert som århundrene gikk fortsatte jorddannelsen. Mer stein smuldret for å lage mineralpartikler av jord, og mer plante- og dyrerester blandet med den, den organiske materialdelen.

Det ble en levende ting full av små organismer som nyttige bakterier. Skogsjord ble funnet å være forskjellig fra gressletterjord, og sumpmark skilte seg fra tørrmark.

En del av dette var på grunn av selve naturen til plantelivet over det (som med tiden ble lagt til jorden), og en del av det var på grunn av størrelsen og typen bergfragmenter.

Jord får en tallkarakter

Jordforskere bruker en rekke ord for å betegne eller klassifisere de forskjellige jordtyper. Disse jordene inneholder veldig fine leire-partikkelstørrelser av oppløst stein. Det er kjent som en tung, kald jord og er langsom å varme opp om våren.

Det er i stand til å holde mye vann som er en ressurs i tørre årstider, da røttene får fuktighet i lang tid. Dette er imidlertid skadelig i våte år. Hvis man ikke dyrker slik jord etter hvert regn, dannes en bakt skorpe på toppen. Når det arbeides mens det er for vått, dannes harde mursteinlignende klumper

Sandjord kalles lette, varme jordarter, men etter faktisk vekt er de tyngre enn leirejord. De inneholder grovesteinpartikler som er mye større enn de som finnes i leire.

Sandjord er lett å jobbe. De varmer raskt opp om våren.

Dette er viktig, for ikke bare kan en gartner starte hageaktiviteter tidligere, men de nyttige bakteriene begynner å fungere raskere, og plantemat blir gjort tilgjengelig tidligere.

En ulempe er at en sandjord ikke holder på vannfuktigheten. Vann strømmer ikke bare like lett gjennom det som gjennom en sil, men det tar mye av plantematen med seg.

Kombinasjonen av leirejord og sandjord gjør leirete jord. Hvis leire er dominerende, er det kjent som leire leire. Hvis det er flere sandpartikler enn leire, er det kjent som sandjordjord. Den mest ønskelige jorda inneholder omtrent like store mengder.

”God hagejordjord” må være porøs nok til å gi god drenering og tillate luft å komme inn, men være svampaktig nok til å beholde rikelig med fuktighet.

Før du kjøper jord, bør du alltid sjekke firmaet som står bak, kompost, organisk kompost, mulch, torv, jordjustering eller noe hagearbeid. Anerkjente selskaper står ved sine produkter og gir vanligvis gode resultater.

Forholdene må være gunstige for vekst av nyttige jordbakterier. Humus tilsettes til leire for å gi disse tingene. Verdien kan knapt overvurderes.

Humus er naturlig

Den tekniske sammensetningen av god leirjord inkluderer et forhold mellom sand, silt og leire:

  • 52% sand
  • 28% -50% silt
  • 7% -27% leire

Men selv om leir består av silt, leire og siltjord, betyr det ikke at du kan lage en ved å bare kombinere dem. Prosessen bør omfatte tilsetning av organisk materiale hvert år.

Humus er nedbrutte planter og animalsk avfall. Dette organiske materialet forekommer naturlig i skog og gressletter der blader, kvister, gress, ugress, planter, grønn gjødsel og annet materiale samler seg og gradvis forfaller. Det tilsettes litt hvert år, og en tilsvarende mengde blir brukt opp hvert år, noe som gjør en organisk jord rik på næringsstoffer.

Alt hageavfall unntatt syke planter, alle blader og annet materiale skal ikke kastes, men stables og får råtne grundig. Godrottet gjødsel som fungerer som god gjødsel og jord tilsatt i lag til slike søppelhauger og holdes fuktig, vil fremskynde prosessen.

Når alt er godt forfalt, spred et lag (jo tykkere jo bedre) av denne humusen over grønnsakshagen og grenser og bland den godt med jordjorda. Loam (en blanding av leirejord og sandjord) kombinert med rikelig med humus gjør «til» god hagejordjord. «

Leire + sandjord = leire
Leire + sandjord + humus = god hageleir