Skip to content

Hvordan få planter til å vokse raskere

25 de juli de 2021

Selv om planter har sin egen vekstrate, er sannheten det noen ganger gjør vi ikke vårt beste for å få dem til å vokse så fort vi ønskerEnten fordi vi ikke har mye erfaring med dyrking av Green, eller fordi vi ganske enkelt og slik det har skjedd meg ved mer enn en anledning ikke har nok plass til alle pottene som pynter uteplassen eller terrassen.

Men det er noen triks som vil hjelpe oss med å nå vårt mål. Så hvis du vil vite hvordan du kan få planter til å vokse raskere, følg dem og du vil se hvor vakre de blir 🙂.

Bruk et underlag med god drenering

Akadama

Som vi forteller deg i denne artikkelen, er drenering veldig viktig for planter. Røttene må luftes for å oppfylle deres funksjon, som er å absorbere vannet og næringsstoffene oppløst i det, i tillegg til å forankre selve planten til bakken eller potten. Når underlaget vi bruker ikke drenerer godt, reduseres vekstraten.

Hva å gjøre? Bruk et egnet substrat for hver plante. For eksempel:

 • Vann og elvebredden: svart torv blandet med perlit eller elvesand i like store deler.
 • Trær og busker: svart torv eller mulch blandet med 30% perlit. Det kan også brukes – og faktisk er akadama den mest anbefalte hvis det er en art som normalt ikke ville vokse i vårt område, for eksempel japanske lønn i Middelhavet.
 • Bonsai: En standard blanding som du ikke vil ha noe problem med, er dette: 70% akadama + 30% kiryuzuna.
 • Rovdyr: De gjør det generelt bra i blond torv blandet med like store deler perlit.
 • HagebrukHageplanter trives med 60% mulch + 30% perlit + 10% organisk kompost, som gjødsel eller ormstøp.
 • Palmer: universal kultursubstrat blandet med 30% perlit; eller 60% universalunderlag + 30% perlit + 10% kokosfiber.
 • Blomstrende planter (flerårig, årlig, flerårig): de vokser godt i universelt underlag, så lenge det tilsettes et første lag av perlitt eller vulkansk leire.
 • Sukkulenter (kaktus og sukkulenter): Porøse underlag, som pomx, akadama, elvesand osv., Enten alene eller blandet.

Betal regelmessig

Organisk gjødsel

Like viktig som å velge et godt underlag er å gjødsle gjennom vekstsesongen – bortsett fra rovdyr, siden de spiser på insekter som faller i deres feller. Så det, om våren og sommeren er det nødvendig å gi dem et ekstra »måltid» for at veksten skal være optimal.

I dag har vi gjødsel tilberedt for alle typer planter, så vi trenger bare å kjøpe den som interesserer oss mest og følge instruksjonene som er angitt på emballasjen. Selv om vi selvfølgelig vil velge naturlig gjødsel, kan vi gjøre det uten problemer, men alltid ta hensyn til følgende:

 • Trær, busker og bonsai i potter anbefales å gjødsle med flytende gjødsel. Rommet deres røtter har er svært begrenset, og dette kan være et alvorlig problem hvis de blir gjødslet med pulvergjødsel, siden vi ved et uhell kunne kvele deres rotsystem.
 • Palmer anbefales å gjødsle med organisk gjødsel, veksler væskene med de som presenteres i pulver, siden de er planter som mangelen på mikronæringsstoffer har en tendens til å skade dem mye lettere enn de av noen annen type.
 • Sukkulenter (kaktus og sukkulenter) må gjødsles med mineralgjødsel, som Nitrofoska, helle en liten skje rundt planten en gang hver 15. dag.

Transplanter når det er nødvendig

Fenestraria aurantiaca

Ofte, når vi kjøper en plante, har vi en tendens til å la den være i den samme gryten i lang tid, noe som er en feil. Hver gang vi tar en hjem må vi bytte pott hvis det er riktig tidspunkt, det vil si hvis det er vår, men du bør vite at det i milde klimaer også kan transplanteres tidlig på høsten. Hvis det ikke er gjort, vil veksten stagnere, og vi kan ende opp med å miste den.

Men også, hver gang røtter vokser ut av dreneringshullene, må vi plante den i en litt større gryte, siden det ikke vil ha mer plass til å vokse. Slik gjør du det:

 1. Forbered en gryte som er minst 2-3 cm bredere enn den du har.
 2. Fyll den med underlaget du trenger, opp til litt mindre enn halvparten.
 3. Fjern planten og legg den i den nye gryten. Hvis det er for høyt eller lavt, kan du legge til eller fjerne underlaget.
 4. Fyll ferdig potten.
 5. Vann.
 6. Plasser planten i halvskygge til du ser den vokser (vanligvis etter en uke begynner den å vokse igjen). Etter den tiden kan du flytte den til et solrikere sted hvis det er en plante som liker solen (kaktus, sukkulenter, de fleste blomstrende planter og mange trær og busker). Hvis du har spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss 🙂.
 7. Begynn å betale for det en måned etter transplantasjon.

Vann når det er nødvendig

Vannkanne av metall

Du tror kanskje at jo mer vann du tilfører en plante, jo mer vil den vokse, for uten vann kan det ikke være noe liv (eller i det minste ikke slik vi kjenner det). Det er imidlertid en feil som kan få oss til å miste våre elskede blomsterpotter, men å finne midtpunktet er veldig vanskelig selv for de som har vært i hagearbeidet i lang tid.

Likevel, det er flere triks vi kan gjøre, slik at vi ikke trenger å bekymre oss… For mye, og de er følgende:

 • Sett en tynn trepinne (som japanerne bruker) til bunnen av potten. Gjenta handlingen på forskjellige punkter, siden det kan skje at underlaget som er nærmere plantens hovedstamme er fuktig og det som er nærmere kanten av beholderen er tørrere. Hvis du trekker den ut, kommer den ut i begge tilfeller, så kan du vanne.
 • Vei potten når den er vannet og igjen etter noen dager. Den ferskvannte planten veier mer enn når den er tørr, så den kan tjene som en guide.

Videre, hvis Den har en plate under, det er praktisk at du fjerner overflødig vann 15-20 minutter etter vanning, siden ellers kan permanent kontakt med røttene med vannet kvele dem.

Tradescantia pallida

Med disse tipsene vil plantene dine vokse i et godt tempo, helt sikkert 😉.