Skip to content

Nøkler til å kombinere flere planter i en pott med hell

7 de juli de 2021

En måte å utnytte plassen du har bedre på er å kombinere flere planter i samme pott. Dette er noe som kan bidra til å få stedet til å se vakrere ut, samtidig som du kan dyrke flere arter, som du kanskje vil vite om du er en samler og / eller bare vil ha muligheten til å nyte skjønnheten til flest mulig. mulig fra planter. Men det er veldig viktig å velge arten godt, ellers vil de få problemer.

På den ene siden vil de konkurrere med hverandre om plass og næringsstoffer på en brutal måte, til det bare er de som vokser raskere og derfor er sterkere; og på den annen side, hvis det er planter i samme beholder hvis vann, jord og / eller gjødselbehov er forskjellige, vil de svakeste også ende opp med å falle. Så hvis du vil lykkes, skriv ned tastene for å kombinere flere planter i en gryte, planter … eller en hvilken som helst annen beholder.

For å gjøre denne artikkelen mer behagelig å lese, har jeg delt den i to seksjoner: Planter og potter. I den første vil vi fokusere på hvordan du velger plantene riktig, mens i den andre vil vi snakke om hvordan pottene (eller andre beholdere) må være slik at sammensetningen ser perfekt ut. La oss starte:

Planter

Hvordan skal plantene brukes til å lage komposisjoner? Grovt, er det veldig viktig at de oppfyller disse egenskapene:

Dens voksen størrelse er liten

Sukkulente planter passer godt til sammensetninger

Jo større en plante er, jo mer plass trenger den. Derfor, hvis vi i en sammensetning har for eksempel et tre eller en busk av typen Yucca eller Dracaena, sammen med planter som geranium eller stokk fra India, er det mest sannsynlig at førstnevnte «stjeler» næringsstoffene fra plantene. andre, og dermed hindre dem i å vokse normalt.

For å forhindre at slike ting skjer, anbefales det på det sterkeste å velge små eller ikke veldig store planter, for eksempel løkblomster, aromatiske planter eller de fleste sukkulenter (sukkulenter og kaktus).

De har lignende voksende behov

Siden jeg begynte å skrive på bloggen i 2013 og fram til i dag, er en av de mest gjentatte spørsmålene at jeg »har en vannpinne i kokedama og den er døende, hva er galt med den?». Ordene kan variere, men meldingen er den samme. Og også tiltakene: Plasser vannpinnen i en gryte med jord som drenerer vannet og vanner det lite. Hvorfor?

Fordi vi snakker om en plante, hvis vitenskapelige navn er Dracaena fragrans, som ikke bare er egnet for kokedamas, da den kan nå en høyde på mer enn 6 meter, men du må også vite at den trenger en jord som er i stand til å absorbere og filtrere vann raskt, ellers vil røttene råtne. Og dette er bare ett eksempel.

Hvis vi vil at plantesammensetningene skal vare i mange år, det er viktig å velge de som har lignende behov. Derfor inviterer vi deg til å gjøre dem under hensyntagen til følgende:

  • Sol, lite vann og mineralsubstrat (vulkansk sand): saftige planter, som Fenestraria, Argyroderma, Lithops, eller til og med noen kaktuser som Rebutia, Mammillaria eller Frailea.
  • Sol, moderat vanning og torvbasert underlag (helst blandet med perlit): bulbous (tulipan, narcissus, hyacinth, …) eller aromatiske planter (Thymus vulgaris eller timian, Mentha spicata eller peppermynte, Rosmarinus officinalis eller rosmarin, …).
  • Sol, hyppige vanninger og torvbasert underlag: Med disse forholdene må du se etter vannplanter eller semi-akvatiske planter, for eksempel Alisma plantago-aquatica (plantago), Carex, Iris sibirica, eller Lobelia cardinalis.
  • Halvskygge / skygge, moderat vanning og torvbasert underlag: praktisk talt hvilken som helst bregne, som Nephrolepis, Pteris eller Asplenium (fuglerede). Også blomstrende planter som Viola x wroterockiana (tanker) eller Begonia.
  • Halvskygge / skygge, moderat vanning med vann uten kalk og underlag for acidofile planter: Rhododendron (og azaleaer), Camellia, Gardenia, Daphne odora, Forsythia.

Ikke glem å transplantere dem eller beskjære dem når det er nødvendig

Planter vokser, noen mer enn andre. Når du lager komposisjoner, er idealet å se etter de som ikke vokser mye, siden det er de som må transplanteres noen ganger gjennom hele livet. Derfor, Hvis du ser at røttene kommer ut av dreneringshullene, har de okkupert hele beholderen, eller noen begynner å vokse raskere enn andre, ikke nøl med å plante dem i en større container.

På den annen side, avhengig av plantene du har valgt, må du beskjære dem fra tid til annen. Dermed må de som produserer mange sideskudd, som peppermynte, beskjæres etter blomstring for å holde dem «små». Hvis du har valgt saftige planter som Haworthia, eller andre som pleier å produsere suger, kan disse skilles / fjernes når som helst.

Gryter / beholdere

La oss nå fortsette å snakke om egenskapene til pottene eller beholderne der disse plantene vil være, siden det er forskjellige modeller og materialer, og hvis vi vil at de skal se veldig bra ut, må vi stoppe og tenke litt på det.

Beholderens størrelse må være tilstrekkelig for plantene

Kombiner flere planter i en gryte

Når du har bestemt deg for hvilke planter du skal bruke til å lage komposisjonen din, med tanke på voksenstørrelsen de skal ha, vil du kunne vite om beholderen må være ganske stor eller ganske liten. For eksempel, hvis du skal dyrke noen få løkplanter, vil en liten beholder være et bedre valg enn en stor; På den annen side, hvis du skal plante buskete planter, må du lage enten en stor gryte eller en bred og dyp planter.

Hvordan vite at denne beholderen er den mest passende? Også, Urteholdige, pæreformede og saftige planter har generelt et grunt rotsystem, så i motsetning til busker trenger de ikke være spesielt dype. Det er faktisk bedre å plante dem i potter som er bredere enn de er dype. Men hvis du må plante buskete eller store planter, ikke nøl med å velge potter som er mer eller mindre så brede som de er dype, eller som har større dybde.

Materialet må være motstandsdyktig

Som vi vet er det potter og planter som er laget av forskjellige materialer: plast, leire, keramikk, mur. Avhengig av hvor du skal ha komposisjonen, vil den ene eller den andre anbefales mer:

  • Plast: Det er et veldig, veldig slitesterkt materiale, så vel som lett. Prisen er også interessant, så mye at vi finner potter og planter av god kvalitet til lave priser. Men hvis det er i solen, og hvis det er et område med høy grad av isolasjon, forverres det med årene, selv om det heldigvis i dag er godt oppnådd plastpotter som har blitt behandlet for å tåle disse forholdene.
  • Søle: det er et materiale som kan være veldig dekorativt, så det vil se bra ut utenfor. Men du må være forsiktig, fordi den ikke motstår fall. Prisen er høyere enn for plast.
  • Keramikk: som leire, det er veldig vakkert, men veldig skjørt. Dessuten er keramiske potter vanligvis små og uten hull i underlaget.
  • Jobber: Et alternativ er å lage din egen gryte eller planter av byggematerialer. Dermed kan du gjøre den til størrelsen og formen du trenger, og få en slitesterk beholder. En annen fordel er at det kan se bra ut både på terrasser, så vel som i uteplasser og hager.

Den må ha hull i basen

Grytene eller beholderne der planter dyrkes, må ha hull i basen som vil tjene som et avløp. Bare hvis vannplanter dyrkes, bør de som ikke har disse hullene velges. Hvorfor er dette viktig? For å forhindre at røttene råtner. Og det er at, ved å ha konstant kontakt med vann, drukner planten bokstavelig talt.

Derfor er det i tillegg ikke tilrådelig å legge en tallerken under dem med mindre du alltid kommer til å huske å fjerne vannet som er igjen etter hver vanning.

Bilder av plantesammensetninger

Hvis du trenger ideer, er det noen bilder av vakre komposisjoner:

Vi håper det har vært nyttig for deg 🙂.