Skip to content

Hvordan forhindre jorderosjon

8 de juli de 2021

Jorderosjon er et av de største og mest alvorlige problemene som alle som ønsker å dyrke hagen sin og / eller ha en hage, kan støte på. Når et land har blitt så mishandlet, enten av vinden, det sterke sollyset eller av menneskets handling, trenger det tid og fremfor alt at noen begynner å ta vare på det riktig.

Å være det verste som kan skje med oss ​​som hagearbeidere, skal vi fortelle deg hvordan du kan forhindre jorderosjon med helt naturlige produkter.

Hva er jorderosjon?

Tørr jord er ikke dyrkbar jord

Før vi går inn i emnet, la oss se hva jordforringelse er, siden vi på denne måten unngår forvirring. Også, Vi sier at en jord eroderes når sand, bergarter og andre sedimenter flyttes fra ett sted til et annet på grunn av naturlige faktorer og / eller menneskelig handling..

For å gjøre det lettere å forstå, forestill deg for eksempel et kraftig regn. Dette meteorologiske fenomenet er preget av vannmengden som faller på få minutter (27. august 2019, i noen byer sør på Mallorca (Spania), falt 80-90 liter per kvadratmeter på bare 40 minutter, men dette det er ingenting i forhold til det som faller hvert år i India eller i land som er rammet av monsunen, noe som ikke er noe mer enn regnvær som faller i flere dager eller uker).

Det antas ofte at regn er velkomne, men sannheten er at når det oppstår på denne måten, drar vannet alt det finner og lar det være der det kan, enten i sjøen, i strømmene, … eller inne i husene. Derfor er det en av årsakene til jorderosjon.

Hva kan gjøres for å forhindre jorderosjon?

Dyrking i erodert jord er en praktisk umulig oppgave. For å vokse, trenger røttene å finne næringsstoffer i jorden, ellers tørker de ut i løpet av noen få dager, så snart de har brukt opp næringsstoffene de finner i underlaget de har festet seg til.

Derfor er det veldig viktig for det første å unngå erosjon, men hvis den allerede er erodert, gjør du følgende:

Gjødsle jorden

Organisk kompost på bakken

I naturen får planter alt de trenger når organisk materiale brytes ned. I en hage skjer dette også, men i mye mindre skala, så liten at det ikke ofte er nok for at den skal forsørge seg selv. Og dermed, det er veldig viktig å betale det, minst to eller tre ganger i året med organisk gjødsel, som blant annet gjødsel, ormstøpegods eller guano.

Beskytt jorden mot solen

Furubark i hagen

Furubarken, dekorsteinene eller grusen er tre av de beste måtene som finnes, slik at jorden ikke får så mye påvirkning fra solstrålene. I tillegg tillater de oss også å ha det mye bedre dekorert 😉.

Sett planter i hagen din

Trær

Plantene vil med sine røtter hjelpe til med å forhindre at jorden tærer på, fordi ved å forbli forankret til den, hele landet rundt dem vil alltid forbli fast der det er. Av denne grunn anbefales det å ha høye hekker som grenser til landet, og busker i forskjellige høyder slik at stedet ser sunt og vakkert ut.

Bygg støttemurer

Støttevegg med sviller

Hvis vi har et terreng med mye tilbøyelighet, er det mest tilrådelige å bygge støttemurer. Disse vil forhindre at jorda eroderer.

Hva er årsakene til jorderosjon?

Nå som du vet hva som er tiltakene du kan ta for å forhindre at jorden eroderer, kan du være interessert i å vite nøyaktig hva som er årsakene til jorderosjon. På denne måten blir det enda enklere for deg å sikre fruktbarheten til hagen din eller fremtidig hage 😉.

Det er forskjellige årsaker, som er:

  • Vann erosjon: det er forårsaket av bevegelse av vann, enten av regn, elvstrømmer eller sump, eller havet.
  • Eolisk erosjon: vindens slag på bakken og på klippene eroderer den litt etter litt og gir den form.
  • Kjemisk erosjon: oppstår når det forekommer endringer i bergartens struktur, som et resultat av endringer i endringene av vann, oksygen og / eller karbondioksid.
  • Gravitasjonserosjon: det er den som oppstår når for eksempel steinene faller og forblir i de laveste områdene.
  • Erosjon etter temperatur: høye temperaturer får jord og berg til å sprekke, og lave temperaturer, tvert imot, det de gjør er å fryse dem.
  • Menneskeskapt erosjon: det oppstår når en skog avskoges, jordbruk og / eller intensiv beiting praktiseres, og i mindre grad med kunstig vanning (bruk av slangen kan ødelegge landet).

Dermed kan en jord eroderes enten av naturlige årsaker eller av menneskelige årsaker. I tillegg, hvis du har tomten din i et område der det allerede regner lite, hvis du ikke tar godt vare på landet til slutt, vil det ende med å miste alle næringsstoffene.

Middelhavshagen er tørr

Vi håper disse tipsene er nyttige for deg 🙂.