Skip to content

Hvordan gjøre en pappeske om til en hageplanter

25 de november de 2022

Vi elsker alle fordelene med containerhagearbeid. Det tilbyr en måte for de som bor i små områder å dyrke fargerike blomster og friske grønnsaker. Vi vet også at kostnadene for plantekasser og blomsterpotter kan være høye, spesielt hvis du ønsker å dyrke flere enn to eller tre planter. Til tross for utseendet vet vi heldigvis hvordan vi får de beste resultatene fra en containerplante. Hvis du har flere forsendelsesbokser hjemme, enten fra en nylig flytting, netthandel eller månedlig moteabonnement, har du allerede den perfekte plantekassen for å dyrke containerplanter, til og med spiselige. Solid papp i rektangulære former gjør det enkelt å ordne frø, pluss at du kan resirkulere det på slutten av sesongen. Hvis du vil ha et enkelt hageprosjekt å gjøre med barna dine eller trenger å starte en hage uten mye plass, er dette hvordan du forvandler pappesker til hageplanter.

Forbered boksen

Velg en kasse med den bredden og dybden som trengs for det du vil plante. Sjekk frøpakkene eller plantemerkene dine for nøyaktige krav. Reddiker, for eksempel, trenger ikke så mye dybde som poteter. Velg en solid, bølgepappeske i stedet for tynn papp som en frokostblandingsboks. Hvis en pakke har vært våt eller har revet sider, send den til komposthaugen og finn en annen. Snu boksen og forsterk bunnen med en eller to striper med gaffatape (eller lignende sterk tape) påført over sømmen der klaffene møtes. Påfør tape på eventuelle svake hjørner på boksen også. Brett alle klaffene ned utenfor boksen og teip dem ned. Ikke bare holder dette klaffene på plass, men det bidrar også til å styrke plantekassens yttervegger. For å gjøre den nye hagebeholderen din mer attraktiv, kan du male den, legge til klistremerker eller knytte fargerike bånd rundt den. Bruk et stanseverktøy eller en stor skrutrekker til å stikke flere hull, med omtrent fire tommers avstand, i bunnen av boksen for drenering. Hvis du ønsker det, kan du også fore boksen med en plastpose for å holde boksen tørr og forlenge levetiden, bare husk å stikke dreneringshull gjennom posen og ut bunnen av boksen.

Velg riktig sted

Sett boksen der du vil dyrke plantene før du legger til pottejorda. Følg sollysbehovene til planten du ønsker å dyrke for å finne den beste plasseringen. De fleste grønnsaksvekster krever for eksempel full sol eller minimum seks timer med direkte sollys. Denne plasseringen vil være det endelige stedet for anlegget fordi pappen vil mykne og bli vanskelig å flytte senere i sesongen.

Hvordan heve hagen din

Hvis du planlegger å fylle pappkassen din med kjøkkenurter og ønsker å ha den på en terrasse eller terrasse, er det lurt å heve esken. Du kan heve containerhagen ved å sette den på murstein eller lameller slik at den ikke bare samler seg rundt sidene når vannet renner ut av boksen.

Jord, frø og vann

Tilsetning av jord og frø

Fyll boksen med lett pottejord innen en til to tommer fra toppen. Trykk på boksen for å sette jorda. Plant frø eller frøplanter i boksen i henhold til pakkens anvisninger. Følg rådene om planteavstand på pakken for å bestemme hvor mange planter som skal plasseres i hver boks.

Tilsetning av vann

Vann plantene i den nye hagen din for å holde jorden jevnt fuktig. Husk å følge vanningsretningslinjene for den spesifikke planten du velger. Selv om papp blir våt når du vanner jorda, tørker det porøse, fibrøse materialet raskt ut, så du må kanskje vanne oftere enn med plast- og keramikkbeholdere.

Gjør justeringer

Hvis den originale boksen begynner å gå i stykker før slutten av vekstsesongen, prøv å doble opp ved å plassere den i en ny, større beholder for ekstra beskyttelse – bare husk å stikke dreneringshull i den nye boksen. Hvis det er mulig, kan du flytte planten til et permanent sted i bakken.