Skip to content

Hvordan holde pottejord i god stand

26 de juli de 2021

EN land i god stand Det er viktig at frøene spirer, og at plantene utvikler seg sunt, i et habitat som gir de beste forholdene for å tilfredsstille deres grunnleggende behov.

Problemet er at holde landet i god stand det er ikke alltid lett. Det er vanlig å starte fra et edelt underlag, men tiden truer jordens gode helse, og det forverres og mister en del av dets dyder etter noen måneder. Dette er merkbart fordi jorda blir hard og blokkerende, det er vanlig at det er vanskelig å stikke en tannpirker i overflatelaget, og det til og med ser kjedelig ut og mye blekere enn det opprinnelige.

Drenering og næringsstoffer

Blomsterpotter

Til bevare pottejord under gode forhold, må det alltid være løst og mykt, slik at vannet kan trenge jevnt og nå plantenes rot mer effektivt. Hvis jorden er veldig leireholdig, kan du hjelpe den ved å blande den med litt sand eller til og med organisk materiale. Tvert imot, hvis du merker at vannet renner for fort, er det beste du kan gjøre å blande det med litt tyngre jord, det vil si mer leirete. Husk at jorden i pottene må være i balanse for å opprettholde riktig fuktighet, men alltid uten overskudd. Vær også oppmerksom på forholdet mellom jord og pottemateriale, da sistnevnte vil påvirke hastigheten som vannet tappes av.

Et annet viktig poeng er jordens rikdom, siden hver plante trenger en serie næringsstoffer for å overleve. Det er derfor det vil være nøkkelen å gi næring til jorden med organisk materiale. Hvis du er tilbøyelig til økologisk hagearbeid, kan du designe komposten selv med organisk avfall fra hjemmet ditt og deretter blande det med jorden. Et annet alternativ er å kjøpe det i butikkene.

Temperatur og surhet

Potter

En annen nøkkelfaktor når det gjelder å holde jorden i pottene i god stand, er å ta vare på alkaliniteten. Hvis jorden er for sur, kan du øke pH ved å tilsette treaske. Det vil være nok å legge til restene av asken på en grill for å bidra til å nøytralisere jordens surhet.

Temperatur er et annet punkt å ta hensyn til hvis det er forbedre pottejord. Husk at planter trenger et varmt habitat, spesielt under spiring. I løpet av den kalde årstiden kan du øke temperaturen, bare ved å flytte potten rundt, plassere den på en varmere overflate, for eksempel tre, eller ved å dekke potten med noe stoff eller klut for å isolere den fra kulden. Det hjelper også mye å lage en mulch som kan være av tørre blader, grener eller steiner for å isolere jorden fra kulden gjennom et isolerende lag.