Skip to content

Hvordan høste basilikum uten å drepe planten

1 de januar de 2023

Fra pesto til Caprese-salat og cocktailer til pastaretter, basilikum er en favorittingrediens på kjøkkenet og et must-have i enhver sørlandsk urtehage. Når temperaturen konsekvent holder seg på 80-tallet, tar denne årlige urten virkelig fart. Men for å sikre at du har en jevn tilførsel hele sesongen, må du vite hvordan du høster basilikum uten å drepe planten. Først må du sørge for at basilikumen din holder seg sunn ved å gi den full sol, som er minst seks timer med direkte sollys per dag. Morgensol er å foretrekke fordi den drar nytte av ettermiddagsskygge i de varmeste månedene av sesongen. Basilikum foretrekker også å forbli noe fuktig (ikke våt). Stikk en finger inn i jorden, og hvis den øverste tommen eller så av jord føles tørr, gi den en lang drink. Basilikum vokser like godt i potter og bed, men potter har en tendens til å tørke ut raskere, så sjekk dem daglig i varme, tørre perioder. Det er også mange forskjellige kultivarer, eller kultiverte varianter, du kan dyrke. Du er sikkert kjent med den klassiske italienske varianten «Genovese» som har store, avrundede, mørkegrønne blader. Men det finnes mange andre typer, fra burgunderbladene til «Dark Opal» til de små bladene av krydret «Sweet Thai» til «Everleaf Thai Towers», en ny variant som vokser i en attraktiv søyleform. Uansett hva slags type du dyrker, her er den beste måten å høste basilikum på for å fortsette:

Hvordan høste basilikum

Hvis du bare trenger noen få blader, klyp dem av der bladet møter stilken. Høst fra toppen av planten slik at flere blader produseres. Hvis du velger fra bunnen, vil den bli slynget og skrøpelig. For større mengder, skjær av hele stilker av basilikum fra toppen av planten og ned. Bruk fingrene eller en liten saks for å fjerne stilkene hvis de er tykke. Skjær ca ¼-tommers over der bladene kommer av hovedstammen. Ikke ta av mer enn en tredjedel av høyden på en gang, og klipp fra forskjellige deler av planten for å oppmuntre til forgrening hele veien rundt. Ettersom basilikumen din fortsetter å sende ut ny vekst, fortsett å beskjære den på samme måte.

Når skal man høste basilikum

Det fine med basilikum er at jo oftere du høster den, jo mer vil den produsere. Du kan begynne å klippe av individuelle blader når planten er 6 til 8 tommer høy og har omtrent seks til åtte blader (ikke medregnet babybladene som først dukker opp nær bunnen av planten). Den vokser raskt og vil presse ny vekst som kan høstes innen en uke eller to.

Bør du klippe av blomstene på en basilikumplante?

Ved midten av sommeren utvikler de fleste basilikumplanter blomster på tuppen av grenene. Klyp disse av når du ser dem slik at planten fortsetter å vokse nye blader og ikke går til frø. Noen kokker sier også at smaken av basilikum endres og blir bitter hvis du ikke fjerner blomstene.

Kan basilikum overleve en frost?

Basilikum er kuldefølsom og vil ikke overleve selv en lett frost. Når temperaturene er spådd å synke til 40-tallet, høst hele planten eller ta den innendørs og sett den på en solrik vinduskarm. Du kan også holde fulle stilker i vann ved romtemperatur i noen dager (ikke i kjøleskapet, hvor basilikum blir mørk og grøtaktig raskt), eller du kan la den rote for å starte nye planter.

Hvordan bevare basilikum

Hvis plantene dine produserer i stor grad, kan du lagre skuddpremien for senere bruk ved å plassere individuelle blader i en dehydrator, og deretter lagre dem hele eller knuste i en lufttett beholder. Eller puré bladene i en blender med litt vann eller olivenolje, frys ned i isbitbrett, og stikk dem ut og oppbevar i plastposer. På denne måten vil du nyte fersk basilikum fra din egen hage hele vinteren.