Skip to content

Basilikumets livssyklus og varianter

19 de juni de 2021

De basilikum Det er en av favorittplantene mine, og det er også en av mange jeg kjenner. Kanskje det er derfor det er vanlig at det er til stede i frukthager, delvis på grunn av smaken, men også på grunn av den kraftige aromaen. Det er en lett plante å skille fordi det er nok å lukte den for å vite at vi er foran en basilikumplante. Den brukes fersk i salater og pasta og er en flott krydder å alltid ha for hånden. De som ikke kan dyrke det i et åpent rom, oppfordres til å ha det i potter på kjøkkenet, på et sted der planten får lys og sol.

Alle aromatiske planter, basilikum er en av de store hovedpersonene og veldig valgt både for matlaging og for dyrking hjemme.

Basilikumvarianter

Grønn basilikum

Basilikum er lett å ta vare på og veldig edelt i denne forbindelse, en annen grunn til at mange velger å dyrke den i hagen. Men få vet at det finnes forskjellige varianter av basilikum. Den vanligste er grønn basilikum, hvis vitenskapelige navn er Ocimum bacilicum. Det er den typiske planten til grønt blad basilikum at du kan komme hvor som helst, og det ser lyst og kompakt ut.

Det er et andre mindre vanlig utvalg av basilikum som er hellig basilikum eller Cimum basilicum var. Purpuparascens, som skiller seg fra den forrige med sine lilla ovale blader og en krydret aroma. Om sommeren gir denne sorten også noen få små rosa blomster.

Uansett den dyrkede sorten, bør du huske at basilikum ikke krever mye pleie, selv om det gjør det det er veldig følsomt for frost og av den grunn er det nødvendig å beskytte det på steder med kaldt klima.

Hvis du vil dyrke basilikumvarianterDu kan kjøpe en liten plante og plante den i bakken eller gjøre det med frø i såbed, alltid på sen vinter eller tidlig på våren. Lokaliser plantene på et solrikt sted borte fra kulde og i fuktig, godt drenerende jord. Når plantene er født, er det veldig enkelt å transplantere dem for å plassere dem på sin endelige plass.

Død og gjenfødelse av basilikum

Lilla basilikum

Mange spør meg hva jeg skal gjøre med basilikum når høsten begynner og de kaldeste månedene av året kommer. Sannheten er at det, som vi sa, er en plante som ikke tåler frost og som bedre liker et temperert til varmt klima. Dens livssyklus vil da bli styrt av årstidene.

De basilikum livssyklus det ender når kulden kommer, selv om planten kan vare lenger innendørs. Det som vil skje før eller siden er at planten tørker opp og til slutt dør. Den gode nyheten er at hvis du ser nøye etter, vil du se noen små blomster og bak dem noen små frø som du må samle for å lagre og så dem om våren, når temperaturen er mer behagelig.

Så svaret på hva du skal gjøre med basilikum om høsten og vinteren, er ingenting. Som vi har sagt før, basilikum er en årlig plante og syklusen deres slutter når kulden kommer eller dagene begynner å forkorte. Hvis vi har det inne i hjemmet, kan det vare litt lenger, men til slutt vil basilikumet tørke ut og dø. Bak blomstene vil den etterlate noen små frø som vi kan så om våren og dermed kunne nyte basilikum igjen om sommeren.