Skip to content

Hvordan ivaretas valnøtt?

25 de juli de 2021

Vil du ha nøtter som er nyplukket fra treet? Det virker som en løgn, men det er de som sier at de du har høstet ikke smaker det samme som de som selges i super- eller hypermarkeder. Kanskje det er på tide å prøve det 😉.

Gå videre og få en frøplante av Valnøtt i et nærliggende barnehage, og legg merke til disse tipsene for å få litt deilig frukt.

Regal juglans

Valnøtt, vitenskapelig kjent som Regal juglans, er et frukttre hjemmehørende i Midt-Østen hvis høyde er veldig interessant: det kan overstige 20 meter! Selv om dette er for mye for deg, ikke bekymre deg, siden tåler beskjæring ganske bra hvis det er gjort på sen vinter, før knoppene våkner. Bladene vil du se at de har en veldig vakker grønn farge. Disse er store, opptil 35 cm lange, og de utløper, det vil si at de faller om høsten før de har gjort valnøtten til hovedpersonen i hagen i noen uker.

Blomstene vises fordelt i blomsterstand, om våren. Frukten er en drupe, der inne er frøet: Valnøtt, som må passere i tre måneder med kulde for å kunne spire.

Valnøtt om høsten

Valnøtten i dyrking er et ideelt tre for tempererte hager, med de fire årstidene godt differensierte, men uten ekstreme temperaturer. Egnede temperaturer er de mellom -10 ° C og 30 ° C, unngå vårfrost, spesielt hvis den er ung, da den kan skade den.

For å vokse godt trenger den høy luftfuktighet i miljøet og i jorden, så skal vannes ofte. For resten er det ikke veldig krevende når det gjelder jord, og foretrekker de som har en nøytral pH (6,5 – 7,5), med god drenering. Tilsett noen få dråper flytende kompost (for eksempel guano, for eksempel) i vanningsvannet gjennom hele vekstsesongen (fra vår til sensommeren), og du får en større mengde frukt 😉.

Du kan ha valnøtten din i en gryte ved å bruke et substrat bestående av 60% svart torv + 30% perlit + 10% orm humus, men på grunn av størrelsen over tid vil det være tilrådelig å plante den i bakken, full sol.

Hva syntes du om valnøtten?