Skip to content

Hvordan korrigere jordens pH

25 de juli de 2021

Hydrogenpotensial (pH) er et mål på surhet eller alkalinitet i en løsning. Det er veldig viktig å ta hensyn til det når planter dyrkes som det er noen som vokser bedre i sure jordarter, kalt acidofile planter, og andre som vokser bedre i de som er basiske.

Derfor skal vi fortelle deg det hvordan du kan korrigere jordens pH slik at dine dyrebare planter på denne måten kan utvikle seg uten problemer.

Mål pH i hagen din

Bilde - Vitroplantas.mx

Først og fremst er det første å gjøre vet hvilken pH jorden har hvor du vil ha plantene. Det kan gjøres hjemme, og bruke veldig lite penger, siden du bare trenger:

 • Destillert vann
 • Skuffe
 • Plastikk boks
 • PH-striper (de selges på apotek, jernvareforretninger, hypermarkeder eller nettbutikker).

Du vil se at stripene har flere farger som et tall tilsvarer: fra 1 til 14, hvor 7 er den som tilsvarer nøytral pH.

Når du har alt, er det på tide å analysere jorden:

 1. Del hagen din i firkanter på 1 eller 2m2.
 2. Samle prøver fra hver firkant til en minimumsdybde på 45 cm. Hvis du planlegger å dyrke trær, må du gå dypere: mellom 60 og 80 cm.
 3. Bland nå alle prøvene jevnt.
 4. Bland deretter jord og vann i like store deler.
 5. Rør til det dannes en pasta, og la den sitte i et par timer.
 6. Til slutt setter du inn pH-stripen og ser hvilken farge den tar.

Hvordan senker du jordens pH?

Blond torv

Hvis pH-verdien i jorden din er for høy, det vil si at hvis den har et antall på 7 eller høyere, vil du kanskje senke den litt, ikke sant? For dette anbefaler jeg det bland jorden med torvmos, som har en sur pH. Legg et 4-5 cm lag overalt, og gjør om en pH-test etter 5-6 måneder.

I tilfelle du ikke vil vente så lenge, kan du legge til aluminiumsulfat til bakkennår den senker pH så snart den løser seg opp. Mengden du bør bruke varierer avhengig av jordens pH, men generelt er 0,5 kg aluminiumsulfat nok til å senke et punkt på pH-skalaen i en 1m firkantet jordflekk.

Hvordan hever du jordens pH?

Kaliumkarbonat, perfekt for å øke pH. Bilde - Ar.all.biz

Hvis pH-verdien i jorden din er for lav, det vil si hvis den har et antall på 5 eller lavere, må du heve den hvis du vil dyrke planter som ikke liker sure jordarter, som johannesbrød eller mandel. For å gjøre dette er den raskeste og mest effektive måten å bruke Kaliumkarbonat som du finner til salgs i urte- eller apotek. Det er veldig løselig, så det kan påføres ved drypp vanning.

Den eneste ulempen er at pH må holdes under 7 for å unngå tilstopping av emitteren, men ellers må du bare ta en liten mengde (en liten skje er vanligvis nok) i vannet for å øke pH.

Azalea i blomst

Vi håper at disse tipsene vil hjelpe deg med å korrigere jordens pH i hagen din 🙂.