Skip to content

Hvordan kurere sopp på planteblader

6 de juli de 2021

Planter kan påvirkes av ulike sopptyper. Noen vil svekke røttene først, andre stammen eller stammen, og andre bladene, og det er det som vanligvis bekymrer oss mest siden det er mest synlig. Hva må vi gjøre i disse tilfellene?

For dette skal jeg forklare deg hvordan man kan kurere sopp på plantebladene og også hva du kan gjøre for å forhindre at de dukker opp igjen.

Hvordan fjerne sopp fra bladene?

Sopp er mikroorganismer som elsker å dra nytte av det minste tegn på plantesvakhet for å invadere og skade dem enda mer. Fremfor alt de vil føle seg veldig komfortable hvis de er i hjørner beskyttet mot direkte sol og i et fuktig miljø, så det ville ikke være rart at en plante som gjennomgår overflødig vanning ble påvirket før eller senere av disse soppleietakerne.

Hva skal jeg gjøre for å eliminere dem? Det er tre forskjellige behandlinger som vi kan følge enten det første om morgenen eller sent på ettermiddagen:

Hjem rettsmidler

Kobber eller svovel

Kobber, et godt soppdrepende middel

Vi legger to spiseskjeer kobber eller svovel i en vannkanne med 1 liter vann (ikke bruk en spray, da den blir tett med en gang) og vi vanner den berørte planten ovenfra.

Natrium bikarbonat

Vi blander følgende i en sprøyter:

  • 1 ss natron
  • 1 ts flytende såpe
  • 4 kopper vann

Kjemisk middel

Når planten virkelig er veldig svekket, er det best å behandle den med systemiske soppdrepende sprayer. Vi sprøyter alle delene godt, hver gang produktemballasjen ber oss om å gjøre det.

Hvordan forhindre sopp på planter?

Den beste måten å forhindre dem på er kontrollere risikoen. Du må bare vanne når det er nødvendig, ikke mer, ikke mindre. Vi må tenke at et overskudd av vann kan drepe plantene, ikke bare på grunn av selve vannet, men også på grunn av hva det forårsaker (rotkvelning + generell svekkelse = sopp).

Hver gang vi er i tvil vi må sjekke fuktigheten på jordenEnten grave litt med fingrene, sette inn en tynn trepinne eller veie potten når den er vannet og igjen etter noen dager. På samme måte må vi unngå å legge en tallerken under dem, med mindre vi er midt på sommeren og vi har planter som vil ha mye vann (rosebusk, palmer, blomster) i full sol.

Hva er soppene som mest påvirker avlingene?

Plantene de kan bli syke av sopp når som helst, spesielt om sommeren siden det er når vi vanner mer, sammenfallende med økningen i temperaturer, og mange steder, også med tørken. Men uten å innse det, kan vi skape det perfekte miljøet for sopp; derfor er det så viktig å kontrollere risikoen.

I tillegg, hvis vi bor i et område der luftfuktigheten er høy, må vi også sørge for at underlaget eller jorden er porøs, lett og derfor lar røttene luftes godt. På denne måten kan vi redusere risikoen for råte, kanskje ikke helt, men nok til å redde mange avlinger.

Men, Visste du at det finnes flere typer sopp? Sykdommene de forårsaker planter er:

Barrtrær

Barbering av barrtrær er en sykdom forårsaket av phytophthora-soppen (Phytophtora). Det påvirker først røttene, som ikke lenger vil være i stand til å absorbere vann, og derfra går det til grenene og deretter til bladene. Planten vil se trist ut, med løvverket som blir gul til brunt i løpet av dager til noen få uker (avhengig av vær og jordforhold).

Dessverre er det ingen behandling, men det er forebygging. Faktisk kan du forhindre at plantene dine får det ved å:

  • Når du lager en hekk, setter du dem fra hverandre, minst 50 centimeter. Det er viktig for dem at luften kan sirkulere på sidene, siden soppene ikke vil være i stand til å gjøre noe.
  • Du sørger for at jorden drenerer vannet raskt. Hvis det pleier å bli vanntett, er det bedre å installere et avløpssystem.
  • Du utfører forebyggende behandlinger med et spesifikt soppdrepende middel for bartrær (til salgs) om våren og sommeren.
  • Du kjøper ikke syke planter. Hvis de har gulaktige eller tørre blader, er idealet å la dem være i barnehagen slik at de ikke smitter andre.

Botrytis

Botrytis-blader har brune flekker

Botrytis er forårsaket av soppen Botryotinia (eller Botrytis) som råtner frukt og skader bladene uopprettelig. Det påvirker også pærene, som ender med å dø etter hvert som sykdommen utvikler seg.

Det mest synlige symptomet er utseendet til et gråaktig pulver eller form i de berørte delene, i tillegg til et progressivt forfall av planten. Heldigvis, hvis den oppdages i tide, kan den syke delen (hvis den kommer fra luftens del av planten) kuttes med desinfiserte saks og behandles med soppdrepende middel.

Hvis pæren har blitt skadet, vil det være ideelt å kaste alt (pære og jord), siden hvis den for eksempel kastes i hagen, kan den smitte andre planter.

Demping eller død av frøplanter

Pythium kan ødelegge frøplanter

Damping-off er en veldig vanlig soppsykdom i såbed, spesielt trær, men det kan påvirke alle typer planter. Symptomer vises enten i frøene, som råtner, eller når frøplanten vokser, og påvirker røttene og gjør dem ubrukelige. Det viser også en brun flekk i bunnen av stammen, som øker i størrelse etter hvert som infeksjonen utvikler seg.

Det er forårsaket av forskjellige sopp, inkludert Rhizoctonia solani bølge Thielaviopsis basicola. Og til tross for hva det kan se ut, forhindres det ganske enkelt hvis kobber eller svovel tilsettes så ofte (10-15 dager) i såbedet, om våren og høsten. Om sommeren spray spraymidler.

Sooty mold eller fet

Fet i ark

Sooty mold eller fet er en sykdom som dukker opp når det er en ukontrollert angrep av blåkorn, bladlus eller hvitflue. Disse parasittene skiller ut en honningdugg som er veldig attraktiv for soppen, så den utnytter situasjonen.

Det er vanlig i rosebusk og sitrus (appelsin, sitron, etc.). Det er ikke alvorlig, men det gjør planter ganske stygge, siden de ender opp med å ha bladene med «skitt», som ikke er noe mer enn en slags svart skorpe.

For å kontrollere det, må skadedyr først elimineres, for eksempel med kiselgur, neemolje eller kaliumsåpe. Når de er utryddet, kan du behandle med soppdrepende middel, eller rense dem samvittighetsfullt (hvis planten ikke er veldig stor, er det interessant å rengjøre bladene med såpe og vann).

Palmerosa sopp

Den rosa soppen av palmer er en alvorlig sykdom

Den rosa soppen av palmer, hvis vitenskapelige navn er Gliocadium vermoesenii, er en soppart som påvirker, som navnet antyder, spesielt palmer. Et varmt og fuktig miljø er grobunn for denne arten, som vil infisere planten ved det minste tegn på svakhet.

Symptomene er:

  • nekrotiske flekker i inngangs- eller sårområdet
  • rosa pulver utseende i det berørte området
  • tidlig død av bladene

Kan det behandles? Ikke av erfaring. Palmer har bare en vekstguide, og når det sentrale bladet blir smittet, er det fordi guiden er sterkt skadet. Derfor vil det ideelle være å forhindre, med forebyggende behandlinger med kobber eller svovel, og holde plantene godt vannet og luftet.

Mugg

Mugg er en sykdom som kan behandles

Dunkel mugg er navnet på en soppsykdom av familien Peronosporaceae. De påvirker bladene, som først vil ha lysegrønne flekker og deretter brune på oversiden; på undersiden kan de ha gråaktig pulver. Det påvirker også stilkene og fruktene.

Det favoriseres av varme omgivelser, med temperaturer over 25 ° C, så i løpet av den tiden vil det være veldig nødvendig å unngå vanntett. Og hvis symptomer oppstår, må du behandle soppdrepende middel.

Pulveraktig mugg

Plante med pulveraktig mugg

Pulveraktig mugg er en sykdom kjent som pulveraktig mugg forårsaket av sopp fra Erisifaceae-familien. Et slags hvitt eller gråaktig pulver vil dukke opp på bladene til de berørte plantene, med et melaktig utseende., som vil forhindre dem i fotosyntese. Derfor blir disse bladene gule og faller.

Hvis vi bruker mye nitrogenrik gjødsel og / eller dyrker planter i områder med lite lys og dårlig ventilasjon, fremmer vi smitte. Derfor er det viktig at de er riktig ventilert, og at de får den mengden lys de trenger. Hvis symptomer oppstår, må de også behandles med kobber.

Rust

Rust, en soppsykdom

Rust er veldig vanlig på prydplanter. Det overføres av en serie sopper i klassen Pucciniomycetes. Når infeksjonen har skjedd, røde støt eller støt vises på undersiden av bladeneog gule flekker på bjelken.

Å gjøre? Et godt naturlig middel mot denne sykdommen er å bruke Bordeaux-blanding om våren, eller spray soppdrepende midler resten av året.

Vi håper at du nå kan identifisere og behandle plantene dine når de har sopp.