Skip to content

Hvordan kutte en bromeliablomst som blir brun

16 de februar de 2021

Hva gjør du når bromeliad blomst begynner planten å falme og dø? Hvordan bryr du deg om Bromeliads etter blomst?

Spørsmål: Min Guzmania bromeliad plante er ferdig blomstret. Hvordan skal jeg ta meg av det? Patricia, Georgia

Svar: Patricia, noen måneder har sannsynligvis gått siden du fikk din Guzmania-bromeliad.

«Blomsten» er jeg sikker på at den var vakker og tilføyde farge på rett sted. Innendørs får jeg ca 4, noen ganger 5 måneders farge ut av guzmaniaene mine. Det er en grunn til at jeg liker de gigantiske tropiske bromeliaene for innendørs farge.

Din timing er perfekt, siden jeg har en guzmania omtrent klar til å «fjerne» blomsten.

Spørsmålet er «hvorfor blir bromeliablomsten min brun?»

Du har holdt på så lenge du kunne, og nå falmer blomsten. Faktisk blir det stygt, og noen av bladene kan begynne å bli brune. Så la oss svare på spørsmålet ditt: «Guzmania-blomsten er borte, hva gjør jeg nå med planten?»

La oss først legge til noen ekstra spørsmål du trenger svar på:

  • Klipper jeg blomsten av?
  • Dør Bromeliads etter blomstring?
  • Vil Bromeliaden blomstre igjen?

Klipper jeg av bromeliablomster?

Svaret er ja. Anlegget er ferdig med kurset, og uansett hva du prøver:

  • Flytte bromeliaplanter til sterkt lys (ikke direkte sollys) eller et sted med høy luftfuktighet
  • Påføring av flytende gjødsel
  • Repotting i en godt drenert pottejord
  • Plasser anlegget der det får bedre luftsirkulasjon

… du kommer ikke til å få Bromeliad-blomsten til å «henge på.» Bromelia-variantene vi spesifikt fokuserer på er “tankbromeliads” – Aechmeas, Guzmanias og Vrieseas.

Dette er en del av info og stell av bromeliad potteplanter som gjør folk nervøse!

Ta en skarp kniv eller et par av dine favorittbeskjæringssakser – vi liker disse – og klipp av blomsten eller blomsterstengelen så langt ned som du kan i sentralkoppen. Du har kanskje ikke noen farge, men du kan fortsette å dyrke din bromelia-plante.

guzmania-blomstereksponertBlader og blomster fjernet fra planten, lar de nye «valpene» utvikle seg på moderplanten.

guzmania-blomst fjernetBromeliads gjør det best med vann i koppen. For mye vann rundt røttene forårsaker rotrotNår blomsterpinnen er fjernet sammen med noen av bladene, ser rosetten til denne urneplanten ganske deformert og stygg ut, men vær tålmodig! Dette gjør at de nye valpene kan utvikle seg.

Dør bromeliader etter blomstring? Bromeliads Plantepleiekrav

Gjør ingen endringer i bromeliadepleien din. Fortsett å dyrke bromelia-planten din akkurat som du har gjort tidligere. Det er sannsynligvis et godt tidspunkt å gi Bromeliad-bladene en rengjøring med litt rent vann og en myk klut.

guzmania-new-pupAnlegget over tid vil begynne å sette ut nye planter eller det vi kaller «valper» fra basen. Det er en del av Bromeliad-livssyklusen. Disse valpene skal forbli på moderplanten til de når omtrent 1/3 av foreldrenes størrelse – jeg liker å la meg være lenger.

Nå er det også en god tid å flytte planten til noe lysere lys hvis mulig.

Video: Hvordan høste Bromeliad Valper

Video: Hvordan plante Bromelia-valper

Vil Bromeliaden blomstre igjen?

Foreldreplanten vil aldri blomstre igjen for den opprinnelige planten. Den nye «Bromeliad pup» vokser opp og de kan blomstre hvis de får nok pleie og lys. De planter på bildene blomstret en gang på originalen og to ganger fra valper. Planten og dens røtter er fortsatt i den samme potteblandingen – 3 år senere.

Husk at de fleste bromeliaer som produseres i dag, aldri vokser til full størrelse. Når plantene når omtrent 3/4 av sin fulle størrelse blir de “behandlet” eller tvunget til å blomstre og sendes ut.

Behandlingen er ganske enkelt en gass som etylen (som avgis ved modning av frukt) som vil tvinge planten til å indusere en blomst.

I familien Bromeliad finner du mange fantastiske planter for innendørs bruk som kan gi farger til ethvert interiør. Før eller senere som BB King sang “The Thrill is Gone” og de prangende blomstene må gå, men plantene kan fremdeles leve videre og gi deg innendørs grønt.