Skip to content

Hvordan lage bagasjerommet til en bonsai

21 de juli de 2021

Bonsai er trær som når de dyrkes på et brett, klarer å ta oss med til den villeste naturen, der vinden og jorden bestemmer veksten av plantene. Ofte i skog og jungel kan vi finne arter som er litt kortere eller med en mer eller mindre tett krone enn de burde være.

Disse artene ender opp med å være de beste inspirasjonskildene for alle oss som ønsker et vakkert miniatyrtrær. Og også ved å observere dem, vil vi lære å danne stammen til en bonsai, siden det er lett for ideer å oppstå gjennom disse fantastiske plantene. Men, Hvordan definere stilen på treet vårt? Gjennom teknikken for ledninger.

Hvordan koble en bonsai?

Velge riktig ledning

Kablingsteknikken er den mest anbefalte for å forme bagasjerommet på bonsai, men det er også en av de kompliserte. Det er veldig viktig at det gjøres om våren og at avstanden mellom svingene er nøyaktig den samme slik at det for det første ikke skader treet, og for det andre slik at det ikke mister estetikken for mye. Hvordan gjør du det?

Vel først og fremst velg en passende ledning som er mer eller mindre fleksibel og har riktig tykkelse. I jernvareforretninger, så vel som i bonsai-butikker, finner vi to typer ledninger: anodisert aluminium og glødet kobber. Hvis vi er nybegynnere, er aluminium mye bedre, da det er mye lettere å jobbe med. Men uansett hvilken vi bruker, vil vi se at det er forskjellige tykkelser, fra 1 til 8 mm. Det er ikke nødvendig å kjøpe dem alle: 1, 1,5, 2,5 og 4 mm vil være mer enn nok for de fleste jobber.

Kabl bonsai-kofferten

For å koble bagasjerommet kan vi bruke en 4 mm ledning. Vi kutter et stykke lengde som er litt større enn bagasjerommet pluss en tredjedel, og vi setter spissen av ledningen inn i underlaget, på den mindre prangende siden av bonsai. Dermed vil det holdes tett.

Nå mot klokken vi legger ledningen oppover i 45º vinkler til de når begynnelsen på grenene. Når det er sagt, kan vi flytte kofferten til den posisjonen vi ønsker, alltid uten å tvinge den for mye.

Om nødvendig kan en annen ledning legges til, på samme måte som vi har plassert den første. For å gjøre det lettere å rulle den opp, vil vi legge den rett under den første ledningen, og så vil vi snu den, og unngå at de krysser.

Hvor lenge skal ledningen være på plass?

Bonsai med ledning

Avhenger. Som vanlig, eviggrønne planter kan ta omtrent 9 måneder til de endelig tilegner seg den formen vi ønsker; de løvfellende trenger derimot 3 til 6 måneder. I alle fall er det veldig viktig å sjekke det innimellom slik at ledningen ikke forblir merket på kofferten, siden det ellers ville være veldig vanskelig å skjule den.

Vi håper det har vært nyttig for deg 🙂.