Skip to content

Hvordan lage din egen kompost

10 de juni de 2023

Neste gang du pisker opp en barbert gulrot, asparges og eplesalat, vil du kanskje ikke kaste de gulrottoppene, epleskallene og aspargesstilkene i søpla. Sett dem i stedet til side for kompostering. Takket være magien til mikroorganismer kan matrester på magisk vis forvandle seg fra søppel til næringsrik mat for jord med bare noen få enkle trinn. Ikke bare er den resulterende komposten en stor fordel for hagen eller potteplantene dine, men den vil også holde matrester borte fra søppelfyllinger – det er det vi kaller en vinn-vinn-situasjon.

Hva er kompostering?

En haug med blader, greiner og annet hageavskjær vil til slutt brytes ned i en prosess som kalles langsom eller kald kompostering. Med varmkompostering – som skjer når du skaper optimale forhold for organismene som er ansvarlige for forfall ved å gi dem den rette blandingen av luft, vann og karbon- og nitrogenrike næringsstoffer – varmes haugen raskt opp og leverer ferdig kompost på bare noen få måneder. Kompostering er en naturlig prosess som omdanner organiske råvarer til et verdifullt jordforbedringsmiddel. I tillegg til å være bra for hagen din, letter kompostering belastningen på søppelfyllingen, ettersom du resirkulerer hage- og kjøkkenavfall hjemme i stedet for å sende det til søppelfyllingen.

kompostering

Hvordan begynne å kompostere

Du kan lage kompost i en frittstående haug eller bruke en innhegning, slik som vist nedenfor. Uavhengig av metodene, er det grunnleggende ved kompostering de samme.

Samle og tilbered ingredienser

Du trenger omtrent dobbelt så mye (i volum) brunt stoff som grønt stoff. Brunt stoff (tørre blader, høy, sagflis, flis, treaktig beskjæring) inneholder mye karbon. Grønt stoff (gressklipp, frukt- og grønnsaksrester, kaffegrut) inneholder mye nitrogen. Unngå alvorlig syke eller insektinfiserte planter, kjøtt, bein, ugress med frø og flerårig ugress som kan overleve kompostering. Riv eller kutt store, grove materialer i mindre biter for å fremskynde komposteringsprosessen. Mens du lager mat på kjøkkenet, samle alle frukt- og grønnsaksrester, fra bananskall til aspargesstilker til visnet salat. Til og med eggeskall, teposer og kaffegrut kan komposteres. Matrester kan du oppbevare i en pose i fryseren eller bak i kjøleskapet eller i en beholder med tettsittende lokk som går på benkeplaten eller under vasken. Det er en enkel måte å unngå lukt og sørge for at skrapene dine ikke tiltrekker seg insekter. I tillegg til matrester, kan avskårne blomster, gressklipp, tørkede blader og kvister, planteavskjær, ugress som ikke har gått til frø, maisstilker, bølgepapp, kaffefiltre og strimlede aviser også gå til komposthaugen. Det er imidlertid noen ting som ikke kan gå i komposthaugen. No-nos inkluderer kjøtt og fisk, bein, meieriprodukter, olje, smør, matfett og mat tilberedt med olje, meieri og kjøtt. Du kan kompostere kjæledyravfall også, men det bør gjøres separat. USDA har en grundig veiledning om komposteringsprosessen for kjæledyravfall.

Finn det perfekte stedet

Finn et lite hjørne av hagen din for en komposthaug. Du trenger omtrent tre kvadratmeter plass, ideelt sett med litt skygge slik at den ikke tørker ut for raskt og anstendig drenering, slik at den heller ikke forblir for våt. Alternativt kan du hente en lukket kompostbeholder på nettet eller hos din lokale jernvare- eller hagebutikk. Bruk hønsenetting eller gjerde for å beskytte søppelbøtta mot dyr som vaskebjørn (eller til og med naboens hund).

Bygg haugen

Legg ned et 4- til 8-tommers lag med brunt materiale, og legg deretter til et lag med grønt materiale, omtrent 2–4 tommer dypt (lag med gressklipp skal bare være 2 tommer dypt). Legg på et nytt lag med brunt materiale, og dryss haugen med vann. Bland disse tre første lagene med en spadegaffel. Fortsett å legge til lag, vanne og blande. For å sikre at komposten din er på den tørre siden og ikke en fuktig sump, må du alltid ha flere brune enn grønne i blandingen.

Snu haugen

Husholdningsavfall blir til kompost ved hjelp av karbon- og nitrogenelskende mikroorganismer. For å hjelpe dem med å gjøre jobben sin, må du regelmessig snu komposten din. Dette slipper inn luft som er viktig for det harde arbeidet mikroorganismene gjør for å gjøre skrap til god, næringsrik jord. Bruk en spadegaffel eller høygaffel til å stable haugen på nytt, omfordel den slik at materialene opprinnelig på utsiden flyttes til haugens sentrum, hvor de vil bli utsatt for høyere varme. Om nødvendig, tilsett vann; haugen skal være fuktig som en oppvridd svamp. Ved å legge til en og annen spade med gammel gjødsel eller ferdig kompost gir haugen en dose ekstra næringsstoffer og mikrober og fremskynder nedbrytningen. Snu haugen ukentlig, hvis mulig, til den ikke lenger genererer intern varme og de fleste materialene har dekomponert. I varmere måneder kan du finne deg selv med litt vakker kompost om to måneder, i kaldere måneder kan det ta opptil seks før alle kompostkomponentene brytes ned. Vanligvis, jo mer kompost du har, jo raskere vil hele prosessen gå. Så hvordan vet du om det fungerer? Vel, hvis komposten din lukter vondt, må blandingen av brunt og grønt sannsynligvis justeres litt. Stinkende kompost betyr vanligvis at den brytes ned i stedet for kompostering, så legg til litt ekstra brunt materiale for å hjelpe det å tørke ut. God kompost lukter jordaktig, ikke søppel. Når komposten din er frodig brun og er ganske jevn i farge og tekstur, er den klar til bruk. Tips: Hvis du ikke trenger mye kompost til den mindre hagen din, men likevel ønsker å hjelpe lokale gartnere og planeten, samler mange bondemarkeder og samfunnshager inn matrester. Noen byer og fylker henter også kompost ved siden av. Kontakt din lokale regjering eller besøk CompostNows nettsted, som viser deltakende tjenester rundt om i landet, for å lære mer.

kompost

Typer kompostere

Det gjør du ikke trenge en innhegning for komposthaugen din, men mange gartnere liker å bruke en for å fremskynde komposteringsprosessen og holde rotet inne. Her er noen kompostere du kan lage eller kjøpe:

Trådsylinderkomposter: For å lage ditt eget enkle kompostoppbevaringssystem, bøy en lengde med trådgjerde inn i en sylinder som er omtrent 3 eller 4 fot høy og 4 fot i diameter. Fest ledningen med lengder av wire, hyssing eller glidelås. For å snu haugen, løft sylinderen og flytt den til den ene siden, og gaffel deretter materialene tilbake i den. En trådsylinderkomposter er en super kostnadseffektiv måte å starte kompostering på.

Tre-boks komposteringssystem: I denne typen system inneholder den venstre søppelkassen nytt grønt og brunt materiale; den midtre inneholder delvis nedbrutt materiale; den høyre søppelkassen rommer nesten ferdig eller ferdig kompost. Vend materialet i hver søppel ukentlig, flytt nedbrutt materiale til høyre. Du kan enten kjøpe et treromssystem eller lage ditt eget ved å bruke rimelig trelast eller paller.

Kontinuerlig komposter for statisk beholder: Blant typene kommersielt tilgjengelige kompostsystemer er den statiske binkomposteren. De har vanligvis et lokk på toppen hvor du legger alt det organiske materialet ditt og deretter en luke eller dør nederst som du kan åpne og øse ut kompostert materiale. Du trenger ikke snu materialet i denne typen komposter, men prosessen kan ta litt lengre tid. Av og til lufting med en spadegaffel kan sette fart på ting.

Tumbling Composter: Disse roterende komposterne i trommelstil gjør det enkelt å blande avfallet ditt og tilføre luft som forbedrer komposteringsprosessen. Disse komposterne er vanligvis på et stativ som gjør dem lette å få tilgang til uten å bøye seg. Ulempen er at fordi det er et lukket system, kan ikke nyttige mikrober og meitemark hjelpe prosessen. Du kan heller ikke legge til materialer gjennom hele komposteringsprosessen og de har noe begrenset kapasitet.