Skip to content

Hvordan lage en hjemmelaget bladkompost?

7 de juli de 2021

Slik at en plante kan vokse godt det må betales regelmessig gjennom vekstsesongen, som de, som dyr, ikke bare må «drikke» vann, men også «spise» hvis de skal overleve. Hvis vi ikke gjorde det, kunne vi ha det vakkert i et par år, men når substratet går tom for næringsstoffer, vil planten svekkes og bli syk.

I tillegg til å være tilrådelig å gjødsle ved å fortynne gjødsel i vann og deretter vanne, er det også veldig interessant å gjødsle bladene. Men, Hvordan lage en hjemmelaget bladkompost?

Hvorfor er løvgjødsel viktig?

Plantelivet begynte i havene. De første plantene som dukket opp, alger som ikke har noe rotsystem, må ha absorbere næringsstoffer gjennom bladene. Denne funksjonen har ikke gått tapt. Faktisk absorberer de gjødselen raskere gjennom bladdelene enn gjennom røttene, siden den kommer raskere inn i plantenes kropp siden den er veldig løselig.

Av denne grunn, bladgjødsel er et veldig effektivt middel for å rette opp mangler i mikronæringsstofferslik som jern, mangan, kalsium, sink eller kobber.

Hvordan lage en hjemmelaget?

Brennesle er bra for å lage bladgjødsel

Oppskrift nr. 1: for å stimulere vekst

Du må:

 • Urtica dioica (brennesle): 20 gram hvis den er tørr, eller 100 gram hvis den er fersk.
 • En bolle
 • 1 liter vann
 • Skje, eller noe å røre

Trinn å følge:

 1. Tilsett først vannet og neslebladene i bollen.
 2. Etterpå, og en gang om dagen i 15 dager, må den fjernes.
 3. Endelig er den klar og kan påføres tidlig på morgenen.

Oppskrift nr. 2: for å stimulere blomstring

Du må:

 • 4 store bananskall
 • 2 ss sukker
 • 1 liter vann
 • Gryte i rustfritt stål

Fremgangsmåte å følge:

 1. Først blir alle elementene introdusert i potten.
 2. Etterpå kokes de i 5 minutter.
 3. Til slutt fortynnes en del av denne gjødselen med to deler vann for vanning, og den påføres.

Når påføres bladgjødsel?

Bladgjødsel, enten hjemmelaget eller kjøpt, kan påføres når plantene viser symptomer på ernæringsmangel, det vil si når disse symptomene blir sett:

 • Gule blader med grønne nerver: Det forekommer mye i acidofile planter som japanske lønn, azaleaer eller kamelia, blant andre, som dyrkes i underlag med en pH på 7 eller høyere og blir vannet med kalkholdig vann. Det skyldes mangel på jern.
 • Gamle blader begynner å bli gule fra tuppen og innover (ikke å forveksle med bladens aldring eller med overdreven vanning): det er vanlig, spesielt i palmer, spesielt de av Syagrus-slekten som den fjærete kokosnøtten tilhører, som dyrkes i leirejord. Det skyldes mangel på magnesium.
 • Unge blader begynner å bli gule: Det er også vanlig i palmer. Det skyldes mangel på mangan.
 • Små, deformerte blader: hyppig i planter dyrket i sure jordarter som trenger å vokse i kalksteinsjord. Det skyldes mangel på kalsium.
 • Eldre blader blir rødlige eller gulaktige, mister farge: det er på grunn av mangel på nitrogen, en av de viktigste næringsstoffene for planter.
 • Blader med korkede tips: Hvis du også merker at det produserer færre blomster og frukt, er det fordi det mangler kalium, et annet av de viktigste næringsstoffene.
 • Dårlig produksjon av nye blader: dette symptomet kan være på grunn av mangel på fosfor, et annet av de viktigste næringsstoffene i planten.

Hvordan påføres bladgjødsel?

Bladgjødsel påføres ved sprøyting

Bladgjødsel, som navnet antyder, er en væske som påføres på bladene, selv om den også kan påføres de grønne stilkene. Måten å gå videre på er å fjerne sprøyten / sprøyten når den er full, og deretter spray / spray på planten.

Men Det er viktig at det ikke gjøres hvis solen skinner direkte på den tiden, heller ikke på vindfulle dager ettersom vinden selv ville tørke bladene, og dermed redusere kompostens effektivitet.

Kjenner du andre oppskrifter på bladgjødsel?