Skip to content

Hvordan løse vanlige Crepe Myrtle-problemer fra sykdommer til skadedyr

7 de mai de 2023

For levende sommerfarger er det få blomstrende planter som kan konkurrere med crepe myrten (Lagerstroemia indica). Bare se deg rundt i nabolaget ditt. Nesten hver eneste gate i sør er kantet med disse blomstrende trærne fra midten av juni til midten av august. Det er mye å elske med dem: De vokser nesten hvor som helst, er enkle å vedlikeholde og er tilgjengelige i alle former, størrelser og alle nyanser av rødt, hvitt, lilla eller rosa. Selv om crepe myrtles (også referert til som en crape myrtle eller crapemyrtle) er praktisk talt vedlikeholdsfrie, kan det oppstå problemer. Mange kan unngås ganske enkelt ved å sørge for at du har valgt en crepe som er hardfør nok for området ditt, får mye lys og har god plass til å vokse. Men selv den beste forberedelsen forhindrer ikke noen vanlige crepemyrtproblemer som kan oppstå. Les videre for problemene vi hører mest om og hvordan du løser dem.

Sotet mugg

Hva det er: Sotmugg er en sopp som dekker bladene og ser ut som om du nettopp har sprayet crepemyrten med asfalt. Soppvekst finner sted fra vår til tidlig høst.

Hva forårsaker det: Også kalt svarte muggsopp, er sotede muggsopp forårsaket av flere arter av sopp. Men i stedet for å spise på selve planten, vokser sotmugg faktisk på klissete honningdugg som skilles ut av sugende insekter som bladlus, skjell og hvitfluer som gjøre lever av bladene. Så hvis du har fått sotet mugg, har du også et insektangrep. Noen saftsugende insekter fordøyer ikke plantesaften helt. Den ufordøyde delen skilles ut som en søt, klebrig væske kalt honningdugg. Hvis det dannes store mengder honningdugg på trær, kan fortau og andre overflater nedenfor bli belagt med det og den sotede muggsoppen som følger. Maur øker problemet ved å samle og pleie insekter som skiller ut honningdugg, som bladlus, skjell og mellus. De melker insektene for honningdugg, som de tar tilbake til andre maur for å få mat. Maur overfører også honningdugg-utskillende insekter fra plante til plante.

Hva det gjør: Fordi den sotede muggsoppen lever av insektsekret og ikke selve planten, hvis du gnir et blad dekket av sotet mugg, vil du vanligvis finne et grønt og sunt blad under. Men et ekstremt kraftig angrep kan blokkere sollys fra å nå bladene, som kan gulne og falle for tidlig.

Forebygging, behandling og kontroll: Bli kvitt insektene og den svarte muggen vil gå med dem. Se etter bladlus, skjell eller bladhopper, som skiller ut den klissete honningduggen som sotet mugg vokser på. Kontroller disse insektene ved å sprenge dem av med vann eller ved å spraye dem med insektmiddelsåpe, hagebruksolje, neemolje eller Natria Multi-Insect Control. Alle disse er trygge, naturlige produkter tilgjengelig i hjemmet og hagesentre. På små planter, tørk eller vask av formene med en liten svamp og vann. På store trær, bruk en slangesprøyte for å vaske av formen.

Ord til forsiktighet: Spruting av regn eller vann kan spre soppen til andre planter, så behandle alle plantene dine for insekter og ikke bare de som for øyeblikket har et problem med sotet mugg. På den måten hvis soppsporer reiser med vanndråper, er det mindre sjanse for at de vil vokse andre steder.

Mugg

Hva det er: Mugg er en filmaktig, hvit sopp som vokser på blader og blomsterknopper. Runde, hvite flekker på øvre bladoverflater utvider seg og smelter sammen, og dekker begge sider av bladene.

Hva forårsaker det: Pulveraktig mugg trives der kjølige netter følger varme dager. Utilstrekkelig sollys og dårlig luftsirkulasjon fremmer utvikling. Det finnes mange forskjellige muggsopper. Soppsporene overvintrer på frukttrær. Om våren begynner soppen å vokse, og sporer frigjøres for å reise på vinden til unge blader.

Hva det gjør: Blader infisert med mugg vil bli gulaktige eller brune. Ny vekst kan være forkrøplet, krøllet og forvrengt. Frukt faller tidlig eller er dverg. Blomsterknopper faller uten å åpne seg.

Forebygging, behandling og kontroll: Når du oppdager et utbrudd av pulveraktig mugg, spray løvet i henhold til instruksjonene på etiketten på forsommeren med neemolje, hagebruksolje, Natria Disease Control, Daconil eller Immunox. De tre første er naturlige produkter. Du må sannsynligvis spraye mer enn én gang. Selv om det ikke vil hjelpe med din eksisterende crepe myrtle, bør du tenke på å plante en annen i fremtiden, velg en muggbestandig variant for å redusere sjansene for å ha et problem med pulveraktig mugg. Nesten alle de nyere er resistente, inkludert de som er oppkalt etter stammer av indianere, som «Acoma», «Arapaho», «Catawba», «Comanche», «Natchez», «Sioux», «Tonto» og « Zuni.» «Dynamitt», «Early Bird», «Pink Velour», «Red Rocket» og «Miami» motstår det også. For å forhindre at mugg oppstår, gi plantene tilstrekkelig lys og luftsirkulasjon. Reduser spredningen ved å kutte ned på nitrogengjødsel, og plukke av og ødelegge infiserte blader og blomster.

Cercospora bladflekk

Hva det er: Cercospora er en bladflekksopp som tidligere var ganske uvanlig, men som ikke er det lenger. Den nesten universelle plantingen av crepemyrter i sør har gjort det lett for denne soppen å spre seg.

Hva forårsaker det: Denne soppen liker lune områder hvor brisen er blokkert og løvet forblir vått i lange perioder. Ett tre jeg plantet foran huset blir spist opp av bladflekk hvert år, mens det som vokser midt på plenen knapt blir rørt.

Hva det gjør: Heldigvis er denne sykdommen ikke skadelig for den generelle helsen til crepe myrten, men den kan hemme plantens vekst. Du vil vite om crepemyrten din har det hvis det dannes brune flekker på de nedre bladene midt på sommeren. Infiserte blader utvikler høstfarge for tidlig og faller, noe som forkorter deres prangende sesong.

Forebygging, behandling og kontroll: Fjern de flekkete bladene så snart du ser dem. Gi treet en god spray ned for å vaske bort eventuelle gjenværende sporer. Denne soppen sprer seg lett, så det er viktig at du er årvåken med å rake opp og kvitte seg med infiserte blader som har falt. Det vil forhindre at soppen gjeninfiserer treet ditt eller andre i nærheten. Spray treet med Daconil, Immunox eller Natria Disease Control jevnt på alle sider når flekker begynner å vises for å forhindre ytterligere skade og avverge soppen. Noen nettsteder hevder at visse valg er motstandsdyktige, for eksempel «Apalachee», «Sioux», «Tonto», «Tuscarora» og «Tuskegee.» Jeg er imidlertid i tvil, for den som blir slukt hvert år er «Sioux.» Det beste alternativet er å forhindre utbrudd ved å plante crepemyrter på åpne, solrike steder der luften sirkulerer fritt.

Bark Scale

Hva det er: Crepe myrtle bark-skala er et invasivt insekt i familien til Eriococcidae og har et utseende som ligner på melbugs. De kan finnes samlet i grener, beskjæringssteder og under løs bark. Du finner dem på alle deler av crepe myrten, men sjelden på bladene.

Hva forårsaker det: Barkskala er en relativt ny skadedyr i det sørøstlige USA. Den trives godt når crepemyrter plantes i skyggefulle områder.

Hva det gjør: De dreper sjelden crepemyrter, men produserer honningdugg som vokser svart sotet mugg. Denne svarte mold kan være helt dekke løv grener og stammer. De kan forårsake hemmet vekst og redusere størrelsen og mengden av blomster.

Forebygging, behandling og kontroll: Crepemyrter dyrket i full sol har mindre angrep enn de som dyrkes på skyggefulle steder. Mealybug-ødeleggere er effektive i å kontrollere barkskala. Den mest effektive kontrollen er en dinotefuran-jorddynking om våren. Spray trærne på sensommeren med en blanding av bifentrin og 2 % hagebruksolje (dvs. 5 spiseskjeer hagebruksolje per gallon vann).

Asiatiske Ambrosia biller

Hva de er: En liten inntrenger truer nå fersken, plomme, pære, pecan og mange andre trær i sør: den asiatiske ambrosiabillen (Xylosandrus crassiusculus). Mindre enn ¼-tommers lang og sylindrisk i formen, er den mørkebrun, rødbrun eller svart og kan ha avhullede vingedeksler. Den kom inn i dette landet i 1974 nær Charleston, South Carolina. Siden den gang har den asiatiske ambrosiabillen spredt seg til North Carolina, Georgia, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana og Texas.

Hva de gjør: Disse bittesmå billene angriper både stressede og sunne planter. Mens biller er tilstede det meste av året, skjer stor aktivitet i mars. Hunnene borer seg inn i stengler, greiner eller stammer av unge trær. De legger egg inne og introduserer en sopp (ambrosia) som de mater ungene sine med. Hunnene forblir med ungene til de modnes og forlater treet. Klekkende hunner parer seg før de forlater treet for å angripe en ny vert. Soppen tetter plantens vanntransportsystem, noe som resulterer i at den visner. Det er mye lettere å oppdage billens tilstedeværelse enn selve insektet. En avslørende ledetråd er en hvit, tannpirkerlignende pigg av kjedelig støv som stikker ut omtrent 1 ½ tommer fra stammen. Grener visner og dør tilbake.

Forebygging, behandling og kontroll: Du kan redusere stress på planter ved å sørge for at de vannes riktig, befruktes årlig og holdes fri for sykdom. Unngå å såre dem. Når flere biller har invadert planten, er insektmidler ikke effektive. Beskjær og ødelegg infiserte lemmer. Det er best å fjerne et tre med alvorlig skade på hovedstammen. For forebygging, spray stammer av mottakelige planter i nærheten grundig med diazinon, endosulfan (Thiodan) eller klorpyrifos (Dursban).

Japanske biller

Hva de er: Japanske biller er et ikke-innfødt invasivt skadedyr. Voksne japanske biller er omtrent ½ tomme lange og er kobberbrune i fargen med metalliske grønne hoder.

Hva de gjør: De dukker opp og lever fra mai til august på blomstene og bladene til mange planter, inkludert crepemyrter. Både den voksne og larvene til den japanske billen kan forårsake omfattende skade. Larvene spiser først og fremst grasrøtter, men kan også livnære seg på røttene til unge crepemyrtrær.

Forebygging, behandling og kontroll: Ikke-kjemisk kontroll kan gjøres ved å håndplukke de japanske billene fra treet og slippe dem i såpevann. Dette er en fin måte å holde 7 til 14 år gamle barn opptatt om sommeren. Jorddynking av imidacloprid om våren vil i stor grad redusere skadene fra japanske biller og vil som systemisk vare lenger for å forhindre fremtidige angrep av ytterligere skadedyr. En flytende spray av Sevin er også effektiv

Bladlus

Hva de er: Crape myrtle bladlus er en myk kropp insekt som er blek gulaktig-grønn i fargen med svarte flekker på magen. De varierer i lengde fra 1/16 til ⅛ tomme lange.

Hva de gjør: Bladlus suger plantesaften ut av bladene som forårsaker to skadelige effekter. Den ene er at som bladlusfôr skiller de ut en sukkerholdig væske kalt honningdugg som kan dekke bladene fullstendig. Denne honningduggen er mat for den sotede muggsoppen som kan redusere estetikken til crepemyrten. Når bladlusen spiser, sprøyter den spytt inn i bladet. Spyttet får gule flekker til å utvikle seg på bladet.

Forebygging, behandling og kontroll: Bladlus er mottakelig for insektmidler som insektdrepende såper og hagebruksoljer. Et annet alternativ for å håndtere bladlus på crape myrtles er å bruke en av de jord-påførte imidacloprid produktene. Det er mange rovinsekter som lever av bladlus, for eksempel marihønebiller og grønne snørevinger, så unngå å sprøyte bredspektrede insektmidler som vil ødelegge disse nyttige insektene.

Andre vanlige problemer og løsninger

Mangel på blomster: Uansett hvor du bor i sør, burde crepemyrtene dine ha blomstret om sommeren. Hvis crepemyrten din ikke har blomstret, er det mest sannsynlig på grunn av en av tre årsaker:

  1. Planten din er rett og slett for liten til å blomstre. Gi det tid.
  2. Planten din får ikke nok sol. For lite sol kan redusere blomstringen eller hindre treet i å blomstre i det hele tatt. Vurder å transplantere for å flytte crepe myrten til et sted hvor den vil trives.
  3. Noen crepemyrter blomstrer bedre enn andre. Du har kanskje en slacker. I så fall bør du vurdere å erstatte den med en annen langblomstrende variant, for eksempel «Enduring Summer», «Summerlasting», «Zuni» eller «Sioux».

Dårlig beskjæring (aka «Crepe Murder»): Ikke kutt de store crepemyrtene dine til stubber hver vår. Dette ødelegger den naturlige formen og oppmuntrer til vekst av grener som er for svake til å holde oppe blomstene. Se Hvordan beskjære Crepe Myrtle for en trinn-for-trinn guide for hvordan du former myrten din som en proff.