Skip to content

Hvordan løvfellende planter overlever om vinteren

9 de juli de 2021

Blader er veldig viktige for planter: uten dem kunne de ikke fotosyntetisere og derfor vokse. Men det er noen som bor i områder der vinterklimaet er for kaldt, som har måttet utvikle en veldig nysgjerrig strategi for å overleve: slipp sine dyrebare blader.

Disse delene er veldig delikate og skjøre, så det vil være enormt sløsing med energi å opprettholde dem i vintersesongen. Men, Hvordan overlever løvplanter om vinteren?

Hvordan kan bladløse planter holde seg i live om vinteren?

Gammelt løvtre uten blader om vinteren

Når du for eksempel ser på et tre uten blader, kan du umiddelbart tro at det er tørt; ikke forgjeves, hvis den ikke har blader … hvordan kan den puste? Vel, overraskende nok, gjør det det klarer å holde seg i live takket være svampete vevsporer som kalles lenticels finnes både i stammen og i grenene av planter med sekundær vekst, det vil si i de der det er to laterale meristemer (de er vev som er ansvarlige for vekst), som øker kofferdiameteren mer enn lengden.

Når grønnsaksvesenet har gått tom for blader, lentiklene tar seg av alt. Uten dem kunne de ikke utveksle gasser mellom atmosfæren og det indre av skorpen, og kunne derfor ikke overleve vinteren i løpet av en sesong der mangel på lys, lave temperaturer, snø og hagl satte dem på prøve. Til resten av dyrene og plantene som lever i åker og skog.

Så det, mens det ytre utseendet til planten ser ut til å indikere at den sover, er det indre av stammen og grenene hektisk aktivitet å kunne fortsette med respirasjon og syntese av enzymer som vil stimulere veksten av knoppene når tiden begynner å forbedre seg.

Hva er linser?

Tre uten blader

Lenticels De er ujevnheter som finnes både på kofferten og på grenene. Disse har et hull som gasser byttes ut gjennom, og ved hvilke planter kan utføre både respirasjon og svette.

Størrelsen varierer avhengig av art: noen er store, for eksempel Prunus serrulata, men mesteparten av tiden blir de ubemerket, siden fargen kan være hvit, krem ​​eller gul, farger som grenene og koffertene også pleier å ha. De ser faktisk bare bra ut når kofferten er mørkere.

Hva kjennetegner løvplanter?

Løvfellende trær mister alle bladene på et eller annet tidspunkt i året

Løvfellende eller løvfellende planter er de som mister alle bladene en gang på året. Denne tiden varierer veldig avhengig av klimaet, så for eksempel i de tørre tropene vil vi se at de mister dem like før den tørre årstiden, siden hvis de holdt dem, ville de miste en slik mengde vann at deres overlevelse ville være på Fare.

Tvert imot, i tempererte regioner, der årstidene er godt merket og hvor vintertemperaturen faller under 0 grader, slutter mange arter å mate bladene sine, forårsaker død og påfølgende fall.

Men selv om det er vanskelig å tro, er dette ikke et totalt tap, verken for tropiske planter eller for de som lever i tempererte eller kalde soner. Bladene når de faller til bakken, brytes ned og frigjør næringsstoffene som ble brukt til å skape dem. Mye av disse næringsstoffene vil bli absorbert av røttene, som vil bli brukt igjen av planten, for eksempel for å skape nye blader.

Eksempler på løvfellende planter

Det er mange arter som mister bladene sine en gang på året, for eksempel følgende:

Adansonia digitata

Baobab voksenprøve

Kjent som baobab, er det et tre innfødt sør for Sahara, i Afrika, som når en høyde på 25 meter og en koffert på mer enn 40 meter i omkrets. Bladene er sammensatte, med en vakker grønn farge, som faller før den tørre årstiden. Det motstår ikke frost.

Delonix regia

Utsikt over flamboyan

Kjent som flamboyán eller chivato, det er et tre innfødt til Madagaskar det når en høyde på 12 meter. Kronen er parasoll, sammensatt av pinnate blader som kan falle før den tørre årstiden, eller hvis den dyrkes i tempererte klimaer om høsten. Den motstår svak frost ned til -1 ° C.

Fagus sylvatica

Prøve av Fagus sylvatica 'Atropurpurea'

Kjent som vanlig bøk, er det et tre innfødt til Europa som når en høyde på opptil 40 meter. Kronen er avrundet og veldig tett, sammensatt av grønne, lilla eller brokete blader, avhengig av sorten og / eller sorten som faller om høsten-vinteren. Motstår opptil -18 ° C.

Prunus dulcis

Prøve av Prunus dulcis eller mandeltre

Kjent som mandeltre, det er en busk eller et lite tre som er hjemmehørende i Middelhavsregionen når en høyde på 5-6 meter. Den har en ganske forgrenet krone, noe åpen, med grønne, lanseformede blader som faller høst-vinter. Motstår opptil -7 ° C.

Fant du det interessant?