Skip to content

Hvordan lufte jorden fra en gryte

8 de juli de 2021

Røttene, for å kunne utvikle og absorbere næringsstoffene som planten trenger, må vokse på en mer eller mindre løs mark. En jord som er kompakt, forhindrer at vann når dem, og oppnår dermed at de tørker ut litt etter litt.

For å forhindre at dette skjer med deg, skal vi forklare i Gardening On hvordan luftes jorden fra en gryte.

Hvordan luftes landet?

Luft jorden i pottene dine

Både overflødig vann og en veldig kompakt jord er veldig skadelig for røttene, siden de trenger både fuktighet og et relativt lett og løst underlag, som tillater luftsirkulasjon mellom jordkornene som danner det. Uten den luften, det vil si uten den oksygeneringen, kan ikke vekst forekomme.

Så hvordan får vi avlingene til å vokse godt?

Bruk et underlag som har god drenering

Det er det viktigste. Hver plante trenger et spesifikt substrat, som vi forklarer i denne artikkelen, For å få dem til å vokse riktig, uten problemer, Det er veldig viktig å hjelpe den ved å plante den i en gryte med et underlag som lar vannet renne.. Således, for eksempel, hvis vi har kaktus eller andre typer sukkulenter, er det mest tilrådelige å bruke svart torv med perlit i like deler, eller til og med pimpstein; i stedet vil hagebrukere foretrekke svart torv blandet med litt organisk kompost.

For ytterligere å forbedre drenering er det verdt å legge til et første lag med vulkansk leire eller leirstein i pottene, før du fyller dem med sutratene vi har valgt.

Hvis jorda er veldig kake, bruk en gaffel

Når jorda i pottene blir så kakede eller komprimerte at den ikke tillater vann å passere gjennom, alt du trenger å gjøre er å plukke opp en gaffel og røre den forsiktig. Nå, hvis det er en liten plante og / eller med delikate røtter, som bartrær eller palmer, er det ideelle å ta potten og plassere den i en bøtte med vann til vi ser at den har blitt gjennomvåt.

Hvordan vite om den er kaket?

Vanningsvannet må tjene til å rehydrere røttene, og for dette må det være tilgjengelig for de ovennevnte. Hvis du ser at når det vannes går det sidelengs, i stedet for å bli absorbert av jorden, vil dette være en klar indikasjon på at jorden har blitt veldig kompakt..

Kontroller risikoen

Pottekaktus vil ha lite vanning

Det antas ofte at jo mer vann en plante får, jo mer og bedre vil den vokse, men virkeligheten er det hvis vi vanner for mye, er det vi skal oppnå at dets røtter drukner. Du må ha dette i bakhodet og vanne bare når det er nødvendig, og unngå vannforsyning, men fukter all jorda godt.

Når skal du vanne plantene?

Vanning er den viktigste oppgaven du skal gjøre når du dyrker planter, selv om det bare er en. Men det er også det mest kompliserte, a priori, for å dominere siden avhengig av flere faktorer (plassering, klima, type underlag, så vel som vannbehovet til planten), vil det være nødvendig å vanne mer eller mindre.

Som vanlig, du må vite at om sommeren vil vanningsfrekvensen være høyere enn resten av året, fordi jorden mister fuktighet raskere. Også planter dyrket innendørs vil kreve færre vanninger per uke enn de som dyrkes utendørs. Så med utgangspunkt i dette, det anbefales sterkt å kontrollere fuktigheten i jordenEnten med en digital måler eller helst med en tynn trepinne. Hvis planten er i en stor gryte, omtrent 20 centimeter i diameter eller mer, kan du velge å sette inn en finger, eller grave litt på den ene siden.

Husk at hvis du har en tallerken under, må du fjerne overflødig vann 20-30 minutter etter vanning. Det samme hvis du har det inne i en gryte uten hull. Og det er at hvis røttene er i konstant kontakt med det stillestående vannet, vil de råtne.

Hvordan vanne?

I prinsippet, Det må alltid vannes ved å lede vannet til bakken, prøver å gjøre det godt hydrert, men det er unntak. For eksempel er det å foretrekke fremfor å vanne frøplanter ved å bruke skuffemetoden, ellers kan frøene og / eller frøplantene ende opp med å søle ut av beholderen.

Et annet unntak er semi-akvatiske planter eller planter ved elvebredden, for eksempel siv eller calla liljer, som du kan legge en plate under og fylle den hver gang den er tom (også rengjør den fra tid til annen for å unngå forurensning). .

Ting IKKE å gjøre

Ta vare på blomstene dine ved å plante dem i potter med underlag som drenerer godt

Det er en rekke ting som vi kan ta som «norm» eller «skikk», og som ikke er veldig gunstige for planter. Disse er:

  • Spray / tåke forlater daglig: Selv om det er sant at planter som anses innendørs, trenger høy luftfuktighet, er det mer tilrådelig å kjøpe en luftfukter eller legge beholdere med vann rundt seg enn å spraye bladene, spesielt om høsten og vinteren. Hvorfor? Fordi bladene har vanskelig for å absorbere vann så «raskt» som røttene, og de råtner lett hvis de er konstant våte.
  • Bruke vann uten å vite om det er bra for planter eller ikke: det beste er regnvann, så lenge det ikke er forurenset; Men hvis du har problemer med å få det, kan du velge å bruke vann til konsum, destillert (til rovdyr og orkideer), eller fra springen blandet med noen dråper sitron eller eddik for å redusere pH-verdien (ideell for acidofile planter).
  • Vann med sol eller direkte lysEnten det er en plante som er utenfor eller en som ligger ved siden av et vindu, skal de aldri vannes midt på dagen eller når lyset treffer dem. Gjør det ved solnedgang eller første om morgenen; På denne måten vil du forhindre at de blir «brent».
  • La dem ligge i en gryte uten hull: vi kommer ikke til å benekte det: keramiske eller terrakottapotter uten hull er dyrebare, men de kan bli en dødsdom (unnskyld uttrykket, men det er bare det) for de aller fleste planter. Bruk potter med dreneringshull, og hvis du vil legge en tallerken under dem, men husk å fjerne overflødig vann 30 minutter etter vanning.

Hvordan legge jord til en gryte?

I løpet av månedene er det normalt at potten mister jord gjennom dreneringshullene. Så du må kanskje legge til litt, men hvordan? Det er veldig enkelt: fra toppen. Ta en håndfull med jordblandingen som du allerede har brukt til den aktuelle planten, og fyll den ut til den er nesten full.

Til slutt trenger du bare å vanne.

Hvordan fornye pottejorden?

De fleste planter har et delikat rotsystem, som ikke må manipuleres under transplantasjon. Jorda går imidlertid tom for næringsstoffer fra det øyeblikket røttene begynner å absorbere dem. Med mindre den gjødsles regelmessig, vil veksten før eller siden stoppe.

Av denne grunn kan vi noen ganger fornye jorden, for eksempel når det gjelder kaktus og andre sukkulenter. Måten å gjøre det på er som følger:

  1. Først blir den vannet.
  2. Deretter fjernes planten fra potten.
  3. Etterpå rengjøres røttene forsiktig, og legger dem om nødvendig i et basseng med vann for å gjøre rengjøringen enklere.
  4. Gryten fylles deretter med nytt underlag.
  5. Til slutt blir den plantet, plassert i midten og ferdig med å fylle potten.

I noen dager må du holde planten i halvskygge, men så snart du ser vekst, kan du flytte til den opprinnelige plasseringen.

Potteplanter trenger spesiell pleie

Planter dyrket i potter trenger mer oppmerksomhet enn de som vokser i bakken. For at vi skal kunne glede oss over dem, er det viktig å bruke et underlag som, i tillegg til å tilfredsstille deres behov, gjør at røttene deres får utmerket vekst.