Skip to content

David Austin roser: egenskaper og historie

2 de februar de 2021

Det er ingen rosenelskere som kan motstå å ha denne fantastiske varianten i hagen sin. Og det er helt logisk: David Austin roser er en av typer roser å plante mest spektakulære som eksisterer. Men ikke bare der ligger den utrolige appellen. I tillegg er de såkalte engelske rosene resultatet av mange års dedikasjon fra en elsker av denne blomsten. En mann, David Austin, som satte seg selv som en utfordring å skape et utvalg som i dag anses som viktig.

I roseverdenenes verden er David Austin-roser et sant kultobjekt. Noe som er ekstremt nysgjerrig hvis vi vurderer det de har bare vært hos oss i seks tiår. En tid som vi kunne tenke oss kort, men som ikke er i strid med å ha klart å stige som autentiske samlerroser.

Men Hva gjør David Austin roser rett og slett ekstraordinære? Det er uten tvil ganske mange objektive fakta. Men også bak hvert kronblad skjuler en av kjærlighetshistoriene for de mest spesielle og verdt å vite blomster som finnes.

HISTORIE OM DAVID AUSTIN ROSER ELLER ENGELSKE ROSER

David Austin-roser skylder sin eksistens til mannen som lånte navnet sitt til denne moderne rosetypologien. Sagt som dette, kan det ganske enkelt se ut som om han var den som oppdaget dem. Saken går imidlertid lenger: David Austin er det faren til engelske roser. Og vi tildelte ham farskap fordi det var han som etter år med hybridisering og arbeid ga form til denne variasjonen av roser.

Ved første øyekast kan vi tro at det ikke har mye fortjeneste. Men det utrolige er å vite at Austin verken var botaniker eller biolog. Egentlig var det bare en amatør hagebruk som satte seg selv for utfordringen med å få den perfekte rosen. En tilsynelatende utopi som vil forene det beste av gamle roser, preget av form og parfyme; og hybridte-roser, som i tillegg til å være fargerike, blomstrer flere ganger i året.

David Austin Rose Story

David Austin klarte å oppfylle en del av drømmen bare et tiår etter at han hadde satt denne utfordringen. I 1961 ville hans første utvalg av roser se lyset: Constance spry. Et klatreeksempel til ære for en sann mester i blomsterkunst som, selv om hun møtte en del av utfordringen, hadde noe ventende: å få det til å blomstre mer enn en gang i året. Og han lyktes i 1969, da de to første variantene med navnet hans ble lansert på markedet, som også oppnådde dette formålet.

Fra da til nå er David Austins samling av engelske roser utenfor produktiv. Så mye at det i dag har gjort det over 190 forskjellige varianter av engelske roser med en annen særegenhet: navnene deres. Og det er at Austin bestemte seg for å døpe hver og en av dem med navnet på en fremtredende personlighet innen hagebruk, britisk litteratur eller til og med singular sider av dens historie.

Historien om engelske roser

Og nå den mest nysgjerrige detalj av disse engelske rosene. Til tross for Austins harde arbeid og engasjement, de store roseforeninger kjenner ikke igjen disse variantene som sådan. Noe som vekker mye oppmerksomhet, og som imidlertid ikke har kunnet forringe det som kult rosebusk.

HVA ER SPESIELT OM ENGELSKE ROSER?

Nå som vi kjenner historien til David Austins roser, er det på tide å forstå hva som gjør dem så spesielle. Listen over dyder av disse rosebuskene er ikke kort, og ikke bare fra et estetisk synspunkt. De forskjellige hybridiseringene som har gitt engelske roser, har ikke bare påvirket utseendet til blomsten. De har også en direkte innvirkning på avlingen av denne typen Rose busker.

Men la oss se i detalj hvilke fordeler engelske roser har i forhold til andre varianter. Det siste presset, kanskje, for å bli forelsket i dem.

1. De opprettholder sin skjønnhet når som helst i livet, en av de viktigste egenskapene til David Austin-roser.

Som vi sa, er estetikk utvilsomt en av hovedårsakene til å dyrke disse rosebuskene. Men ikke bare fordi rosene er spesielt iøynefallende. Det er i tillegg formen på blomsten utvikler seg i de forskjellige fasene i livet hans. Noe å verdsette for de som søker triks for å dyrke perfekte roser.

Engelsk rose Andre le NotreEn av de mest etterspurte variantene av engelske roser. Kom hit denne engelske rosebusk André le NotreSelv om det ser ut som en konvensjonell rosebud når den er lukket, begynner showet når blomsten åpner. Som med gamle roser, kronbladene er arrangert og danner rosetter i en innledende fase. En veldig slående form, siden rosen har et luftig utseende og rik på volumer. Etter hvert som rosens liv utvikler seg, endres formen og åpner den rosetten til den får en helt annen form.

Og selv om det kan virke noe mindre, kan ingenting være lenger fra sannheten. Takket være denne utviklingen, engelske roser de holder spektakulærheten intakt helt til det øyeblikket med å visne bort.

2. De har lengre levetid enn andre kutte roser

La oss bryte en viktig fordommer: Engelske roser er ikke delikate. Vi kan tro det, la oss rive med av utseendet, men virkeligheten er en helt annen. Denne motstanden, selv under varme forhold, er det som gjør dem til essensielle blomster i arrangementer eller til og med brudebuketter.

Hvis vi vanligvis spør oss selv hvordan du holder en blomsterbukett lengerDet er klart: Engelske roser vil tillate oss å kjempe mot tiden.

3. De har stor allsidighet i farger, et annet kjennetegn ved David Austin-roser

Nok en av de utrolige dyder av David Austin-roser. Selv om noen arter av roser bare har en farge, er den store fordelen med engelske roser den det kromatiske området er enormt.

Engelsk rosebusk Alain SouchonEt annet fantastisk utvalg av engelske roser: Alain Souchon rose. Få henne hit

4. De kan blomstre flere ganger i løpet av et år

Med ordentlig pleie vil våre engelske roser gi oss sin dyrebare skjønnhet til og med to ganger: om våren og høsten. Et kjennetegn ved hybridte-roser som imidlertid også opprettholdes i David Austin-roser.

5. De er mye mer motstandsdyktige mot skadedyr

En av fordelene som utrolig letter dyrking av engelske roser er at de er ekstremt robuste rosebusk. Med unntak presenterer de en vesentlig høyere motstand mot skadedyr. En veldig viktig sak siden disse irriterende besøkende har direkte innvirkning på hvordan ta vare på roser.

Gjør ingen feil: motstand er et interessant pluss. For hvis noe kjennetegner rosenbusken, generelt, er det at det er den mørke gjenstanden til et stort antall insekter som bladlus eller den røde edderkoppen. Og ikke bare det: det er også utsatt for soppsykdommer som mugg eller rust.

Stol på det, overgir du deg også til David Austin-rosens skjønnhet og dyder? Vær tydelig: å ikke gjøre det er rett og slett umulig.