Skip to content

Hvordan plante azaleabusker for maksimal effekt

11 de oktober de 2022

Det er enkelt å orkestrere en vårkonsert med farger, spesielt når du forankrer plantingene dine med sesongens virtuose utøver – asaleaen. Disse blomstrende skjønnhetene rangerer som en av regionens signaturplanter, en favoritt blant sørlige gartnere. Utvilsomt er grunnen til at asaleaene er så voldsomt populære, blomstenes rene stoppkraft. Og der én asalea ser bra ut, kan du satse på at fem vil se enda bedre ut. Hemmeligheten bak iscenesettelsen av en ekstravaganza om våren er å gruppere asaleaer som bærer blomster i samme farge. Planting av asaleaer av forskjellige farger vil føre til en prikkete effekt som ikke er veldig harmonisk. Så om du starter med en blank tavle eller har en kakofoni av farger som trenger en oppdatering, les videre for instruksjoner om hvordan du planter eller transplanterer asalea.

Hvordan velge asaleaene dine

Ideelt sett er det første trinnet i å lage skår i en enkelt farge å kjøpe busker når de blomstrer. Da vet du sikkert at du får planter i samme farge. Når det ikke er mulig å kjøpe dem mens de blomstrer, velg azalea basert på det navngitte utvalget på merkelappen deres. Hvis det viser seg at blomsten ikke stemmer overens med merkelappene deres, kan du grave opp plantene og flytte dem. (Du finner instruksjonene våre for det nedenfor.) Pass på at fargen ikke er det eneste du tenker på når du plukker planter. Det finnes hundrevis av varianter av asalea, så velg en som ikke bare har blomstrer i den fargen du ønsker, men som også har den riktige størrelsen for rommet ditt og vil fungere i klimasonen din.

Hvordan plante asaleaer

Asalea er generelt hardføre planter, men som enhver plante har de spesifikke behov for lys, jord og vann. Før du planter, sørg for at stedet du har valgt får den rette solen for din spesifikke variant av asalea. De fleste liker sprakket sol, men det er noen få hybrider avlet for å tåle solrikere forhold. Sett den nye planten din opp for suksess ved å følge disse instruksjonene for å plante en azaleabusk.

 1. Grav et hull så dypt som azaleaens rotklump og dobbelt så bredt. Azalea liker godt drenert sur jord, så legg til eventuelle endringer som er nødvendige for å få riktig pH-balanse.
 2. Hvis du planter en asalea som har vært i en potte, grov opp rotklumpen slik at røttene kan spre seg godt en gang i bakken.
 3. Sett planten i hullet, og pass på at rotklumpen er 4 tommer over den opprinnelige jordlinjen.
 4. Legg til jord rundt planten, pakk den lett. Pass på at toppen av rotklumpen ikke er dekket.
 5. Topp området med 2 til 3 tommer mulch for å holde fuktighet inne og for å forhindre at løs jord på og rundt rotklumpen vaskes bort. Azalea er syreelskende planter, så furunåler, bark eller blader fungerer godt som mulch fordi de forsurer jorda når de brytes ned.
 6. Vann grundig, bløtlegg rotklumpen og jorden rundt den. Hold transplantasjonene fuktige de første ukene, vanning annenhver dag. Avvenn dem sakte til du bare vanner etter behov. Planter vil fortelle deg når de trenger vann – de vil visne.

Hvordan grave opp og flytte asaleaer

Hvis du ender opp med å måtte flytte en azalea – enten fordi fargen ikke fungerer med planter i nærheten, eller den rett og slett ikke passer for stedet – er det et ganske enkelt prosjekt. Slik gjør du det uten å skade azaleaens røtter.

 1. Klipp en sirkel rundt busken din med en spade med rund spiss, og grav ned til en spade. Ikke lirke mot rotklumpen med spaden på dette tidspunktet fordi du vil løsne jord rundt rotklumpen og få den til å falle fra hverandre.
 2. Grav bort 6 til 8 tommer jord fra sidene av rotklumpen.
 3. Skjær under asaleaen med en barnehagespade. Asaleaer er relativt grunn-rotede planter, så selv med store asalea, trenger du ikke å grave for dypt. Klipp hele veien rundt busken, og legg deretter en spade under den. Rock spaden opp og ned. Løsne jorden under rotklumpen til du kan løfte den opp. Husk å få litt hjelp hvis rotklumpen er stor. Ryggen din vil takke deg.
 4. Plasser asaleaen på en tøypresenning eller en lengde av jute som kan vikles rundt røttene for å beskytte dem under transport og holde rotklumpen intakt.
 5. Følg trinnene ovenfor for å plante azaleaen på nytt på et bedre sted i hagen din. Hold rotklumpen fuktig og vekk fra direkte sol til den skal transplanteres.

Tips for å grave opp asaleaer

 • Hvis spadebladet ditt er sløvt, bruk en flat stålfil for å finpusse en god skjærekant. Skarpe spader vil skjære gjennom små røtter, noe som gjør gravingen lettere. En langbladet barnehagespade er nyttig for å kutte vanskelig tilgjengelige røtter under buskene.
 • Få alltid hjelp ved flytting av større planter, da de kan være tunge og tungvinte. Med hjelp kan større rotkuler graves, noe som vil øke sjansen for at de transplanterte buskene dine – og ryggen din – vil overleve.
 • Størrelsen på rotklumpen du graver vil variere, avhengig av størrelsen og vekstforholdene til plantene dine. Nyplantede asaleaer (1 til 5 år gamle) skal være lette å grave, mens etablerte planter vil være vanskeligere.
 • Grav en så stor rotklump som mulig. En god tommelfingerregel er at rotklumpen skal være halvparten av diameteren til azaleaen din. For eksempel, hvis busken din måler 36 tommer i diameter, bør rotklumpen måle 18 tommer i diameter.

Når skal du plante en azalea

Vår og høst, når temperaturene er kjølige, er gode tider for å plante asaleaer. Men hvis du kjøper om våren når asaleaene blomstrer, vil du være sikker på å få de fargene du ønsker. Sommerplanting er greit, men du må vanne ofte i varmt vær. Og ikke glem å plante og transplantere tidlig på dagen eller senere på kvelden, ikke midt på dagen når temperaturene er på topp. Det er avgjørende at azaleaens røtter ikke tørker ut under planteprosessen og varme temperaturer gjør det mye mer utfordrende å holde røttene kjølige og fuktige.