Skip to content

Hvordan plante timian enkelt?

7 de juli de 2021

Timian er en aromatisk plante som er veldig motstandsdyktig mot tørke og høye temperaturer. Derfor er den en av de mest interessante hvis du leter etter arter som er enkle å vedlikeholde, så mye at du kan dra på ferie noen dager i midten sommeren og når du kommer tilbake for å finne ham så sunn som du forlot ham før du dro.

Dessuten vokser det ikke mye. Bare omtrent 40 centimeter høye på det meste, så det er ideelt å dekorere uteplasser og terrasser med den. Selv om du foretrekker det, kan du ha mange eksemplarer sammen og nyte effekten de vil gi hagen. Men for at denne muligheten skal eksistere, må du først vite hvordan plante timian.

Hva er det å vite om timian før du planter den?

Timian er plantet om våren

For at det ikke skal oppstå problemer, er det alltid viktig å vite i det minste det grunnleggende om planten du vil plante. Hvis det ikke er gjort, kan du risikere å finne det i et område der det ikke vokser så mye som det burde, eller hvor du til slutt må bytte plass fordi stedet du har plassert det, for eksempel overbeviser deg ikke. Så la oss se hva det er å vite om timian.

Den er liten i størrelse og vokser i kalksteinjord

Din høyde, når du først er voksen, ikke overstiger 40 centimeter. Denne egenskapen gjør den egnet for dyrking i potter, i planter, … Selvfølgelig ser den også bra ut i hager hvor den kan se bra ut hvis den plantes i grupper så lenge jorden er kalkstein og har god drenering.

Det er en plante som vil ha sol og lite vann

Timian, hvis vitenskapelige navn er Thymus vulgaris, er en typisk middelhavsplante, og som de fleste av dem, vokser i solfylte eksponeringer og i områder der tørre staver eller tørke kan vare i flere uker gjennom hele året, spesielt om sommeren.

Det brukes som aromatisk og medisinsk

Jeg nevner dette fordi plantene som har noe bruk utover prydet, kan det være lurt å ha dem nærmere kjøkkenet eller inngangen til huset 🙂. Timian er mye brukt til å smake forskjellige retter, men du må vite det har antiseptiske, antidiarrheal, antiinflammatoriske egenskaper, og brukes også til å behandle laryngitt og bronkitt.

Når og hvordan plante timian?

Nå som vi vet hva som er nødvendig, er det på tide å vite når og hvordan timian blir plantet. Først skal vi snakke om når. Vel, dette er en plante hvis vekstsesong begynner om våren og slutter om høsten på sine opprinnelige steder. For å gjøre det lettere for deg å komme deg gjennom transplantasjonen, vi må prøve å utføre denne oppgaven mot begynnelsen av våren, siden det er da vi finner det i ferd med å gjenoppta aktiviteten.

Hvis det er slik at du bor i et område der vintrene er milde (uten frost eller veldig svake), kan du også gjøre det om høsten, men det er ikke det mest anbefalte.

Plante timian i hagen

Å plante timian i hagen er en enkel oppgave

For å plante timian i hagen, må du følge dette trinn for trinn:

Velg et sted

Som vi har sagt, å være en liten plante kan den fås i alle hjørner. Men sa stedet den må være solrik og ha kalksteinjord, eller i det minste, en nøytral pH. I tillegg er det nødvendig på grunn av størrelsen at den plasseres i et område der andre planter ikke kan plage eller skygge for det.

Ideelt sett bør de høyeste plantene være bak timian, og minst 12 til 15 inches unna den.

Lag et plantehull

Ved hjelp av en hakke, grave et hull på ca 40 x 40 centimeter. Hvis jorden du har ikke drenerer vannet raskt, må du gjøre det større, 70 x 70 cm. Timian liker ikke veldig kompakte jordarter.

Fyll den med litt skitt

Det neste trinnet er å fylle det med et lag på ca 5 centimeter tykt ekspanderte leirkuler, og deretter med universalunderlag eller mulch. Ikke fyll alt, bare til litt under halvparten.

Introdusere planten

Fjern timian fra potten, vær forsiktig så du ikke manipulerer røttene for mye, og stikk den inn i hullet. Hvis du ser at den er for høy eller for lav, ikke nøl med å fjerne eller legge til mer underlag. Tenk at overflaten på rotbrødet (rotkulen) skal være litt under fra overflaten av hagejorden.

Fyll ut hullet

For å fullføre, vil du bare ha legg mer underlag i hullet slik at det blir godt fylt, og vann. Om noen dager vil du begynne å merke veksten i timian.

Plante timian i en gryte eller planter

Hvis du vil plante timian i en annen gryte eller planter, det vil si hvis du vil bytte beholder, må du følge dette trinn for trinn:

Velg en pott

Gryten eller planterne kan være laget av plast eller leire, men de må ha noen hull i basen slik at vannet kommer ut når det blir vannet. På samme måte må de måle minst tre centimeter mer enn de forrige.

Fyll den med underlag

Nå, du må fylle dem med litt underlag, som universal (til salgs) eller mulch. Det anbefales å blande dem med litt perlit eller arlitt, da dette vil forbedre drenering.

Planter den

Øs timian forsiktig ut av den gamle gryten eller planterne og legg den i den nye beholderen. Hvis du ser at det er høyt eller veldig lavt, kan du fjerne eller legge til mer underlag slik at det er i riktig høyde (Overflaten på rotkulen skal ikke være mer enn en centimeter under kanten av potten eller planter).

Fullfør fylling og vann

Det siste trinnet er fyll grundig med underlag og vann. Da er det bare å ta timian med til en solfylt utstilling, og nyte å se den vokse 🙂.

Hvor å kjøpe timian?

Timianblader er grønne

Få prøven din av timian.

Jeg håper det har vært nyttig for deg.