Skip to content

Thymus serpyllum (sanjuanero timian)

8 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om en plante som tjener til å dekke den avdekkede eiendommen til hagen din. Det handler om Thymus serpyllum. Det er også kjent med det vanlige navnet serpol eller sanjuanero timian. De tilhører familien Lamiaceae og kommer fra Europa. Planter av slekten Thymus kommer fra de tempererte områdene i Europa, Nord-Afrika og Asia. I denne plantenes slekt er det mer enn 350 arter av urteaktige aromatiske planter.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om Thymus serpyllum, så vel som dets egenskaper, dens viktigste bruksområder og den pleien den trenger.

Hovedtrekkene

San Juan timian

Det er en nedlagt plante og utvidet som vanligvis er mellom 10 og 25 centimeter høye. Det regnes som en perfekt busk for å dekke klarere områder av hagen din. Den har små mørkegrønne blader og lilla-rosa blomster. Til tross for utseendet har den høy dekorativ verdi og medisinske egenskaper.

Dens blomstring finner sted i første halvdel av sommeren når temperaturen når sitt høyeste punkt. De Thymus serpyllum spesifikt er det en plante som kommer fra Europa, og det er ganske vanlig å finne den i Spania. Bruken er ganske utbredt både i prydfeltet og i restaurering av landskapet. Det er mer vanlig å kjenne det med navnet San Juan timian.

Når du berører denne aromatiske planten, gir den en svak aroma. Bladene er ganske små av lansettformet type, vokser på motsatt måte og med en mørkegrønn farge. Blomstene er også små av den bilabierte typen og er gruppert i corymbs.

Bruk av Thymus serpyllum

Thymus serpyllum

Som vi har nevnt tidligere, er dette en utmerket plante for å dekke de tørreste jordene og de områdene som ikke har vegetasjonsdekke. Og dermed, vi kan bruke den i hagearbeidet i områder med lite vann eller til steder som trenger restaurering.

I naturen, den Thymus serpyllum den deler habitater med andre åssider som er orientert mot solen. For eksempel er en av disse artene Acinos alpinum. For å dekorere hagene kommer denne planten godt med i kombinasjon med rosmarin eller santolina. En av de mest utbredte bruksområdene er å kontrollere erosjon på tørre steder. Dette er fordi den har evnen til å fikse bakken den er på veldig bra. I land som lider av ørkendannelse er det en interessant plante å gjenopprette økosystemet, siden vi har en plante som er i stand til å motstå tørke godt og også bidrar til å forhindre erosjon. Som vi vil se senere, er det ikke en plante som trenger for mye pleie.

På samme måte, i hagearbeid er det ganske verdsatt som en tildekkende plante for å dekke små overflater. De har den store fordelen at det krever mye mindre vannforbruk enn en plen og også støtter moderat tråkk. Det er en av plantene som er mest brukt i xero-hagearbeid. For de som ikke vet, er xerogardening en planlegging av en hage der det er mange eksotiske planter som trenger lite vann. På denne måten er en hage bygget med lite vedlikehold, men med stor dekorativ verdi.

Omsorg for Thymus serpyllum

Thymus serpyllum blomster

Normalt vokser sanjuanero timian i det naturlige habitatet på jord som er svært næringsfattige og ganske tørre. Det tåler tørke ganske bra, så det vil tilpasse seg perfekt til vår type klima.

Et viktig aspekt å huske på er at du trenger godt drenert jord. Det vil si når det regner eller vi vanner, akkumuleres ikke vannet. Hvis vanningsvannet akkumuleres, er det sannsynlig at den høye planten vil dø.

Når det gjelder eksponeringen, må den alltid være i full sol. Hvis vi plasserer den i et skyggefullt område, vil blomstringen bli mye dårligere. Planterammen vil avhenge mye av hvor lenge vi ønsker at planten skal dekke bakken. Hvis vi ikke har det travelt, er det best å plante omtrent fire eksemplarer for hver kvadratmeter land. Hvis vi derimot trenger at hagegulvet dekkes så fort som mulig, kan vi plassere opptil seks planter for hver kvadratmeter land.

Siden det er en plante som tåler tørke ganske bra, trenger den knapt vannes. Bare øk hyppigheten av vanning litt mer om sommeren. Om vinteren er det nok med nedbørvannet. Hvis en tørr sesong har kommet, kan vi vanne med indikatoren for at jorden tørker helt opp.

Hvis vi vil multiplisere Thymus serpyllum vi kan gjøre det gjennom frø eller stiklinger i løpet av vårsesongen. Dette gjøres fordi de høye temperaturene hjelper planten til å tilpasse seg bedre og å kunne utvikle seg under gode forhold.

Medisinske egenskaper

Bakken dekker

De aktive prinsippene i serpols blomster og blader gjør at denne planten har medisinske egenskaper. Inneholder en essensiell olje rik på cimol og pinene. Den inneholder også tanniner, harpiks og andre mer bitre stoffer.

Blant egenskapene som denne planten har, har vi et middel for å lindre hoste. Det har også evnen til å være antiseptisk og febernedsettende. Det brukes til å hjelpe fordøyelsen og fjerner ormer fra tarmene. I tillegg hjelper det generelt å tone kroppen ved å virke på nervesentrene og fremme blodsirkulasjonen.

En annen av de medisinske egenskapene til sanjuanero timian er at det er en effektiv naturlig febrifuge som hjelper til med å fjerne luftveiene. Det forhindrer spredning av forskjellige sopper som er tilstede i svømmebassenger og offentlige dusjer. Disse fordelene brukes i salver som er ment å dempe spenningshodepine. På denne måten er det mulig å dra nytte av alle de smertestillende egenskapene både for å behandle tilfeller av revmatisme, som gikt, lumbago eller trette føtter.

Serpol ekstrakt kan brukes i sirup mot hoste, forkjølelse og gastrointestinale lidelser. For samlingen må det gjøres når knoppene åpner hele sommeren. De får tørke i skyggen når de er samlet opp og holdes mot lys og fuktighet.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan vite mer om Thymus serpyllum.