Skip to content

Hvordan skal du beskjære et gammelt mandeltre

7 de juli de 2021

Mandeltreet krever, som alle frukttrær, to typer beskjæring: formasjonsbeskjæring og produksjonsbeskjæring. I dette tilfellet skal vi snakke om beskjæring av voksne eller gamle mandeltrær, så vi vil bare fokusere på produksjonsbeskjæring.

Du vil vite hvordan skal du beskjære de eldste mandeltrærne å produsere maksimalt og holde dem sunne?

Mandeltreet er et frukttre som vokser ganske raskt, og har vist seg å være veldig tilpasningsdyktig. Faktisk har den blitt dyrket uten problemer i omtrent tusen år i hele Middelhavsområdet, hvor temperaturen om sommeren blir høy (maksimum 35-40 ºC, noen ganger noe høyere) med tørre perioder eller tørke som kan vare i flere måneder (i mitt område, for eksempel kan vi gå opp til seks måneder uten å se regn). Selv om det aldri blir igjen uten vanning, er det sant at det, i motsetning til andre som sitrusfrukter, tåler dehydrering bedre.

Dessuten må det sies at det er en av de minst kalde timene det trenger å gå for å kunne bære frukt; spesifikt vil mellom 250 og 300 timer være nok for ham, spesielt hvis det kommer fra varianter som stammer fra Balearene, eller fra sør og / eller øst for den iberiske halvøya, for eksempel «Marcona».

Fruktene er veldig viktige, siden de har en behagelig smak og er næringsrike, blir de innlemmet i oppskrifter på desserter, iskrem, drikke … De lager til og med personlige hygieneprodukter, som håndsåpe eller sjampo. Det er ikke overraskende at flere enn ender opp med et eksemplar i frukthagen, hagen … eller terrassen. Og er det blomsten våren er spektakulær, da grenene er dekket av flotte blomster som, avhengig av sorten, er hvite eller rosa.

Men for at alt skal gå greit, er det viktig å spørre deg selv …

Når beskjæres mandeltreet?

Vi vil. Som vi sa tidligere, er det i utgangspunktet to beskjæringer som må gjøres mot vårt elskede tre: den ene er formasjon beskjæring, som gjøres regelmessig siden det er et 1,5 meter eksemplar og har en veldig tynn stamme, til det blir et fullverdig tre hvis stammetykkelse går fra bare 1-3 centimeter til noen få inches. 10 centimeter eller mer når det er eldre.

Dette er en type beskjæring som du bør gjøre når du er ung, da de er beskjæring som kan være drastisk, siden det ofte innebærer å fjerne og / eller redusere flere grener samtidig, og du vil bare kunne bære det i ungdommen din . På samme måte er det nødvendig å gjøre det i løpet av sesongen med mindre aktivitet, det vil si på slutten av vinteren for å unngå overdreven tap av saft.

På den andre siden, den andre typen beskjæring som må gjøres er produksjon. Dette har et enkelt mål: å sikre at mandeltreet produserer størst mulig mengde mandler og av høyeste kvalitet. Det gjøres også på slutten av vinteren, selv om det kan gjøres om høsten når bladene faller -og så lenge det ikke er frost før etter ca 3 måneder-.

Hvordan beskjære et gammelt mandeltre?

Beskjæringen av mandeltreet gjøres på slutten av vinteren

La oss starte med det faktum at mandeltreet allerede var dannet på sin tid. Når du gjør beskjæring av produksjonen, er det første du må huske på at det meste av frukten (mandelen) produseres i essensielle elementer i grenene som kalles dart eller fruktsentre. Disse elementene varer vanligvis fem år, og den årlige veksten er lav.

Av denne grunn må beskjæring av produksjonen gjøres ved å opprettholde minst en femtedel av disse pilene, og erstatte dem med de andre som ikke lenger er produktive. Når vi ønsker å oppnå fornyelse av dart, må vi beskjære disse grenene hvert år som er mellom 4 eller 5 år, med en diameter på mellom 2 og 3 cm som er pilene i den alderen.

Hvis vi kontinuerlig gjør denne årlige fornyelsen, vil det ikke være nødvendig å kutte grenene som er for tykke. Dette vil forhindre at produksjonen av mandler reduseres. Generelt produserer mandeltreet vanligvis nok suger i midten av treet, så det anbefales å legge igjen noen. Disse sugerne kan være erstatningstrevirke for en gren som må fornyes.

Uansett, som vanlig en stor del av dem må elimineresDet er praktisk å gjøre det tidlig på sommeren, når de fremdeles er saftige. Dette gjøres i sommerbeskjæring.

I tillegg til fjerning av en femtedel av grenene med dart, som vil tillate fornyelse av disse fruktsentrene, også syke og skadede grener bør fjernes for å holde mandeltreet kontinuerlig sunt.

Med denne informasjonen kan du beskjære de eldste mandeltrærne.