Skip to content

Hvordan skjerpe beskjæringssaks?

7 de juli de 2021

Saks er et av verktøyene de av oss som har planter bruker mest. Selv om vi bare har en eller to, vil de være veldig nyttige for å kutte av visne blomster og tørre blader. Men uten riktig vedlikehold til slutt, må vi avhende dem. Hvordan unngå det?

Veldig enkelt: Følg trinn for trinn som jeg vil fortelle deg nedenfor. Finn ut hvordan du kan skjerpe saks og få dem til å vare mye lenger.

Hva er delene av en beskjæringssaks?

Beskjæringssaks

Når det gjelder vedlikehold av saksen, er det verdt å kjenne hver av delene som utgjør dem. Det vil hjelpe deg med å rengjøre dem bedre:

 • Mango: de er der hånden hviler. Designen er ergonomisk, noe som gir et godt grep. I tillegg kan de ha en sikkerhetslås.
 • Brygge: det er en type ledning som letter åpningen av saksen på en trygg måte.
 • Deksel skrue: det er en skrue som holder både bladet og motbladet sammen.
 • Blad: den kan være laget av stål, et veldig sterkt og holdbart materiale.
 • Motblad: den er av mindre størrelse enn den med bladet, og selvfølgelig er den laget av samme materiale.

Hvordan skjerpe beskjæringssaks?

Beskjæringssaks må skjerpes innimellom. Hvis det ikke ble gjort, ville de snarere gi oss problemer fordi de ville slutte å gjøre rene og rette kutt. Og det er ikke å nevne at det ville være veldig ubehagelig å prøve å beskjære plantene, eller at de ville være mer sårbare for angrep av insekter som kan bli skadedyr og mikroorganismer som forårsaker sykdommer, siden et dårlig gjort kutt heler verre og langsommere måte .

La oss derfor vite hvordan du kan skjerpe dem:

Materialer du trenger

Først og fremst er det viktig å forberede alt som skal brukes. På denne måten vil vi spare tid ved å ha alt «like ved hånden». For å slipe beskjæringssaksene vi trenger:

 • En beholder med vann (det kan være en liten bøtte, et basseng, … hva som helst)
 • En liten stålbørste
 • Fil eller brynestein
 • Blekemiddel
 • Smøreolje

Når vi har det, vil det være på tide å komme i gang med å «forynge» verktøyet vårt.

Steg for steg

Trinn for trinn å følge er følgende:

 1. Det første vi må gjøre er å fylle beholderen med varmt vann.
 2. Deretter fjerner vi smusset som har blitt igjen på saksene med stålbørsten (både på bladene og på de bevegelige delene).
 3. Så, med en fil, fjerner vi endringene som skjærebladet presenterer.
 4. Deretter, med en fil eller sliper, avslutter vi saksebladet glatt.
 5. Det neste trinnet er å tømme beholderen og fylle den på med vann og blekemiddel, i forholdet 10: 1 (10 deler vann til 1 blekemiddel). Vi introduserer saksen i noen sekunder og tar dem ut.
 6. Til slutt bruker vi en verktøyolje over hele metalloverflaten. Dermed beskytter vi det mer, og sørger for at det har en lengre levetid.

Andre vedlikeholdsoppgaver for beskjæring av saks

Bortsett fra å slipe dem, Det er viktig at de rengjøres etter bruk med vann og noen dråper oppvaskmaskin. Etterpå må du fjerne eventuelt gjenværende skum med vann, og tørke dem med en tørr klut. De skal IKKE stå i solen, og mindre hvis du ikke er sikker på kvaliteten, siden de kan ruste.

Sist, men ikke minst, må de oppbevares på et kjølig, tørt sted til de trengs igjen. For eksempel i en verktøykasse eller på en hylle.

Du må av og til slipe beskjæringssaksene

Som vi har sett, er det veldig enkelt å slipe beskjæringssaks. Hvis vi tar det som en rutine og gjør dette etter hver bruk, kan vi være sikre på at vi vil ha saks en stund. 😉