Skip to content

Hvordan spire eplefrø

25 de juli de 2021

Epletreet eller epletreet er en veldig elsket plante i frukthagene: det trenger ikke stort vedlikehold, og i tillegg det er veldig produktivt, til det punktet at et enkelt eksemplar kan produsere den mengden frukt som er nødvendig for hele familien å nyte den deilige smaken. Og når du snakker om å nyte det, så når du er ferdig med å spise eplet, kaster du det i søppelbeholderen eller kaster det i komposthaugen, ikke sant?

Vel, jeg skal foreslå noe bedre: hva synes du om ideen om å ha ditt eget epletre? Så snart det begynner å bære frukt, vil du ikke lenger ha behov for å handle på supermarkedet. Etter å ha lest denne artikkelen, vil du vite det hvordan spire eplefrø. Opp med humøret. Det vil helt sikkert være en berikende opplevelse for alle 😉.

Plantesesongen for epletre

Apple blomstrer

Epletreet er et tre som blomstrer om våren, og hvis frukt modnes ferdig sommer / høst. Derfor, plantesesongen, la oss si, naturlig, det er om høsten, siden på denne måten ville frøene spire hele våren etter. Men selvfølgelig, i dag er det de fleste som gjør det, nettopp, å kjøpe epler i et kjøpesenter, i et supermarked eller, hvis de kan, i byens marked, og det kan være hvilken som helst dag på året.

Hva skjedde? De kan begynne å bli sådd om sommeren, og de vil spire om høsten, som hvis det er mykt, skjer det ingenting, men hvis det begynner å være frost i vårt område, vi må beskytte plantene i et drivhus at vi kan gjøre med fire pinner og med gjennomsiktig plast.

Når du tar i betraktning at de vanligvis spiser etter 3-4 måneder, er det to sesonger der det kan sås:

 • Ideell tid: høst.
 • Akseptabel tid: vår / forsommer.

Hvordan hente frøene fra epletreet?

Epletrefrø

Når vi har bestemt oss for når vi skal plante vårt fremtidige frukttre, er det på tide å kutte eplet for å trekke ut frøene. Men vær forsiktig ikke kutt den riktig i to siden du kan skade frøene (som har skjedd med noe av eplet som er sett på bildet ovenfor). Så, med en kaffeskje eller kniv – forsiktig – kan du enkelt fjerne dem. Senere, hvis du vil, kan du spise eplet 🙂.

Her kan du se frøene mer detaljert:

Epletrefrø

Selv om de ser bra ut, sunne og friske, er det viktig at så snart du fjerner dem rengjør godt med vann for å fjerne organiske rester de måtte ha; Ellers kan soppene skade dem alvorlig, og gjøre dem lite levedyktige.

Som en anbefaling, legg dem i et glass med vann i 24 timer slik at embryoet inne i det ikke dehydrerer.

Såing av eplefrø

Plantingen av epletreet har to deler: lagdelingen og plantingen i en gryte. La oss se hvordan vi skal fortsette:

Frøstratifisering

Vermikulitt

Når det har gått 24 timer, vi vil fylle en tupperware (bedre hvis den er gjennomsiktig plast) halvveis med et underlag kalt vermikulitt. Vermikulitt er et mineral dannet av jern eller magnesiumsilikater som beholder mye fuktighet, enda mer enn perlit, og er ideell for frøplanter eller, som i dette tilfellet, for tuppers.

Etterpå blir frøene plassert, litt atskilt fra hverandre i tilfelle de spirer før sin tid, og tupperware er fylt med mer vermikulitt. Når det er gjort, vil det bare være vann litt ved hjelp av en fordamper, og forhindrer at vannet når toppen; La meg forklare: underlaget må være fuktig, men ikke gjennomvåt. Hvis du ser at det er overflødig vann, kan du fjerne det fordi ellers vil frøene drukne, bokstavelig talt, fordi de vil være i tupperware i mange dager.

Nå, og for forebygging, er det sterkt tilrådelig å legge til en klype økologisk soppdrepende middel, som kobber eller svovel. Vann litt igjen slik at det kommer i god kontakt med vermikulitten. Deretter lukker vi tupperware, og vi setter den i kjøleskapet ved en temperatur på 6 ° C.

Denne første delen er ikke over ennå, men en gang i uken må vi åpne tupperware slik at luften blir fornyet og sjekke hvordan frøene går. Dermed i 3 måneder.

Såing av frø

Underlag

Etter 3 måneder kan vi fortsette å så frøene i frøplanter. Som sådan kan du bruke tradisjonelle potter, skogplanteplater, melkebeholdere, yoghurtglass … Uansett hva du velger, må du sørge for at den har hull for drenering av vannet.

Ok, vi har allerede såbedet, men hvilket underlag bruker vi? En som har god drenering, men som også kan holdes fuktig nok, og fremfor alt at den ikke komprimerer. I barnehagene finner du mange forberedte underlag; for den aktuelle saken, Du kan bruke både forberedelsene til såsengene og den økologiske urbane hagen.

Et annet alternativ er å lage miksen selv. For dette trenger vi 60% svart torv + 30% perlit (eller lignende) + 10% meitemark humus (eller annet organisk kompostpulver).

Såing – trinnvis

Når du har underlaget klart, gjør du følgende:

 1. Vi fyller såbedet nesten helt. Hvis du ikke har såbed, kan du kjøpe den som passer best til det du trenger fra denne lenken.
 2. Vi setter en eller to frø i hver, atskilt fra hverandre.
 3. De vi dekker med underlag.
 4. Vi støper en klype soppdrepende middel økologisk (kobber eller svovel).
 5. Vi gir dem en sjenerøs vanning, dynke underlaget godt.
 6. Og endelig, vi plasserer såbedet på et sted hvor solen skinner direkte.

Plantepleie

Ill domestica ung

Etter omtrent en måned, maks to, begynner frøene å spire. I denne tidlige alderen er de veldig skjøre, så det er nødvendig å ha dem godt kontrollert og ivaretatt for å unngå å miste dem. Så det første vi må gjøre, hvis to har spiret i en såbed, er ring dem, det vil si, skille dem og plante dem i individuelle potter.

Hvordan ringe dem?

Den enkleste måten å gjøre dette på er at når de er 5 cm høye, tar du ut rotkulen fra potten og fjerner underlaget som er festet til røttene. Så når vi ser godt på rotsystemene deres, må vi bare løsne dem unngå å bryte røttene.

Når vi har separert dem, blir de plantet i potter på ca 20 cm i diameter med substrat (det kan være av samme type som vi bruker til frøbedene), de blir vannet og er plassert i et halvskyggefullt område til vi ser dem vokse, som da vil være tiden for gradvis å venne dem til den direkte solen.

Hvordan vedlikeholde dem?

I løpet av det første året må vi være veldig bevisste på dem. Dette er omsorgen de trenger:

 • Irrigasjon: omtrent 3 ganger i uken om sommeren, og hver 5-6 dag resten av året.
 • Abonnent: I løpet av våren og sommeren var det tilrådelig å gjødsle med flytende organisk gjødsel, som guano, som i tillegg til at de vokser litt raskere, styrker dem.
 • Forebyggende behandlinger: en gang i måneden i varmt vær, anbefales det å behandle et soppdrepende middel.

Fra det andre året kan vi flytte dem til større potter eller til hagen.

Epletre i blomst

Hva tror du? Tør du å dyrke ditt eget epletre?